О П Р Е  Д Е Л Е Н И Е

 

52                                        06.02.2017 год.                                    гр.Ямбол

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 Ямболският Окръжен съд                                             I-ви наказателен  състав

 На 06 февруари 2017 година,

 В закрито заседание в следния състав:

                                                                                                                            

                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИАНА ФАРФАРОВА

                                                         ЧЛЕНОВЕ: ПЕТРАНКА ЖЕКОВА

                                                                               И. ИВАНОВ

                                                                               

 

 Секретар:

 Прокурор:

 Сложи на разглеждане докладваното  от съдия И.Иванов

 ВЧНД № 45 по описа за 2017 год.

 И   ЗА   ДА    СЕ  ПРОИЗНЕСЕ  ВЗЕ  ПРЕДВИД СЛЕДНОТО:

         Производството пред Ямболския окръжен съд е образувано по протест на ЯРП на основание чл.289 ал.4 от НПК срещу Протоколно Определение № 43/18.01.2017г. ,постановено по НОХД № 1130/2016г. по описа на  Районен съд Ямбол с което е прекратено наказателното производство по НОХД № 1130/2016 на основание чл.289 ал.1 вр. с чл.24 ал.4 т.1 от НПК.В Определението се сочи , че са налице пречки по хода на делото поради недопустимост на производството.Внесения обвинителен акт срещу подсъдимия И. е за престъпление по чл.131ал.1 т.4 вр. с чл.130 ал.1 от НК.Съгласно разпоредбата на чл.161 ал.1 от НК обаче , за лека телесна повреда по този текст от закона наказателното преследване се възбужда по тъжба на пострадалия.В този смисъл производството по делото е недопустимо и следва да бъде прекратено поради липса на тъжба.Тъй като в материалите по делото липсва постановление по чл.49 от НПК , единственото законосъобразно процедиране е производството да бъде прекратено.

           В протеста се изразява несъгласие с отразеното в атакуваното Определение , като се сочи че действително липсва произнасяне на ЯРП с Постановление по чл.49 от НПК, но от материалите по делото е видно ,че пострадалия М.А.Ш. е малолетен и се явява лице в безпомощно състояние по смисъла на чл.49 ал.1 от НПК , което не може да защити своите права и законни интереси.Майка му е в чужбина , а баща му е починал.Изготвения обвинителен акт от ЯРП е с оглед защита законните права и интереси на малолетния пострадал.Настоява се да бъде отменено атакуваното определение на ЯРС.

          

           Постъпило е и възражение срещу протеста на ЯРП от защитника на подсъдимия И. , адвокат Г. *** с което се поддържа определението на ЯРС ,като правилно и законосъобразно.Настоява се да бъде оставен протеста на ЯРП без уважение. 

           Въззивният съд след като се запозна с доводите в атакуваното Определение , възражението и доводите в протеста на ЯРП , счита , че последния е неоснователен по следните съображения:

           Законосъобразен и обоснован е извода на ЯРС , че е налице процесуална недопустимост на производството с внесения обвинителен акт за престъпление по чл.131 ал.1 т.4 вр. с чл.130 ал.1 от НК срещу подсъдимия И..Наказателно производство по посочения текст от НК се образува по тъжба на пострадалия.По изключение в посочените в чл.49  ал.1 от НПК случаи прокурора може да образува служебно наказателно производство , като в тези случаи императивно следва да има произнасяне от страна на прокурора от ЯРП по чл.49 ал.1 от НПК.В конкретния случай такова произнасяне с Постановление по чл.49 ал.1 от НПК , няма.Именно и поради това протоколно определение № 43 на ЯРС по НОХД № 1130/2016г.от 18.01.2017г. е правилно и законосъобразно и следва да бъде потвърдено.

           Предвид изложеното и на основание чл.345 ал.1 от НПК , ЯОС

 

О   П   Р   Е   Д   Е   Л   И:

 

           ПОТВЪРЖДАВА  Протоколно Определение № 43/18.01.2017г.  , постановено по НОХД № 1130/2016г. по описа на Ямболски  районен съд.

 

      

           ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                  ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

 

                                                                                                2.