П Р О Т О К О Л

 

  

17.02.2017  година                                                                                гр. Ямбол

 

Ямболският окръжен съд,                                  IIІ-ти   Наказателен състав

На седемнадесети февруари                                                          2017  година

В публично заседание в следния  състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ПЕТРАНКА ЖЕКОВА

                           СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1. К.С.

                                                                    2. М.А.

 

Секретар Ив. З.

Прокурор  М. Божидаров

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ЖЕКОВА

НОХД № 49 по описа за 2017 година

На именното повикване в  10.00 часа се явиха :

Подсъдимия Х.К. се явява лично и с адв. М., редовно упълномощен от ДП.

Явява се М.Ш. - преводач от ДП.

 

Подсъдимият К. - Въпреки, че съм български гражданин не владея български език.

СЪДЪТ счита, че на подсъдимия следва да бъде назначен преводач, който да превежда от български на турски език и обратно, тъй като подсъдимия заявява, че владее единствено турски език.

По изложените съображения  съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

НАЗНАЧАВА за преводач М.Я.Ш., която да превежда на подсъдимия от български на турски език и от турски на български език.

 

Прокурорът - Не са налице процесуални пречки по даване ход на делото. Моля да дадете ход на делото. Със защитата на подсъдимия сме постигнали споразумение за решаване на наказателното производство.

Адв. М. - Няма пречки по даване ход на делото. Моля да дадете ход на делото за одобряване на постигнатото споразумение. Аз съм призован по телефона и своевременно съм уведомил подсъдимия за съдебното заседание.

 

СЪДЪТ счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

Адв. М. - Получил съм препис от обвинителния акт и съм запознал подсъдимия с него.

Подс. К. - Запознат съм с обвинителния акт. Не възразявам за това, че не ми е връчен в седмодневния срок.

 

На основание чл. 274 и чл. 275 от НПК на страните се разясниха правата, по повод на което:

Прокурорът - Нямам искания, бележки, възражения. Не правя отвод на състава на съда. Със защитата на подсъдимия при условията на чл. 384 вр.  чл. 381 и следващите от НПК сме постигнали споразумение за решаване на наказателното производство.

Адв. М. - Не правя отводи на съдебния състав. Нямам искания, бележки, възражения.

 

СНЕ СЕ САМОЛИЧНОСТ НА ПОДСЪДИМИЯ, КАКТО СЛЕДВА:

Х.Я.К. - роден на *** *** турчин, български гражданин и гражданин на Р. Турция, със средно образование, женен, неосъждан, предприемач-търговия с кожени изделия, с постоянен адрес ***, и с настоящ адрес в Р. Турция; ЕГН **********.

СНЕ СЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ПРЕВОДАЧА, КАКТО СЛЕДВА:

М.Я.Ш. - 41 г., неосъждана, без родство с подсъдимия.

Съдът предупреди преводача за наказателната отговорност по чл. 290 ал. 2 от НК.

Преводача обещава да даде точен и верен превод.

 

ДАДЕ СЕ ДУМАТА НА ПРОКУРОРА ЗА ПРОЧИТАНЕ НА ОБВИНИТЕЛНИЯ АКТ

Прокурорът  - Със защитата на подсъдимия сме постигнали споразумение при условията на чл. 384, вр. чл. 381 и следващите от НПК  постигнахме споразумение за решаване на настоящото наказателно производство, както следва:

Подсъдимия Х.Я.К. - роден *** ***, турчин, български гражданин и гражданин на Р. Турция, със средно образование, женен, неосъждан, предприемач-търговец на кожени изделия, с постоянен адрес *** и с настоящ адрес в Р. Турция; ЕГН **********

СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН в това, че на 09.12.2016 г., около 07.15 часа на ГКПП-Лесово, с лек автомобил (микробус), марка „Фолксваген“, модел „Транспортер“ с рег.№ ******, негова собственост, на трасе вход-леки автомобили, от Република Турция към Република България, пренесъл през границата на страната от Република Турция в Република България, без знанието и разрешението на митницата, стоки за търговски цели в големи размери на обща стойност 596 885,20 лв. -20,086 кг. нарязан тютюн за пушене на стойност 4017,20 лв., в т. ч. дължим за него акциз в размер на 924 лв. и 5 888 бр. парфюми (EDT и EDP от различни търговски марки, различни наименования, в различен брой и в различен обем на опаковките), всички на обща стойност 592 868 лв. Поради което и на основание  чл. 242, ал. 1, б. „д“, вр чцл. 55 ал 1 т. 1  от НК му се поределя наказание ЛИШВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ДВЕ ГОДИНИ и ГОЛБА в размер на 10 000 лв.

На основание чл. 66 ал. 1 от НК определеното и наложено наказине лишаване от свобода в размер на 2 години се отлага за изтателен срок в размер на ТРИ ГОДИНИ.

На основание чл. 242, ал. 7 от НК  се отнема в полза на Държавата подлежат приобщените към делото веществени доказателства - 20,086 кг. нарязан тютюн за пушене на стойност 4 017,20 лв., в т.ч. дължим за него акциз в размер на 924 лв. и 5 888 бр. парфюми (EDT и EDP от различни търговски марки, различни наименования, в различен брой и в различен обем на опаковките), всички на обща стойност 592 868 лв.

На основание чл. 242, ал. 8 от НК се отнема в полза наДържавата подлежи: лек автомобил марка „Фолксваген“, модел „Транспортер“, с рег.№ *****ТН, с рама ********, с двигател № ******, на стойност 7 800 лв., собственост на обв. Х.Я.К..

РАЗНОСКИ ПО ДЕЛОТО: 461,55 лв., извън тези по чл. 189, ал. 2 от НПК,  в тежест на Републиканския бюджет,  , изплатени от сметка на РДГП-Елхово N************ ***-клон Елхово, се възлагат в тежест на подсъдимия.

Щети от престъплението предмет на настоящото обвинение не са причинени.

Настоящото споразумение не противоречи на закона и морала и като такова моля да го одобрите.

Подс. К. - Разбирам обвинението. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно постигнахме това споразумение.

Адв. М. -Госпожо съдия, моля да одобрите така постигнатото споразумение, тъй като считам, че същото не противоречи на закона и морала, поради което моля да одобрите същото, след което да се произнесете по наложните мерки - наложената мярка “парична гаранция“ като освободите същата, както и наложената забраната за напускане пределите на Р. България, тъй като необходимостта от тези мерки след приключване на наказателното производство вече е отпаднала.

 

Окончателно споразумение,  сключено между Милен Божидаров - прокурор от Окръжна прокуратура - Ямбол и защитника на подсъдимия Х.К. - адв. М. ***:

Подсъдимия Х.Я.К. - роден *** ***, турчин, български гражданин и гражданин на Р. Турция, със средно образование, женен, неосъждан, предприемач-търговец на кожени изделия, с постоянен адрес *** и с настоящ адрес в Р. Турция; ЕГН **********

СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН в това, че на 09.12.2016 г., около 07.15 часа на ГКПП-Лесово, с лек автомобил (микробус), марка „Фолксваген“, модел „Транспортер“ с рег.№ ****, негова собственост, на трасе вход-леки автомобили, от Република Турция към Република България, пренесъл през границата на страната от Република Турция в Република България, без знанието и разрешението на митницата, стоки за търговски цели в големи размери на обща стойност 596 885,20 лв. -20,086 кг. нарязан тютюн за пушене на стойност 4017,20 лв., в т. ч. дължим за него акциз в размер на 924 лв. и 5 888 бр. парфюми (EDT и EDP от различни търговски марки, различни наименования, в различен брой и в различен обем на опаковките), всички на обща стойност 592 868 лв., поради което и на основание  чл. 242, ал. 1, б. „д“, вр чл. 55 ал. 1 т. 1  от НК му се поределя наказание ЛИШВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ДВЕ ГОДИНИ и ГОЛБА в размер на 10 000 лв.

На основание чл. 66 ал. 1 от НК определеното наказине „лишаване от свобода“ се отлага за изтателен срок в размер на ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на определението в сила.

 

На основание чл. 242, ал. 7 от НК  се отнема в полза на Държавата  приобщените към делото веществени доказателства - 20,086 кг. нарязан тютюн за пушене на стойност 4 017,20 лв., в т.ч. дължим за него акциз в размер на 924 лв. и 5 888 бр. парфюми (EDT и EDP от различни търговски марки, различни наименования, в различен брой и в различен обем на опаковките), всички на обща стойност 592 868 лв.

На основание чл. 242, ал. 8 от НК се отнема в полза на Държавата лек автомобил марка „Фолксваген", модел „Транспортер", с рег.№ ****, с рама № ****, с двигател № *****, на стойност 7 800 лв., собственост на обв. Х.Я.К..

Разноските по делото в размер на  461,55 лв. се възлагат в тежест на подсъдимия, които следва да бъдат заплатени по сметка на РДГП-Елхово N°*****, BIC ***-клон Елхово, в полза на Републиканския бюджет.

Щети от престъплението предмет на настоящото обвинение не са причинени.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

 

ПРОКУРОР:

               Милен Божидаров

 

 

 

ЗАЩИТНИК :

                 Адв. Е.М.

 

 

 

ПОДСЪДИМ:

              Х.Я.К.

 

СЪДЪТ счита, че сключеното споразумение между прокурора от Окръжна прокуратура - Ямбол - Божидаров и защитника на подс. К. - адв. М. следва да бъде одобрено, тъй като не противоречи на закона и морала. Против подсъдимия е предявено обвинение за престъпление по чл. 242 ал. 1 б. „д“ от НК, което не е включено в изчерпателно изброените престъпления по чл. 381 ал. 2 от НПК, за които не се допуска споразумение. От престъплението не са причинени имуществени вреди. Съдът счита, че определените наказания “лишаване от свобода“ и “глоба“ са законосъобразни и справедливи, тъй като напълно съответстват на степента на обществената опасност на деянието и на личността на подсъдимия. Правилно са приложени разпоредбите на ал. 7 и на ал. 8 на чл. 242 от НК.

Поради изложените съображения и на основание чл. 382 ал. 7 от НПК съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ОДОБРЯВА сключеното споразумение между прокурора от Окръжна прокуратура - Ямбол - Милен Божидаров и защитника на подс. Х.К. - адв. М., описано подробно по-горе.

 

СЪДЪТ счита, че са налице условията на чл. 309 ал. 4 от НПК за отмяна на взетата спрямо подсъдимия мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 5 000 лв., тъй като на същия е наложено условно наказание „лишаване от свобода“. Следва да бъде отменена и наложената с постановление на Окръжна прокуратура -Ямбол от 12.12.2016 г. „забрана за напускане пределите на страната“,  поради което съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ОТМЕНЯ взетата по отношение на  подсъдимия Х.Я.К. мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 5 000 лв.

ОТМЕНЯ  наложената с постановление на Окръжна прокуратура- Ямбол от 12.12.2016 г. Забрана подсъдимия Х.Я.К. да напуска пределите на страната.

 ОСЪЖДА подсъдимия Х.Я.К. да заплати направените по делото разноски в размер на  461,55 лв. , които да бъдат заплатени в полза на Републиканския бюджет, по сметка на РДГП-Елхово N°*****, BIC ***-клон Елхово,.

На преводача  М.Я.Ш. да се заплатят  40 лв. за извършен превод, които да се заплатят от сметката на Окръжен съд- Ямбол.

Подс. Х.К. - Не желая да ми бъде връчван писмен превод на споразумението.

 

Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД №49/2017 г. по описа на ЯОС.

Определението относно споразумението е окончателно не подлежи на обжалване.

Определението относно прекратяването на наказателното производство подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок от днес пред Апелативен съд- Бургас.

 

Протокола се изготви в съдебно заседание, което приключи в 10.35 часа.

 

 

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

                СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                           2.

 

 

 

                                                                 СЕКРЕТАР: