П Р И С Ъ Д А

 

                                                07.12.2016 год.                               гр. Ямбол

 

В   И М Е Т О   Н А     Н А Р О Д А

 

Ямболският окръжен съд                      ІІ-ри  въззивен наказателен състав

На седми декември                                                                        2016  година

В публично заседание в следния  състав:

 

                ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛ ПЕТКОВ

                           ЧЛЕНОВЕ: 1. ИВАН ИВАНОВ

                                                  2. ГЕРГАНА КОНДОВА

 

Секретар   М. К.

Прокурор  Т. С.

като разгледа докладваното от съдия ПЕТКОВ

ВНОХД №243  по описа на 2016 година.

 

На основание чл. 336, ал. 1, т. 2 във вр. чл. 334, т. 2 от НПК

 

П Р И С Ъ Д И:

 

          ОТМЕНЯ Присъда № 21/03.06.2016 г., постановена по НОХД № 1281/2014 г. по описа на Районен съд – Елхово, ВМЕСТО КОЕТО

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимите А.А.И., роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес ***, българин, с българско гражданство, с основно образование, неженен, безработен, осъждан, с ЕГН  **********;

П.М.Т., роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес ***-2, българин, с българско гражданство, с основно образование, неженен, безработен, осъждан, с ЕГН **********;

К.А.А., роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес ***, българин, с българско гражданство, с основно образование, неженен, работник в „Б.” град Ямбол, осъждан, с ЕГН ********** и

Т.А.С., роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес ***, българин, с българско гражданство, с основно образование, неженен, оператор на машина в „Я. Б.” ЕООД град Ямбол, неосъждан, с ЕГН **********

ЗА ВИНОВНИ в това, че на 22.02.2014 година, от Помпена станция „Т. - 2", находяща се в местността „В. д." в землището на село Т., област Ямбол, действайки в съучастие като извършители, чрез използване на технически средства и моторно превозно средство - лек автомобил, марка „**** с рег. № ****, са отнели чужда движима вещ - дебелостенна метална тръба с тегло 280 кг, на стойност 106.40 лева, от владението на собственика й „Н.С.” ЕАД, клон „С. Т.”, без негово съгласие с намерение противозаконно да я присвоят, като деянието за А.А.И. и П.М.Т. е осъществено при условията на повторност и е немаловажен случай, поради което:

На основание чл. 195, ал. 1, т. 4 и т. 7, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. чл. 28, ал. 1 и чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК ОСЪЖДА подсъдимия П.М.Т. на ЧЕТИРИ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, което да изтърпи в затвор или затворническо общежитие от закрит тип, при първоначален СТРОГ режим.

На основание чл. 195, ал. 1, т. 4 и т. 7, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. чл. 28, ал. 1 и чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК ОСЪЖДА подсъдимия А.А.И. на ЧЕТИРИ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА и на основание чл. 66, ал. 1 от НК ОТЛАГА изпълнението на наложеното му наказание за срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

На основание чл. 195, ал. 1, т. 4, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 и чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК ОСЪЖДА всеки от подсъдимите К.А.А. и Т.А.С. на по ТРИ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА и на основание чл. 66, ал. 1 от НК ОТЛАГА изпълнението на наложеното на всеки от тях наказание за срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

 

На основание, чл. 53, ал. 1, б. „а” от НК, ОТНЕМА В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА, вещите послужили за извършване на престъплението: 2 броя лопати, 1 брой чук, 1 брой кирка, 1 брой резак с гумен маркуч /които след влизане в сила на присъдата да се унищожат като вещи без стойности/, както и 1 бр. кислородна бутилка /на съхранение в РУ - Елхово/.

 

ОСЪЖДА всеки от подсъдимите А.А.И., К.А.А., Т.А.С. и П.М.Т., ДА ЗАПЛАТИ направените по делото разноски – по 12.50 лв., в приход на бюджета на съдебната власт по сметка на Окръжен съд – Ямбол и по 12.50 лв., в приход на държавния бюджет по сметка на ОД МВР – Ямбол.

 

ПРИСЪДАТА подлежи на касационно обжалване и протестиране в 15-дневен срок от днес пред ВКС на РБ.

 

 

                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:

      

 

 

                                 ЧЛЕНОВЕ:1.                                         2.