Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е     

9                                                                           09.03.2017г.                                гр.Ямбол

                                                            В     ИМЕТО    НА   НАРОДА

 

Ямболският окръжен съд,                                                                        гражданско отделение

в закрито съдебно  заседание на 09.03.2017година,

в следния състав:

                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

                                                     ЧЛЕНОВЕ:

Секретар

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдия Тагарева

Ф.дело №461 по описа за 1996г.

За да се произнесе, взе  предвид следното:

Производството е по реда на чл.595 и сл. от ГПК.

Образувано е по заявление от членовете на Съвета на директорите на Сдружение с нестопанска цел "Ротари клуб - Ямбол" гр.Ямбол, за вписване в регистъра за юридическите лица с нестопанска цел при ЯОС по партидата на сдружението на следните обстоятелства: промяна на адреса на управление на сдружението; промяна в органите на управление на сдружението от "Управителен съвет" на "Борд на директорите" и вписване на актуалиазирания Устав, приет на Общо събрание на сдружението, проведено на 21.03.2016г.; освобождаване на Управителния съвет и представляващия сдружението и вписване на членовете на Борда на директорите; вписване на новоизбрания президент на сдружението.

Съдът намира искането за неоснователно и следва да го отхвърли, поради следните съображения:

На първо място, представените със заявлението доказателства не установяват редовно свикано на 21.03.2016г. Общо събрание на сдружението - юридическо лице с нестопанска цел съгласно чл.1, ал.2 от ЗЮЛНЦ, тъй като от обнародваната в ДВ покана е видно, че Общото събрание е свикано от неоправомощен за това орган - Борд на "Ротари клуб - Ямбол", което е в нарушение на чл.15, ал.2 и 3 от Устава на сдружението, съгласно който Общото събрание е редовно и се провежда задължително на втората среща от м.декември, а при необходимост се свиква извънредно Общо събрание от Управителния съвет или по искане на 1/3 от членовете на сдружението. Самата покана, която е обнародвана в ДВ не съдържа предложенията за решения по дневния ред - нарушение и на чл.15, ал.5 от Устава на сдружението.

На следващо място, промените на подлежащите на вписване обстоятелства са свързани с определянето на вида и наименованието на основен орган на управление на сдружението, който съгласно императивните норми на чл.23, ал.2 и чл.30 - чл.32 от ЗЮЛНЦ е Управителният съвет на сдружението. Или решенията за промяна на Устава, а именно вместо Управителен съвет орган на управление на сдружението да е Борд на директорите, съответно персоналния му състав, са взети в нарушение на посочените императивни правни норми на чл.23, ал.2 и чл.30 - чл.32 от ЗЮЛНЦ, което е основание за постановяване на отказ за исканото вписване от съда в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.

Водим от изложеното и на основание чл.602, ал.2 ГПК, ЯОС

 

                                                    Р Е Ш И :

 

ОТКАЗВА да впише в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел при ЯОС, по ф.д. 461/1996г. по описа на ЯОС, промени във вписани обстоятелства по партидата на Сдружение "Ротари клуб - Ямбол", заявено от членовете на Съвет на директорите - П.Х.К. от гр.Ямбол, ЕГН**********, И.С.Х.от гр.Ямбол, ЕГН**********, Х.А.Х. от гр.Ямбол, ЕГН**********, В.Д.А, ЕГН**********, Д.Я.Г. от гр.Ямбол,  ЕГН **********, Ц.И.В. от гр.Ямбол,  ЕГН********** и К.Т.П. ЕГН**********, а именно: промяна на адреса на управление на сдружението; промяна в органите на управление на сдружението от "Управителен съвет" на "Борд на директорите" и вписване на актуализиран Устав, приет на Общо събрание на сдружението, проведено на 21.03.2016г.; освобождаване на Управителния съвет и представляващия сдружението и вписване на членове на Борд на директорите; вписване на новоизбрания президент на сдружението.

Решението подлежи на обжалване с частна жалба пред Апелативен съд гр.Бургас в едноседмичен срок от връчването му на молителите.

 

 

 

                                                    ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: