П  Р  О  Т  О  К  О  Л

 

15.02.2017 година                                                          гр.Ямбол

 

ОКРЪЖЕН СЪД - ЯМБОЛ       ІІІ ГРАЖДАНСКИ СЪСТАВ

На петнадесети февруари                                     2017 година

В публично заседание в следния състав:

 

                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА СТОЕВА

  

                                                                                            

Секретар: П. У.

Прокурор: 

Сложи за разглеждане докладваното от СЪДИЯ СТОЕВА

Търговско дело № 34 по описа за 2016 година

На именното повикване в 10:30 часа се явиха:

 

Ищците, редовно призовани, от тях се явяват Й.И.И. - лично и като законен представител на малолетните деца С.С.М. и Б.С.М. и С.В.М..

Ищците В.М.В. и П.Д.И., редовно призовани, не се явяват.

За всички ищци се явява адв. А., редовно упълномощена отпреди.

 

Ответникът ЗАД "Армеец" АД гр. София, редовно призовани, явява се юрисконсулт И.Е., редовно упълномощен с изрично пълномощно № 16/13.02.2017 г.

 

Третото лице - помагач С.Б.Б., нередовно призован, не се явява.

 

Адв. А.: Моля да се даде ход на делото.

Моля, с оглед нередовното призоваване на третото лице, същото да бъде заличено като такова предвид разпоредбата на чл. 219, ал. 2 ГПК и с оглед обстоятелството, че същото не живее в страната, каквато информация имаме от досъдебното производство.

 

Юрисконсулт Е.: Моля, да се даде ход на делото.

По въпроса с третото лице - помагач, оставям на преценката на съда.

 

Съдът счита, че липсват пречки по хода на делото, независимо от нередовното призоваване на третото лице - помагач. И това е така, тъй като по твърдения на ищците, същото не живее в страната, а на заявените и установени по делото постоянен и настоящ адрес лицето не може да бъде намерено, за да бъде призовано. Ето защо настоящият съд счита, че е налице хипотезата на чл. 219, ал.2 ГПК, по аргумент на която следва да отмени определението си от о.с.з. от 05.10.2016 г., с което С.Б.Б. е конституиран като трето лице - помагач по делото.

Водим от изложеното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

ОТМЕНЯ протоколно определение от 05.10.2016 г., постановено по т.д. № 34/2016 г. по описа на ЯОС, с което в качеството на трето лице - помагач на страната на ответника е конституиран С.Б.Б..

 

Адв. А.: Уважаема г-жо Председател, с ответната страна постигнахме спогодба по предмета на спора по настоящото търговско дело, което сме Ви представили в писмен вид с молбата за възобновяване на производството и която е със следното съдържание:

 

Днес, 15.02.2017 г., между страните по т.д. № 34/2016г. по описа на Окръжен съд - Ямбол, III състав, а именно:

 

1. Застрахователно акционерно дружество „Армеец" АД, със седалище и адрес на управление: гр. София, район Средец, ул. "С. Караджа" № 2, регистрирано в Търговския регистър при Агенция по вписванията с ЕИК 121076907, представлявано от юрисконсулт И.Е., наричано за краткост Ответник

 

и

2. Й.И.И. с ЕГН **********, С.С.М. с ЕГН **********, чрез законния си представител Й.И.И., Б.С.М. с ЕГН **********, чрез законния си представител Й.И.И., С.В.М. с ЕГН **********, В.М.В. с ЕГН **********, П.Д.И. с ЕГН **********, наричани за краткост Ищци;

 

След изясняване на установените обстоятелства и проведени преговори и уточнения на задълженията на ЗАД "Армеец", произтичащи от качеството му на застраховател по задължителна застраховка "Гражданска отговорност на автомобилистите" и направени взаимни отстъпки се постигна настоящото споразумение за уреждане на претенциите, предявени по т.д. № 34/2016г. по описа на Окръжен съд Ямбол III - ти състав, както следва:

 

1. Страните приемат, че на 07.12.2014 г. на изхода на село Веселиново, в посока гр. Ямбол, С.Б.Б., при управление на лек автомобил „БМВ 318", с per. № У9109АН, реализира ПТП с лек автомобил „Фолксваген Голф" с per. № СН6800КК, при което ищците получават телесни наранявания, а по лек автомобил „Фолксваген Голф" с per. № СН6800КК, настъпват значителни увреждания.

 

2. Страните приемат, че при автопроизшествието, описано в т.1, Й.И.И., С.С.М., Б.С.М., С.В.М., В.М.В. са получили уврежданията, описани подробно в исковата молба по т.д. № 34/2016г. по описа на Окръжен съд Ямбол, III състав.

 

3. Страните приемат, че вследствие на гореописаното пътно - транспортно произшествие лек автомобил „Фолксваген Голф" с per. № СН6800КК е претърпял значителни имуществени вреди, като стойността на вредите надвишава 70 % от действителната стойност на МПС към датата на събитието, с оглед на което възстановяването му се явява икономически нецелесъобразно.

 

4. Страните приемат, че виновен за ПТП е водачът на лек автомобил „БМВ 318", с per. № У9109АН -С.Б.Б., и същият носи отговорност за неимуществените и свързаните с тях имуществени вреди, понесени от ищците по горепосоченото дело.

 

5. Страните приемат, че автопроизшествието, при което са настъпили вреди за ищците, представлява застрахователно събитие, настъпило в периода на валидност на застрахователна полица № 11114002967892, сключена при ЗАД "Армеец" и покриваща гражданската отговорност на С.Б.Б., в качеството му на водач на лек автомобил „БМВ 318", с per. № У9109АН.

 

6. Страните се съгласяват, че сумата от BGN 50 000.00 се явява равностоен и справедлИ.определен паричен еквивалент за обезщетяване на неимуществените вреди, съставляващи болките и страданията, понесени от ищците, описани в т.2 от Спогодбата, свързаните с тях имуществени вреди и разноски, както и имуществените вреди и свързаните с тях разноски, претърпени от ищеца П.Д.И..

 

7. Цитираната в т.6 от Спогодбата сума е формирана, както следва:

 

7.1. За Й.И.И. - BGN 1 500.00 - главница и BGN 373.62 лихва;

7.2. За С.С.М. - BGN 22 500.00 - главница и BGN 4 512.16 лихва;

7.3. За Б.С.М. - BGN 12 000.00 - главница и BGN 2 491.98 лихва;

7.4. За С.В.М. - BGN 1 500.00 - главница и BGN 373.62 лихва;

7.5. За В.М.В. - BGN 1 500.00 - главница и BGN 373.62 лихва;

7.6. За П.Д.И. - BGN 1 864.00 - главница и BGN 411.00 лихва;

7.7. Такси и разноски - BGN 1 785.50 - 1/2 от внесената държавна такса пред ОС Ямбол и BGN 1 100.00 - адвокатски хонорар.

 

8. (1) ЗАД "Армеец", в качеството на застраховател по задължителна застраховка "Гражданска отговорност" се съгласява да изплати на ищците, застрахователно обезщетение за репариране на неимуществените, свързаните с тях имуществени вреди и разноски, от описаното по-горе застрахователно събитие в размер на BGN 50000.00, с които напълно и окончателно покрива отговорността на застрахования водач С.Б.Б. за вредите, причинени на ищците.

 

(2) Ищците Й.И.И. - лично и в качеството си на законен представител на С.С.М. и Б.С.М. и С.В.М. - лично, а В.М.В. и П.Д.И., чрез пълномощника адв. А., се съгласяват, че с получаването на застрахователно обезщетение в размер на BGN 50 000.00, претенциите им към ЗАД "Армеец" и виновния водач С.Б.Б. за причинените неимуществени, свързаните с тях имуществени вреди и разноски от автопроизшествието, описано в т.1 от Спогодбата, ще бъдат напълно удовлетворени и за в бъдеще няма да предявяват претенции във връзка с горното.

 

(3) ЗАД "Армеец" се задължава да изплати сумата BGN 50000.00 в срок от 14 дни от подписване на Спогодбата по следната банкова сметка: ***, в "УниКредит Булбанк" АД.

 

(4) Страните се съгласяват, че извън уговореното по-горе, ищците нямат други финансови претенции към ЗАД "Армеец" и С.Б.Б., включително за лихви и разноски и считат взаимоотношенията си по повод на ПТП, описано в т.1 от Споразумението, за окончателно установени, уредени и приключили.

          9.Страните се съгласяват, че всички други разноски остават за всяка от страните така, както са направени.

10. Страните се съгласяват производството по т.д. № 34/2016г. по описа на Окръжен съд - Ямбол, III състав, да бъде прекратено поради сключване на съдебна спогодба.

11. Настоящото споразумение е окончателно и има силата на договор, като при неизпълнение на задължението, определено по размери в т. 6 и т. 7 и в срока, посочен в т. 8 (3), ищците имат право да се снабдят с изпълнителен лист.

Юрисконсулт Е.: От името на представляваното от мен дружество - ответник и в съответствие с изрично предоставените ми права с пълномощно № 16/13.02.2017 г., заявявам, че съм съгласен на спогодба при изложените по-горе условия. 

 

С П О Г О Д И Л И  С Е :

 

 

ИЩЦИ:                           За ЗАД "АРМЕЕЦ":

                                                            /Юрисконсулт И. Е./

 

1. Й.И.И. - лично и в качеството на законен представител на С.С.М. и Б.С.М.:

 

 

2. С.В.М.:

 

 

3. Адв. А., като пълномощник на В.М.В.:

 

 

4. Адв. А., като пълномощник на В.М.В.:

 

 

 

 

 

 

Съдът като взе предвид, че постигнатата между страните спогодба не протИ.речи на закона и на добрите нрави, и на основание чл. 234 ГПК счете, че същата следва да бъде одобрена.

 

Предвид обстоятелството, че настоящото дело приключва със сключена между страните спогодба и на основание чл. 78, ал. 9 ГПК на ищците следва да бъде върната половината от внесената за производството държавна такса или сума в размер на 1 785.50 лв.

Ето защо и на основание чл. 234 ГПК,

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОДОБРЯВА постигнатата между страните в настоящото производство Съдебна спогодба.

 

На основание чл. 78, ал. 9 ГПК на ищците Й.И.И. с ЕГН **********, С.С.М. с ЕГН **********, чрез законния си представител Й.И.И., Б.С.М. с ЕГН **********, чрез законния си представител Й.И.И., С.В.М. с ЕГН **********, В.М.В. с ЕГН **********, П.Д.И. с ЕГН **********, да се ВЪРНЕ половината от внесената за производството държавна такса, или сума в размер на 1 785.50 лв., която да се преведе по следната банкова сметка: ***, в "УниКредит Булбанк" АД.

 

ПРЕКРАТЯВА производството по т.д. № 34/2016 г. по описа на ЯОС.

Определението в частта с която се прекратява производството по делото подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Бургас в едноседмичен срок от днес.

 

Протоколът се изготви в съдебно заседание.

Заседанието приключи в 11:10 ч.

 

 

                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

                                            СЕКРЕТАР:

 

Вярно с оригинала

/ПУ