О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

       405                                              8.12.2016г.                                     гр.Ямбол

 

Ямболският окръжен съд                                    І-ви въззивен наказателен състав

На 8 декември                                                                                             2016година

В закрито  заседание  в следния  състав:

                                                Председател: Диана Фарфава

                                                              Петранка Жекова

                                                              Иван Иванов

                                                                                               

Като разгледа докладваното от съдия Жекова

вчнд  № 383 по описа за 2016г., за да се произнесе взе предвид следното:

            Въззивното производство е по реда на глава ХХІІ от НПК.

            Образувано е по частна въззивна жалба на Р.А.С. депозирана, чрез защитника му адв.Г. против протоколно определение постановено в открито съдебно заседание на 29.11.2016г.по нохд № 754/ 2016г. по описа на Районен съд- Ямбол.

С обжалваното определение е оставена без уважение молбата на защитника на подсъдимия Р.С. за изменение на взетата спрямо него мярка за неотклонение "задържане под стража”.

Във въззивната частна жалба се излагат доводи за незаконосъобразност на определението. Твърди се, че не е отчетено обстоятелството, че С. само е избягал от служителите на полицията, но не да се укрие. Същия само се е прибрал в дома си където бил задържан. Излагат се и доводи за влошеното му здравословно състояние, тъй като същия е боледува от туберкулоза и се намира в болница в гр.Ловеч на стотици километри от близките си. На това основание се иска да се отмени определението и да се постанови ново, с което да се вземе спрямо въззивника друга по- лека мярка за неотклонение- домашен арест.

Въззивният съд след като обсъди доводите в частната жалба и доказателствата по делото намира следното :

Производството е по реда на чл.345 и сл. от НПК.

Жалбата е процесуално допустима, тъй като е подадена от лице имащо право на жалба и в установения от закона срок. Разгледана по същество същата е неоснователна  по следните съображения:

С обвинителен акт против въззивника- подсъдим С. е  внесено обвинение за престъпление по чл. 195 ал.1 т.4 и т.5, във вр.с чл.194 ал.1 от НК, затова че на 27/28 .08.2016г.в с.Маленово, обл.Ямбол, до дворно място находящо се на ул. Христо Ботев № 20, действайки в съучастие и след предварителен сговор с Мирослав С. и Бойчо Щерев , чрез използване на техническо средство е отнел чужди движими вещи на обща стойност 820лв. от владението на собственика им Кольо Колев, без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои и деянието не представлява маловажен случай.

 

По досъдебното производство с определение № 366/ 1.04.2016г.по чнд № 433/16г. на РС-Ямбол е взета по отношение на Р.С. мярка за неотклонение „задържане под стража”.

От приложената по делото справка за съдимост е видно, че С. е осъждан общо 11 пъти, за престъпления от общ характер, като 10 от присъдите са за извършени престъпления против собствеността. От обстоятелствената част на обвинителния акт е видно, че същия се е укрил от полицията с цел да не бъде заловен. Към момента С. се намира на лечение в СБАЛЛС- гр.Ловеч  с диагноза туберкулоза на белите дробове.

Въззивният съд напълно споделя изводите на първата инстанция, че от съвкупния анализ на изложените доказателства може да се направи извод за налична реална опасност подсъдимият да се укрие и да извърши престъпление. Този извод следва от многобройните му осъждания и опита да се укрие от правосъдието.

Районният съд правилно и обосновано не е приел довода на защитника на подсъдимия, че наличното му заболяване не е основание за изменение на мярката му за неотклонение от "задържане под стража" в "домашен арест". Към момента с оглед на  заболяването, подсъдимият се нуждае от лечение, което се провежда в специализирано инфекциозно отделение, тъй като туберкулозата е остро заразна болест и престоят в домашни условия е невъзможен и опасен за живота и здравето  както за болния така и за близките му.

По тези съображения въззивният съд в настоящия съдебен състав счита, че обжалваното определение следва да бъде потвърдено, тъй като не са налице основания зе неговото изменение.

Водим от горното и на основание чл. 345 ал.1 от НПК Ямболският окръжен съд

 

                   О  П  Р   Е   Д  Е   Л  И   :

 

                ПОТВЪРЖДАВА протоколно определение постановено в открито съдебно заседание на 29.11.2016г.по нохд № 754/ 2016г. по описа на Районен съд- Ямбол, с което е оставена без уважение молбата на защитника на подсъдимия Р.С., адв.Г. за изменение на взетата спрямо него мярка за неотклонение "задържане под стража”.

Определението не подлежи на обжалване и протестиране.

 

 

              Председател:                    Членове:1.                       2.