П  Р  И  С  Ъ  Д  А

 

№ 8                                     26.01.2017 година                        град Ямбол

 

 

В   И М Е Т О   Н А     Н А Р О Д А

 

Ямболският окръжен съд                         V - ти Наказателен състав

На 26 януари                                                                    2017  година

В публично заседание в следния състав:

                   

                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИВАН И.

                                  СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1. Й.Г.                                                                             2. Т.А.

 

 

Секретар И. З.

Прокурор М. Б.

Като разгледа докладваното от съдия И.

НОХД № 341 по описа на 2016 година.

 

                                        П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия Ц.Н.С., роден на *** ***, б., б.г., с постоянен и настоящ адрес ***, със с.о., ш. в „К.-С“ АД-гр.С., ж., н., с ЕГН **********

 

ЗА ВИНОВЕН

в това, че на ******** год., около 16.25 ч., на автомагистрала „Тракия“, при км. 293+900, в северното платно на магистралния път, преминаващ през землището на с. З., общ. С., обл. Ямбол, в дясна активна (средна) лента за движение на пътното платно, при управление на моторно превозно средство - автобус марка и модел „************“ с ДК№ *******, с посока на движение от гр. Б. към гр. С. е нарушил правилата за движение по пътищата, установени в разпоредбите на: чл. 20, ал. 1 и ал. 2; чл. 23, ал. 1; чл. 25, ал. 1 и чл. 42, ал. 2 от Закона за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на С. Д. *** с ЕГН **********, средни телесни повреди на Т.И.Т. *** с ЕГН **********, изразяващи се във фрактура на дясната скапула /лопатка/, причинила на пострадалия трайно затрудняване движенията на десния горен крайник за период от време над 30 дни и контузия на лява подбедрица - проксимална част до коляното с оформена разкъсноконтузна рана и подлежаща многофрагментна фрактура на тибията - големия пищял с вътреставен характер, причинили на пострадалия трайно затрудняване движенията на левия долен крайник за период от време значително по-голям от 30 дни и значителни имуществени вреди в общ размер на 14 405,60 лв., от които 5 200 лв. на товарен автомобил марка и модел „М.В.“ с ДК№ ******, собственост на Е.Г.Д. с ЕГН ********** *** в качеството му на ЕТ „Е.-Е.Д.“*** с ЕИК ********* и 9 205,60 лв. на автобус марка и модел „************“  с ДК№ *******, собственост на „К.-С“ АД - гр. С. с ЕИК ********* - поради което и на основание чл. 343, ал. 4, вр. ал. 3, б. "б", вр. с ал. 1 б. „в“, вр. чл. 342, ал. 1 от НК, вр. с чл. 54 и чл. 58а ал. 1 от НК ГО ОСЪЖДА на ДВЕ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

На основание чл. 66 ал.1 НК ОТЛАГА  изтърпяването на наложеното наказание за изпитателен срок от ЧЕТИРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

На основание чл. 343г  от НК лишава подсъдимия Ц.Н.С., с установена по делото самоличност, от право да управлява МПС за срок от ДВЕ ГОДИНИ.

ПРИЗНАВА подсъдимия Ц.Н.С., с установена по делото самоличност, ЗА НЕВИНОВЕН В ТОВА да е извършил горното престъпно деяние чрез нарушаване на правилата за движение, визирани в чл. 5 ал. 1 т. 1 от ЗДвП, поради което и на основание чл. 304 НПК ГО ОПРАВДАВА по повдигнатото му обвинение.

ОСЪЖДА подсъдимия С., с установена по делото самоличност, да заплати направените по делото разноски в размер на 40,10 лв. в приход на Републиканския бюджет по сметка на ОД на МВР- Ямбол и 1824,98 лв. по сметката на ЯОП, бюджет на съдебната власт.

ОСЪЖДА подсъдимия С., с установена по делото самоличност, да заплати на гражданския ищец и частен обвинител Т.И.Т. направените от него разноски по делото в размер на 2300 лв.

 

 ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА: оптичен носител CD, съдържащ данни от дигитален тахограф на автобус „************“ с ДК№ ******* и от карта на водача Ц.Н.С. с ЕГН ********** за периода от 01.01.2016 г. до 31.03.2016 г.(в плик, приложен в материалите по делото, под пореден № на л. 152 в т. 2); оптичен носител CD, съдържащ запис на разговор от тел. ********* на тел. 112, проведен на ******** г., в 16,26 ч. (в плик, приложен в материалите по делото, под пореден № на л. 164 в т. 2, като вещи с незначителна стойност следва да бъдат унищожени след влизане на присъдата в сила

     ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок пред БАС.

 

                                                                                                

                       ПРЕДСЕДАТЕЛ:           

 

 

 

              СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ:1.    

 

 

 

 

                                                      2.