Р Е Ш Е Н И Е

 

    123 / 08.12.2016г.                  гр.Ямбол

 

  В   ИМЕТО    НА   НАРОДА

 

Ямболският окръжен съд                                 ­І –ви  граждански състав

На  08  декември  2016 година

В закрито заседание в следния състав:

 

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ ИВАНОВ

                                                     

Като разгледа докладваното от съдия Н.Иванов  ф. дело1011 по описа на 2007 година, за да се произнесе взе в предвид следното:

Производството е образувано въз основа на постъпило заявление с вх.№7196/30.11.2016г, подадено от Н К Х, К И К и Щ А Г - в качеството им на членове на УС  на Сдружение с нестопанска цел "ОБЛАСТЕН СПОРТЕН КЛУБ СПОРТ В УЧИЛИЩЕ-ЯМБОЛ 07" гр.Ямбол, с което е поискано вписване на промени във вписани обстоятелства по партидата на  сдружението, а именно: заличаване на вписаните членове на Управителния съвет: Р.З.С. и А К М; заличаване на вписаната като Председател на УС- Р.З.С.; да се впише нов Управителен съвет с членове: Н К Х, К И К и Щ А Г; да бъде вписана като Председател на УС и представляващ клуба Н К Х, както и да се впише седалище и адрес на управление: гр.Сливен, бул."Георги Данчев" №2А. Сочи се, че решенията за посочените промени са били взети на Общо събрание на сдружението, проведено на 10.11.2016г. от 17.30ч. в седалището на клуба в гр.Ямбол, Зала "Диана" №6 и на Заседание на УС, проведено на 11.11.2016г.

Към заявлението са приложени – Протокол от 01.11.2016г. от заседание на УС на Сдружението; Покана за свикване на общо събрание на Сдружението, връчена срещу подпис на 7бр. лица на 10.11.2016г.; Протокол от общо събрание проведено на 30.10.2016г. в гр.Сливен- подписан от Председател Н Х и протоколчик- Щ Г; Списък на членовете на Сдружението, присъствали на ОС, проведено на 10.11.2016г. в 17.30ч. в седалището на клуба в гр.Ямбол, зала "Диана" №6; Устав на Сдружението, подписан от 7бр. лица, в който е посочено, че е приет на ОС, проведено на 10.11.2016г., Списък на членовете на Сдружението, неразделна част от устава; Протокол от 11.11.2016г. от заседание на УС на Сдружението, съдържащ решение за промяна на седалището и адреса на сдружението; уведомително писмо изх.№636209/28.11.2016г. на "ИО"АД гр.Сливен; Нотариално заверен образец от подписа на председателя; Декларации от членовете на УС; Свидетелства за съдимост на членовете на УС; квитанция за внесена ДТ.

След като се запозна с приложените документи и извърши проверка за тяхното съответствие с нормите на ЗЮЛНЦ и Устава на Сдружението, съдът намира, следното:

Предмет на проверката в производството по вписване по реда на чл.602 ал.2 ГПК са допустимостта и основателността на направеното искане за вписване. Това включва проверка от формална страна за наличието на изискванията на чл.596 и чл.601 ГПК и от материална – налице ли е валидно възникнало обстоятелство, подлежащо на вписване.

Искането за вписване е допустимо – подадено е от оправомощено лице, съгласно изискването на чл. 600 ГПК, и отговаря на формалните изисквания на чл.601 ГПК.

Разгледано по същество, искането е неоснователно.

Приложените към заявлението документи не установяват наличието на подлежащи на вписване обстоятелства.

Първият въпрос, на който следва да се отговори съобразно гореизложената фактическа обстановка и предметът на проверката от страна на съда, е редовно ли е свикано Общото събрание от 10.11.2016г. и било ли е проведено такова. Съгласно закона- чл.26 от ЗЮЛНЦ, уредена е процедура за свикване на общото събрание. То се свиква от УС или по искане на 1/3 от членовете на сдружението с покана, която трябва да съдържа  дата, час и място на провеждане на събранието, дневен ред и по чия инициатива се свиква. Ако друго не е предвидено в устава, поканата се обнародва в ДВ  и се поставя на мястото на обявления в сградата, в която се намира управлението на сдружението, най-малкото един месец преди насрочения ден.  Видно от действащия устав на сдружението, вписан с решение №2784 от 17.12.2007г.  на ЯОС, находящ се на листове 7-13 от фирменото дело, съгл. чл.13 ал.3, свикването на общо събрание се извършва с писмена покана, която  се обнародва в ДВ  и се поставя на мястото на обявления в сградата, в която се намира управлението на сдружението, най-малкото един месец преди насрочения ден.

От представените по делото писмени доказателства, не може да се направи извод за редовно свикване на ОС, насрочено за 10.11.2016г. в гр.Ямбол, в съответствие с нормите на закона и приетия устав: Решението на УС за свикване на ОС с дневен ред: 1. Освобождаване на членове на УС; 2.Избор на нови ръководни органи и 3.Разни е било взето на заседание на 01.11.2016г. т.е. само 9 дни преди насроченото ОС. Липсват доказателства да е била спазена формата за свикване предвидена в устава- поканата да е била обнародвана в ДВ, респ. да е била поставена на мястото за обявления в сградата на управление на Сдружението, и то в посочения в устава срок преди ОС. Освен това по делото не са представени доказателства, подкрепящи твърденията в Заявлението за вписване, че на посочената дата - 10.11.2016г. от 17.30ч., в седалището на сдружението в гр.Ямбол, Зала "Диана" №6 е било проведено такова общо събрание, на което да са били взети описаните в заявлението решения. Липсва протокол от ОС проведено на 10.11.2016г. в гр.Ямбол. Представения протокол, съдържащ решения на ОС за освобождаване на членове на УС- Р.З.С. и А К М и за избор на нови ръководни органи на сдружението- Управителен съвет с членове: Н К Х, КИ К и Щ А Г и Председател на УС и представляващ клуба Н К Х, е с вписана дата 30.10.2016г., и касае проведено на същата дата ОС на сдружението в гр.Сливен, без посочен час на събранието и адрес на който е било проведено. Този протокол не удостоверява провеждане на ОС, съгласно представената покана за свикване на такова /по делото не са представени доказателства, касаещи редовността на свикването на ОС за 30.10.2016г./.

Със заявлението освен това се претендира вписване на промяна на седалището на Сдружението от гр.Ямбол в гр.Сливен, което се основава на взето решение от УС на Сдружението на заседание от 11.11.2016г. /съгл. Протокол от 11.11.2016г. от заседание на УС/. Следва да се посочи, че съгласно императивната разпоредба на чл.20 т.2 ЗЮЛНЦ, седалището на сдружението е част от задължителното съдържание на устава. Съгл. чл.25 ал.1 т.1 ЗЮЛНЦ в правомощията на ОС е да изменя и допълва устава, като тези права не могат да се възлагат на други органи на сдружението /чл.25 ал.2/.  Това налага при промяна на седалището на сдружението да се свиква общо събрание, което да вземе решение за извършване на промяната. Т.е. УС не е компетентен да вземе такова решение – в правомощията му е да взема решения за определяне на адреса, но не и за промяна на седалището на сдружението. В приложената по делото Покана за свикване на ОС за 10.11.2016г., не фигурира като точка от дневния ред вземане на решение за промяна на устава, респ. на седалището на Сдружението. По тази причина и с оглед разпоредбата на чл.29 ал.3 ЗЮЛНЦ, постановяваща, че по въпроси които не са включени в обявения в поканата дневен ред, не може да се вземат решения, ЯОС не обсъжда представения със заявлението Устав на Сдружението, подписан от 7бр. лица, в който е посочено, че е приет на ОС, проведено на 10.11.2016г., в който като седалище на сдружението е вписан гр.Сливен. Такава точка не е била разглеждана и на общо събрание, за което е представен протокол от 30.10.2016г.

Предвид изложеното, следва да се откаже заявеното вписване.

Водим от горното и на основание чл.602 ГПК,  ЯОС

 

Р  Е  Ш  И:

 

ОТКАЗВА ВПИСВАНЕ в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел при Окръжен съд гр.Ямбол, по партидата на "ОБЛАСТЕН СПОРТЕН КЛУБ СПОРТ В УЧИЛИЩЕ-ЯМБОЛ 07" гр.Ямбол, на заявените със Заявление вх.№7196/30.11.2016г по фирмено дело №1011/2007г. по описа на ЯОС обстоятелства, а именно: заличаване на вписаните членове на Управителния съвет: Р.З.С. и А К М; заличаване на вписаната като Председател на УС- Р.З.С.; да бъде вписан нов Управителен съвет с членове: Н К Х, К И К и Щ А Г; да бъде вписана като Председател на УС и представляващ клуба Н К Х, както и да се впише седалище и адрес на управление на сдружението: гр.Сливен, бул."Георги Данчев" №2А.

Решението подлежи на обжалване с частна жалба пред Апелативен съд гр.Бургас в едноседмичен срок от връчването му на заявителите.

 

 

                                                                 ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: