Р  А  З  П  О  Р  Е  Ж  Д  А  Н  Е  № 86

 

                                    гр.Ямбол,28.02.2017 г.

 

Д.Фарфарова – съдия докладчик по НОХД № 61/2017 г. по описа на ЯМБОЛСКИ ОКРЪЖЕН СЪД след като се запознах с обвинителния акт  и материалите по  ДП №89 /2016 г. по описа на  ОД на МВР Ямбол установих следното:

Ямболска окръжна прокуратура е внесла обвинителен акт  против  М.С.И. ***  за престъпление по чл.354а ал.2 т.4 вр. с ал.1 изр.1 пр.4 и 5 вр. с чл.26 ал.1 и вр. с чл.20 ал.3  от НК и срещу  М.Х.Р. от гр.Сливен за престъпление по чл.354а ал.1 изр.1 пр.4 и 5 вр. с чл.20 ал.2 от НК..

 След запознаване с материалите по ДП и внесения обвинителен акт  съдът намира , че  по същото е допуснато отстранимо съществено  нарушение на процесуални  правила  довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемите, а именно правото им да разберат в какво точно са обвинени, респективно да организират защитата си в съответствие с това.

Обв.М.Х.Р. е привлечен в качеството на обвиняем и по отношение на същия е внесено обвинение  с обвинителния акт на ЯОП  за осъществено престъпно по чл.354а ал.1 изр.1 предл.4 и предл.5 вр. с чл.20 ал.2 от НК за това, че на ******* г. в гр.Ямбол, действайки в съучастие като извършител с М.С.И., без надлежно разрешително държал с цел разпространение високорисково наркотично вещество - общо 50 бр. пакетчета хероин, с общо нетно тегло 0,996 грама със съдържание на активния наркотично действащ  компонент диацетилморфин 50% на общо стойност  119,52 лв. Т.е. по отношение на  обв.Р. е  внесено обвинение и същият е привлечен в качеството на обвиняем  за  престъпно деяние по визирания текст с изпълнително деяние държане с цел разпространение на високорисково наркотично вещество - такова по  пр.4 на изр.1 на  ал.1 на чл.354 а от НК. В обстоятелствената част на обвинителния акт не са изложени факти, които да сочат на разпространение от обв.И. на наркотични вещества - изпълнително деяние по т.5 на  ал.1 изр.1 на чл.354а от НК, каквито задължително следва да бъдат изложени съгласно изискванията на чл.246 от НПК.

 Същевременно М.С.И. е привлечен в качеството на обвиняем и със същия обвинителен акт е внесено обвинение по чл.354а ал.2 т.4 вр. с ал.1 изр.1 предл.4 и предл.5 вр. с чл.26 ал.1 от НК и във вр. с чл.20 ал.3 от НК за деянието в съучастие с М.Х.Р. - за това, че на  ******* г. в гр.Ямбол подбудил обв.Р. да закупи с цел разпространение високорисково  наркотично вещество - общо 50 бр. пакетчета хероин, с общо  тегло 0,996 грама, със съдържание на активния наркотично действащ компонент диацетилморфин 50% на обща стойност 119,52 лв. В обстоятелствената част на обвинителния акт са изложени обстоятелства, че на ******* г. обв.И. отишъл в дома на обв.Р., уговорил го да отиде в гр.Н.З. и да закупи хероин, като му е казал, че ще му даде пари за хероина и за пътните разноски.Изложени са обстоятелства и, че обв.Р. се е съгласил, след което обв.И. му дал 100 лв. за хероина и 10 лв. отделно за път, двамата се разбрали обв.Р. да пътува същия ден за гр.Н.З. с влака в 17.00 часа, като вземе телефон предоставен му от обв.И. чрез който да се свърже с човека от Н.З.  от когото да вземе хероина, телефонния номер на който бил въведен в предоставения от И. телефон - с буква А, с име А. и се разбрали да поддържат връзка. Изложените обстоятелства сочат на  съучастническа дейност  за придобиване с цел разпространение - изпълнително деяние по предл.3 на изр.1 на  ал.1 на чл.354а от НК, доколкото касаят закупуване на наркотично вещество, а тези  по отношение на съучастническата дейност за разяснения  и набавяне на средства за осъществяването му. На лице е противоречие между обстоятелствена и диспозитивна част на обвинителния акт. Едновременно с това е налице  привличане  на двамата обвиняеми  и внасяне на обвинение за осъществено престъпно деяние във формата на съучастие - по отношение на обв.И. за подбуждане на  обв.Р. да закупи с цел разпространение високорискови наркотични вещества, а по отношение на обв.Р. като извършител за това, че е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества.

Обвинителният акт очертава  фактическите рамки на обвинението за всеки един от обвиняемите, респективно и предмета  на  доказване по делото, поради което и в обстоятелствената част на същия следва да се съдържат  всички обстоятелства касателно  извършването на вмененото на всеки от обвиняемите престъпно деяние, включително и тези касаещи фактическите действия по осъществяването му, свързани с авторството на деянието и формата на съучастие. Предназначението на обвинителния акт е да формулира  обвинението така, че да определи предмета на доказване от гледна точка  на извършеното престъпление и участието на обвиняемите включително по отношение на съучастническата дейност, като по този начин се поставят основните рамки в процеса  и на  осъществяване  и на правото на защита на обвиняемите лица. Предявените  в рамките на обвинителния акт обстоятелства освен предмета на доказване по делото определят и рамките на  защитата на обвиняемите лица, свързана с това. А правото на защита на обвиняемия винаги се нарушава  при наличието на неяснота в обстоятелствената част на обвинителния акт  по отношение на извършването на престъплението по предявеното  обвинение, съответствието между обстоятелствена и заключителна част на обвинителния акт, респективно  участието – действията му в осъществяване, при липсата на  посочени и приети фактически обстоятелства, визирани в обстоятелствената част на  обвинителния акт. Това  процесуално нарушение е съществено и едновременно с това отстранимо , и като такова представлява  основание за връщане на  делото на прокурора за допълнително разследване .

По изложените съображения и на осн. чл.249 ал.2  вр. с чл.248 ал.2 т.3 от НПК , ЯОС

 

Р  А  З  П  О  Р  Е  Д  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА  производството по  НОХД № 61/2017 г. по описа на ЯОС и  ВРЪЩА   делото на ЯОП.

Разпореждането подлежи на обжалване в седмодневен срок от уведомяването пред  АС Бургас.

 

                                                             Съдия докладчик:

                                                                       

 

 

`