Р Е Ш Е Н И Е

 

                      27.02.2017 г.         гр.Ямбол

 

 

В  И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

 

 

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,    І-ви   въззивен  граждански състав

На       07     февруари    2017  година

В публично заседание в следния състав:

 

 

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА СТОЕВА

                                                 ЧЛЕНОВЕ: 1. КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

                                                                   2. КАЛИНА ПЕЙЧЕВА

 

секретар   П.У.

като разгледа докладваното от съдия   Росица Стоева

въззивно гражданско дело №  5  по описа за 2017 година,

за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството пред Ямболски окръжен съд е образувано по въззивна жалба на К.  В.  Г. с ЕГН **********, С.К.Д. с ЕГН **********, В.К. С. с ЕГН ********** и  К.К.Г. с ЕГН **********, всички чрез пълномощника си адв.П.М. *** против Решение №104/25.11.2016 г., постановено по гр.д.№457/2015 г. по описа на ЕРС.

С посоченото решение първостепенния съд е постановил следното:

ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО по отношение на К.В.Г., С.К.Д., В.К. С. и К.К.Г. - лично и като наследници на П. Г. В., че Т.В.П. и Г.В.Г. са собственици на по 1/5 ид.ч. или на общо на 2/5 ид.ч. на основание наследяване от  С.К.С., б.ж. на с.Ж., починала на ****г. от следния недвижим имот – ДВОРНО МЯСТО с площ от 1440 кв.м., съставляващо поземлен имот I-134, в квартал 48, по плана на сЖребино, общ.Елхово, обл.Ямбол, ул.“Г. Шейтанов" №19, заедно с построените в това дворно място двуетажна ЖИЛИЩНА СГРАДА със застроена площ от 60 кв.м. и второстепенна СГРАДА със застроена площ от 160 кв.м., при граници на имота: от двете страни улици; ПИ II-132; ПИ IV-133.

ОТМЕНЯ на основание чл.537, ал.2 от ГПК Нотариален акт за собственост на недвижим имот, придобит по давностно владение № 116, т.II, рег.№1245, н.д.№200/2007 г. на нотариус с рег.№ 451 на НК - К.Костадинов, в частта, с която К.В.Г. е признат за собственик на недвижими имоти – ДВОРНО МЯСТО с площ от 1440  кв.м., съставляващо поземлен имот 1-134, в квартал 48, по плана на с.Жребино, общ.Елхово, обл.Ямбол, ул.“Г. Шейтанов" №19, заедно с построените в това дворно място двуетажна ЖИЛИЩНА СГРАДА със застроена площ от 60 кв.м. и второстепенна СГРАДА със застроена площ от 160 кв.м., при граници на имота: от двете страни улици; ПИ II-132; ПИ IV-133, до размера на общо 2/5 /две пети/ идеални части.

ОБЯВЯВА за относително недействителни по отношение на Т.В.П. и Г.В.Г. покупко - продажба, извършена с Нотариален акт №185, т.VIII, рег.№6209, дело №1057/2015 г. на нотариус с рег.№451 на НК - К. К.

ОСЪЖДА на основание чл.78, ал.1 от ГПК К.В.Г., С.К.Д., В.К. С и К.К.Г. ДА ЗАПЛАТЯТ на Т.В.П. и Г.В.Г., сумата от 765.60 лв. -  разноски за настоящата инстанция.

С въззивната жалба решението на ЕРС се обжалва изцяло. На първо място са заявени твърдения за недопустимост на решението, мотивирани с обстоятелството, че по делото не е бил конституиран като ответник Д.П.Д. - съпруг на ответницата С.К.Д., като съответно не му била дадена възможност да защити правото си на собственост върху процесният имот, придобит в режим на СИО, чрез сделката отразена в Нотариален акт №185, том VIII, рег.№6209, дело №1057/2015г. на нотариус Костадин Костадинов с рег.№451 на НК. Сочи се още, че предявеният с исковата молба спор е с вещноправен характер относно имот, който е придобит в режим на СИО от съпрузите Д.П.Д. и С.К.Д., поради което и решението по него следва да бъде еднакво за двамата съпрузи, които в производството имат положението на задължителни другари по смисъла на чл.216, ал.2 от ГПК. Съвместната собственост при съпружеската общност налага съвместната процесуална легитимация и задължителното другарство на съпрузите. На следващо място са заявени оплаквания за неправилност на атакуваното решение, поради нарушение на материалният закон и необоснованост. Изложени са подробни съображения. Иска се въззивния съд да "отмени ИЗЦЯЛО като НЕДОПУСТИМО, Решение №104/25.11.2016 г. по гр.д. №457/2015 г. по описа на Районен Съд-Елхово и да върне делото за ново разглеждане от друг състав на първоинстанционият съд от фазата на размЯ.на книжа". Алтернативно е заявено искане за отмЯ.на атакуваното решение, като неправилно. Заявена е претенция за присъждане на разноските по делото за двете инстанции.

По делото, в срока по чл.263 ГПК, от Т.В.П. и Г.В.  Г., действащи чрез пълномощника адв.Я П. от ЯАК, е постъпил писмен отговор на въззивната жалба, в който е оспорена основателността на последната, като са изложени подробни съображения. По повод твърденията за недопустимост на първоинстанционното решение, е направено позоваване на т.17 от ТР №1/04.01.2001 г. по т.д.№1/2000 г. на ОСГК на ВКС и е поискано в съответствие с т.4 от ТР №1/17.07.2001 г. да им бъде дадена възможност да отстранят нередовностите на ИМ, като привлекат като ответник съпруга на ответника С.Д.. Изложени са и подробни съображения за неоснователност на въззивната жалба в частта й, с която се твърди, че атакуваното решение е неправилно и необосновано. Иска се потвърждаване на решението на ЕРС. Заявена е претенция за присъждане на разноски за въззивната инстанция.

В о.с.з. въззивниците, при редовно и своевременно призоваване, не се явяват, но чрез процесуалния си представител адв.П.М. *** поддържат жалбата по изложените в нея съображения. Поддържат и претенцията за присъждане на разноски.

В о.с.з. въззиваемите, при редовно и своевременно призоваване, не се явяват, но чрез процесуалния си представител адв.Я. П. от ЯАК поддържат съображенията, изложени в писмения отговор.

След преценка на оплакванията по жалбата, мотивите на обжалвания съдебен акт и доказателствата по делото, Окръжният съд приема следното:

Въззивната жалба е допустима, тъй като е подадена в предвидения в чл.259,ал.1 от ГПК преклузивен срок и отговаря на изискванията на чл.260 и чл.261 от ГПК. Въззивниците са легитимирани и имат правен интерес от обжалването.

При служебна проверка на валидността и допустимостта на обжалваното решение, извършена на основание чл.269 ГПК, въззивния съд не установи съществуването на пороци, водещи до неговата нищожност, поради което намира, че то е валидно. При служебната проверка на допустимостта на обжалваното решение намери същото за недопустимо. Съображенията са следните:

Производството пред ЕРС е образувано по искова молба и допълнение към нея (л.20), с която ищците са предявили следните искове: иск по чл.124 ГПК - да се приеме за установено по отношение на отчетниците, че  ищците са собственици на по 1/5 идеални части на основание наследяване и приращение от недвижим имот, находящ се в с.Жребино и съставляващ дворно място с площ от 1440 кв.м. и построените в него двуетажна жилищна сграда със застроена площ от 60 кв.м. и второстепенна сграда със застроена площ от 160 кв.м.; иск по чл.76 от ЗН -  да се обяви за относително недействителна по отношение на ищците прехвърлителната сделка обективирана в НА №185, т.VIII, рег.№6209, дело №1057/2015 г. на нотариус с рег.№451. Заявена е и претенция с правно основание чл.537, ал.2 от ГПК, за отмяна на нотариален акт №116, т.II, рег.№ 1245, н.д. №200/2007 г. на нотариус № 451 - К.К. до размера на 2/5 ид.ч., колкото са идеалните части, собственост на ищците.

Пред въззивния съд се представиха доказателства (Удостоверение за граждански брак №092923/26.07.1981 г. и Удостоверение №94-03-2183 001/08.12.2016г. на Община Елхово за семейно положение, съпруг и деца на С.К.Д.), от които се установява, че ответника С.Д. е в брак с лицето Д.П.Д. от 26.07.1981 г. От приложения НА №185, т.VIII, рег.№6209, дело №1057/2015 г. се установява, че Д. е придобила идеална част от процесния недвижим имот чрез покупко - продажба на 04.09.2015 г., т.е. по време на брака й с Д. Д., при което придобиването е в режим на СИО.

При изложените факти следва извод, че Д. Д. се явява задължителен другар на ответника С.Д., който обаче не е бил конституиран от първостепенния съд и не е взел участие в първоинстанционното производство.

По въпроса за задължителното другарство е налице задължителна практика на ВКС - ТР №1/09.12.2013 г. по т.д.№1/2013 г. на ОСГТК, т.6 , където е прието, че съвместната собственост при съпружеската общност налага съвместната процесуална легитимация и задължителното другарство на съпрузите. Нарушаването на изискването за съвместна процесуална легитимация е нередовност на ИМ, за която съдът следи служебно и е задължен да упражни правомощията си по чл.129 ГПК. Ако в първата инстанция не е бил конституиран необходим другар /какъвто е настоящия случай/, чието участие в производството е задължително, въззивният съд следва да обезсили, като недопустимо, първоинстанционното решение и да върне делото на първоинстанционния съд за ново разглеждане с участието на необходимия другар. Със същото ТР е прието, че постановките на т.17 от ТР №1/2000 г. от 04.01.2001 г. по гр.д. №1/2000 на ОСГК на ВКС, в частта относно задължителното другарство не са актуални при действие на ГПК /в сила от 01.03.2008 г./.

В настоящия случай предвид наличието на граждански брак и възникнала СИО между съпрузите Д. в резултат на прехвърлителната сделка от 2015 г., следва да се приеме, че в производството по делото двамата са задължителни другари, като решението на съда ще обвърже еднакво и двамата като участници в съсобствеността. Като не е конституирал съпруга на ответника С.Д. като страна в производството, първоинстанционния съд е постановил недопустимо решение, което следва да бъде обезсилено, а делото да се върне на ЕРС за ново разглеждане от друг съдебен състав с указания за задължително конституиране като страна в процеса на Д. Д. - съпруг на ответника С.Д..

При този изход на делото въззивниците имат право да им бъдат присъдени разноски за въззивната инстанция, предвид наличието на надлежно искане в тази насока. Въззивния съд присъжда на въззивниците разноски в размер на 62 лв. - платена ДТ за въззивното производство, а на въззивника В.К. С. и разноски в размер на 600 лв. - за платено адв.възнаграждение.

Водим от изложеното, ЯОС

 

Р   Е   Ш   И  :

 

ОБЕЗСИЛВА Решение №104/25.11.2016 г., постановено по гр.д.№457/2015 г. по описа на ЕРС.

ВРЪЩА делото на ЕРС за ново разглеждане в друг съдебен състав при изпълнение на указанията, дадени в мотивите на настоящото решение.

ОСЪЖДА Т.В.П., ЕГН ********** и Г.В.  Г., ЕГН ********** да заплатят на К.В.Г., с ЕГН ********** ***, С.К.Д., с ЕГН ********** ***, В.К. С., с ЕГН ********** *** и К.К.Г., с ЕГН ********** *** направените за въззивната инстанция разноски в размер на 62 лв. - платена ДТ за въззивното производство.

ОСЪЖДА Т.В.П., ЕГН ********** *** и Г.В.Г., ЕГН ********** *** да заплатят на В.К. С., с ЕГН ********** *** направените за въззивната инстанция разноски в размер на 600 лв. - платено адв.възнаграждение.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред ВКС в едномесечен срок от връчването му на страните.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                            ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

                                                            

                                                                    2.