Р Е Ш Е Н И Е

 

_25______                                      21.03.2017 г.                                        гр. Ямбол

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, ІІ-ри въззивен наказателен състав, в публично заседание на осми март две хиляди и седемнадесета година:

                                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛ ПЕТКОВ

                                                                  ЧЛЕНОВЕ: ПЕТРАНКА ЖЕКОВА

                                                                                    ГЕРГАНА КОНДОВА

секретар М. К.

като разгледа докладваното от съдия Петков

ВНЧХД №19 по описа на ЯОС за 2017 г.,

за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството пред ЯОС, е по реда на чл. 313 и сл. от НПК.

Образувано е по въззивна жалба на частния тъжител А.С.В., против Присъда №103/13.12.2016 г. постановена по НЧХД №81 по описа за 2016 г. на РС - Тополовград, с която подс. М.С.В. е признат за невиновен в това, на 24.07.2016 г., около 07:00 часа пред сградата на РУ на МВР - Тополовград да е казал нещо унизително за честа и достойнството на брат си А.С.В. в негово присъствие – да го обидил е с думите „ще ти еба майката” повторени многократно, поради което на основание чл. 304 НПК, го оправдал по обвинението по чл. 146, ал. 1 от НК. С атакувания съдебен акт ТРС е отхвърлил като неоснователен и недоказан предявения от ч.т. А.С.В. против подсъдимия М.С.В. граждански иск в размер на 2000 лева за обезщетение на неимуществени вреди в резултат на деянието.

В жалбата се навеждат доводи за неправилност на първоинстанционната присъдата. В о.с.з въззивната жалба се поддържа, като повереникът на ч.т. А.В. счита, че атакуваната присъда е необоснована с оглед на събраните по делото доказателства и първоинстанционният съд е постановил незаконосъобразен съдебен акт. Повереникът, като счита че престъпната деятелност на подсъдимия е установена, настоява за отмяна на атакуваната присъда и постановяване на нова осъдителна спрямо подсъдимия.

Въззиваемият подсъдим М.В., чрез защитника си, намира въззивната жалба за неоснователна. Защитникът, като излага аргументи, че в хода на първоинстанционното производство не са допуснати процесуални нарушения и че частният тъжител не е доказал обвинението, пледира за потвърждаване на атакувания съдебен акт.

 

Ямболският окръжен съд констатира следното:

 

Въззивната жалба е процесуално допустима като подадена в срока по чл. 319, ал. 1 от НПК и от лице имащо право и интерес да обжалва, а разгледана по същество е неоснователна, по следните съображения:

 

ОТ ФАКТИЧЕСКА СТРАНА

ЯОС приема за установена следната фактическа обстановка, правилно възприета и от решаващия съд:

Братята М.С.В. - подсъдим и А.С.В. - частен тъжител, били във влошени междуличностни отношения. На 24.07.2016 г. тъжителят А.С.В. бил в сградата на РУ на МВР – Тополовград, с цел да подаде жалба срещу подс. М.С.В.. По това време там дошъл и свид. Д.П. - районен инспектор МВР на с. Срем, който заварил тъжителя във фоайето на сградата. След като тъжителят А.В. подал жалба срещу подс. М.С.В., свид. П. му снел обяснения. По това време в сградата на полицията - във фоайето, влязъл подсъдимият М.С.В., който бил развълнувал. Свид. П. не възприел пререкания и скандал между двамата, а подсъдимият излязъл от там и си тръгнал.

 

ПО ДОКАЗАТЕЛСТВАТА

След съвкупен анализ ЯОС установи, че тази фактическа обстановка се подкрепя от събраните от първата инстанция доказателства. Правилно ТРС е намерил депозираните свидетелски показания на свид. Д.П. за обективни, безпристрастни и непротиворечиви. Този свидетел е бил разпитан в първоинстанционното съдебно следствие по искане на тъжителя, върху когото лежи доказателствената тежест. В съдебно заседание на 13.12.2016 г., тъжителят се е отказал от разпит на другия посочен от него в тъжбата свидетел, а именно Х.Р. /служител на РУ на МВР – Тополовград/ след като той не се я явил в съдебно заседание по уважителни причини. При това положение показанията на свид. П. се явяват единствените събрани доказателства за установяване на правно-значимите факти по делото.

 

ОТ ПРАВНА СТРАНА

При изяснена фактическа обстановка, районният съд е направил обосновани правни изводи, за липса на осъществено от страна на подсъдимият М.С.В. престъпно деяние по чл. 146, ал. 1 от НК. Поради това ТРС е признал подсъдимият за невиновен в това, че на 24.07.2016 г., около 07:00 часа пред сградата на РУ на МВР - Тополовград е казал нещо унизително за честа и достойнството на брат си А.С.В. в негово присъствие – обидил го с думите „ще ти еба майката” повторени многократно и на основание чл. 304 НПК - е оправдал подс. М.С.В. по повдигнатото с тъжбата обвинението.

ЯОС се солидаризира с правния извод на решаващия състав, че в случая, от обективна страна, не е установено подс. М.В. да е извършил сочените в тъжбата инкриминирани действия. Тук настоящият състав ще посочи, че по делото не са налични абсолютно никакви доказателства подкрепящи тезата на частния тъжител, като на базата на така събраната доказателствена съвкупност - всъщност само депозираните от свид. П. показания, може да направи еднопосочен извод обуславящ единственото възможно решение – това за отхвърляне на обвинението. Затова въззивната инстанция счита, че подсъдимият правилно, на основание чл. 304 от НПК е бил оправдан по предявеното му обвинение.

Несъстоятелни са доводите на частния тъжител, върху когото лежи доказателствената тежест, че съдът не е положил достатъчно усилия да установи обективната истина по делото. ТРС е разпитал искания от тъжителя свидетел П. и призовал в съдебно заседание другия посочен от него в тъжбата, а именно Х.Р., служител на РУ на МВР – Тополовград. Тъжителят обаче, сам се е отказал от разпит на Х.Р. в качеството му на свидетел, след като той не се явил в съдебно заседание по уважителни причини, не е пожелал той да бъде разпитан в друго заседание пред първостепенния съд, нито пред въззивната инстанция.

Относно посоченото от тъжителя, че гласните показания противоречат на писмени доказателства събрани от РП - Тополовград при предварителна проверка, настоящият състав ще отбележи, че такива не са налични по делото, но дори да има такива, то данните събрани в хода на полицейска проверка, по никакъв начин не обвързват който и да е съд разглеждащ наказателно дело от частен характер. В това съдебно производство, съдът като решаващ орган, извършва собствена проверка и преценка на събраната в хода на съдебното следствие доказателствена съвкупност и на тази база, по свое вътрешно убеждение, се произнася по вината.

ЯОС счита, че при този изход, решаващият състав правилно е отхвърлил като неоснователен, предявения от ч.т. А.В. срещу подс. М.В. иск за обезвреда на претърпени от деяние по чл. 146, ал. 1 НК, неимуществени вреди.

 

Водим от гореизложеното, на основание чл. 338, вр. чл. 334, т. 6 от НПК, Ямболският окръжен съд

 

Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Присъда 103/13.12.2016 г. постановена по НЧХД №81 по описа на РС – Тополовград за 2016 година.

 

Решението е окончателно.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                 ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

                 

                           

                      

                                                                         2.