О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

 

                                  Гр. ЯМБОЛ   15.02.17 г.

 

Ямболският окръжен съд,Гражданска колегия,в закрито съдебно заседание на 15.02.17 г/две хиляди и шестнадесета година/ в състав:

 

                                            ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:Жени Бозукова

При  секретаря  П.Узунова, като разгледа докладваното от  Ж.Бозукова

.........................................................търг. д №62 по описа за 201  

За да се произнесе съдът взе предвид следното:

Производството пред ЯОС  е образувано по ИМ, с вх5498 от 21.09.16г  на  „РУСЕНСКА КОРАБОСТРОИТЕЛНИЦА”АД, с ЕИК 202297239, със седалище и адрес на управление:  гр.Ямбол, представлявано от ИД –К.И.Г. против „КОРПОРАТИВНА ТЪРГОВСКА БАНКА”АД-в несъстоятелност, с ЕИК 831184677,със седалище и адрес на управление гр.София,представлявано от А. Н. Д. и К. Х. М.,в качеството им на лица,осъществяващи правомощията на синдик и „РУСЕНСКА КОРАБОСТРОИТЕЛНИЦА ЗАПАД”АД, с ЕИК 202855295,със седалище и адрес на управление:гр.Русе,представлявано от ИД М. С. Д. с иск  по чл 124 ал 1 ГПК- да бъде признато за установено, несъществуването на правото на заложния кредитор „КТБ”АД -в /н/, да пристъпи към принудително изпълнение по  реда на ЗОЗ,чрез изпълнение  спрямо отделни активи на заложеното търговско предприятие на „РУСЕНСКА КОРАБОСТРОИТЕЛНИЦА ЗАПАД”АД, поради липса на материално-правни предпоставки за пораждането и възникването на заложното право на кредитора по чл.10 ал. 1 , т. 1 ЗОЗ,състоящо се в правото на удовлетворяване от заложеното имущество.

С отговор по ИМ, вх №733/06.01.17г от „КОРПОРАТИВНА ТЪРГОВСКА БАНКА”АД-в несъстоятелност, с ЕИК 831184677,със седалище и адрес на управление гр.София,представлявано от постоянните синдици: А. Н. Д. и К. Х. М. се твърди, че искът по чл 124  ал 1 ГПК, не е предявен по правилата на местната подсъдност и  на осн. чл.119 ал 3 ,вр с чл.105 ГПК се прави възражение за неспазване правилата на местна подсъдност като се иска производството пред ЯОС  да бъде прекратено и делото изпратено на Софийски градски съд.

В тази връзка се излагат аргументи, че седалището и адреса на управление на „Корпоративна търговска банка”АД-в несъстоятелност се намира в гр.София, поради което и Софийски градски съд е местно компетентен по правилата на чл 105 ГПК.

По отношение на местната подсъдност, съдът следи служебно само в случаите на чл 109 и чл 110 ГПК и  извършването на преценка за местна подсъдност е възможна, само  при наличие на направено възражение за неподсъдност от страна на ответника по см на чл 119 ал 3 ГПК, до изтичане на срока за отговор по чл 131 ГПК.

В конкретният случай един от ответниците-„КТБ”АД /н/,в срока по чл 119 ал 3 ГПК е направил възражение за местна подсъдност на делото, т к е със седалище гр София, а вторият ответник – „РУСЕНСКА КОРАБОСТРОИТЕЛНИЦА ЗАПАД”АД, е със седалище гр.Русе и единствено ищецът е със седалище гр.Ямбол.

Предвид изложеното,ЯОС приема, че съгл. чл 105 ГПК, местната подсъдност на предявения иск  следва да е в района, в който е седалището на ответника „КТБ”АД/н/-направил в срока по чл 131 ГПК възражение за местна подсъдност.

От друга страна предявеният установителен и неоценяем  иск по см. на чл 124 ал 1 ГПК, не попада сред изрично предвидените искове, изброени лимитивно в чл.104,т 1-7 ГПК, поради което искът се явява родово подсъден на районния съд, от който следва да бъде разгледан,а съдът следи служебно за родовата подсъдност.

В конкретният случай ЯОС приема, че е предявен установителен и неоценяем  иск по см. на чл 124 ал 1 ГПК,който не е родово подсъден на Окръжен съд като първа инстанция, т к не попада сред изрично предвидените искове, изброени лимитивно в чл.104,т 1-7 ГПК, поради което искът се явява родово подсъден на районния съд, от който съд  следва да бъде разгледан.В тази връзка е и константната съдебна практика /Р №123/04.04.12г по гр. д №777/11г на ВКС-Іг.о.,пост. по реда на чл.290 ГПК/.

По изложените съображения ЯОС намира, че настоящето производство следва да бъде прекратено, а делото да се изпрати по  правилата за местната и родовата подсъдност на Районен съд-София.

Водим от горното,ЯОС

                                      О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

Прекратява производството по търг.д №62/16г по описа на ЯОС.

Изпраща делото по подъсъдност на Районен съд-София.

Определението подлежи на обжалване с ЧЖ пред Апелативен съд гр Бургас,  в едноседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: