РЕШЕНИЕ

 

гр.Ямбол 14.12.2016 г.

 

В  ИМЕТО  НА НАРОДА

 

Ямболският окръжен съд, гражданска колегия, в публично заседание на осми ноември две хиляди и шестнадесета година в състав:

 

Окръжен съдия: Д. Кючуков

 

при секретаря Л. Р., като разгледа докладваното от Д. Кючуков в.гр.д.№ 119 за 2016 година, установи следното:

Подадена е искова молба от СЛР "ЛОВНО РИБАРСКО ДРУЖЕСТВО - ТОПОЛОВГРАД" гр. Тополовград срещу ЛС " САКАРА" гр. Свиленград с правно основание чл.124 ГПК във вр.с чл.ЗО ал.6 ЗЛОД , с която се иска да бъде признато за установено по отношение на ответниците, че Ловната дружинка с. Планиново не е прекратявала членуването си в СЛР "ЛОВНО РИБАРСКО ДРУЖЕСТВО -ТОПОЛОВГРАД" гр. Тополовград и не членува в ЛС "САКАРА" гр. Свиленград, както и прогласяване нищожността на решението по протокол №1/27.08.2010 г. от Общото събрание на Ловната дружинка с. Планиново.

Ответниците ЛС "САКАРА" гр. Свиленград в отговора си на исковата молба оспорват основателността на предявените искове, като считат същите за неоснователени и недоказани. Иска се отхвърляне на претенцията на ищеца, като неоснователна и недоказана .

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, установи следното:

СЛР "ЛОВНО РИБАРСКО ДРУЖЕСТВО - ТОПОЛОВГРАД" е вписано в регистъра на Сдружения с нестопанска цел при Ямболския районен съд с решение по ф.д. № 1007/2000 г., като сдружение на български граждани, придобили право на лов и любителски риболов. Ловните и Ловно-рибарските дружинки са организационно звено на Сдружението. Съгласно Устава на Сдружението и чл. 29 ЗЛОД те се създават на териториален или клубен принцип и се регистрират в държавните горски или ловни стопанства, в чийто район на дейност се намират ловностопанските райони. На територията на един ловностопански район се създава само една ловно рибарска дружина с най малко 20 ловци и риболовци. Ловната дружинка с. Планиново е част от организационното звено на ищеца СЛР "ЛОВНО РИБАРСКО ДРУЖЕСТВО - ТОПОЛОВГРАД" . Последното има сключен договор с Държавно ловно стопанство Тополовград за приемане стопанисването и и ползването на дивеча в района на дейност на Сдружението, вкл. в района на с. Планиново.

С протокол № 1/27.08.2010 г. на Общо събрание на членовете на Ловната дружинка с. Планиново  е взето решение за преместване на

Ловната дружинка с. Планиново от СЛР "ЛОВНО РИБАРСКО ДРУЖЕСТВО - ТОПОЛОВГРАД" към ЛС " САКАРА" гр. Свиленград.

Изложената фактическа обстановка се гради на събраните по делото писменни доказателства и се оспорва от страните.

Ищецът е оспорил по реда на чл.193 ГПК истинността на решението по протокол №1/27.08.2010 г. от събрание на Ловната дружинка с. Планиново, твърдейки, че участвалите в вземането на решението лица не са членове на Ловната дружинка.

От страна на ответниците е направено оспорване по реда на чл.193 ГПК истинността на представения от ищците и приет, като доказателство Списък на членовете на Ловно рибарската дружинка с. Планиново, приложен към писмо изх.№ 1/4.01.2010 г на СЛР "ЛОВНО РИБАРСКО ДРУЖЕСТВО - ТОПОЛОВГРАД" до Държавно ловно стопанство Тополовград за настъпили промени в ловнорибарските сдружинки с. Планиново и с Княжево.

По делото е назначена и изслушана съдебно-счетоводна експертиза със задача, след като се запознае с материалите по делото и счетоводната документация при ЛРД „Тополовград" и ДЛС -Тополовград, да даде заключение дали лицата, гласували на ОС на Ловна дружина с.Планиново на 27.08.2010 г., са заплащали членски си внос за 2010 г. в предвидените в Устава срокове и кое сдружение е платило дължимата такса за стопанисване на дивеча в ДЛС Тополовград за 2010 г. за тези лица. Според заключението на вещото лице, което съдът приема за компетентно, лицата от списъка на гласувалите на ОС на Ловна дружина с.Планиново на 27.08.2010 г., нямат осчетоводени издадени приходни касови ордери или извършени банкови преводи за платен членски внос за 2010 г. в СЛР "ЛОВНО РИБАРСКО ДРУЖЕСТВО - ТОПОЛОВГРАД" в предвидените от Устава на Сдружението срокове. Същите лица нямат осчетоводени документи, доказващи превод на дължима и платена такса за стопанисване на дивеча в Държавно ловно стопанство- Тополовград за 2010 г. в СЛР "ЛОВНО РИБАРСКО ДРУЖЕСТВО - ТОПОЛОВГРАД" .

Какви правни изводи следват от така изложената фактическа обстановка:

Съобразно разпоредбата на чл. 23 ЗЛОД право на ловуване се упражнява от лица, притежаващи членска карта и билет за лов, заверени за съответната календарна година, както и разрешително за лов. Съгласно разпоредбата на чл.15 ал.2 от Устава на СЛР "ЛОВНО РИБАРСКО ДРУЖЕСТВО - ТОПОЛОВГРАД" предплащането на членския внос на членовете ловци и ловци-риболовци се извършва в Сдружението до 31 декември предходната година. Съгласно разпоредбата на чл.16а от Устава на Сдружението членовете заплащат годишна вноска за стопанисване на дивеча, която се внася в Сдружението при подновяване на членството, но не по късно от 28 февруари на текущата година. По заключението на вещото лице лицата от списъка на гласувалите на ОС на Ловна дружина с.Планиново на 27.08.2010 г., не са заплащали членски внос за 2010 г. и дължимата такса за стопанисване на дивеча в ДЛС Тополовград за 2010 г. От това следва извода, че тези лица не са членове на СЛР "ЛОВНО РИБАРСКО ДРУЖЕСТВО - ТОПОЛОВГРАД", респ. на Ловна дружинка с.Планиново или, че членството им   Сдружението, респ в Ловната дружинка с.

Планиново не е подновено с неплащане на тези вноски.

Съгласно чл.32 от Устава на СЛР "ЛОВНО РИБАРСКО ДРУЖЕСТВО - ТОПОЛОВГРАД", ловните и ловно-рибарските дружини са организационни звена на Сдружението, като на територията на един ловностопански район по чл.7 ал.5 т.1 от ЗЛОД може да се създаде само една ловна дружина. Съгласно разпоредбата на чл.ЗО ал.6 от ЗЛОД една ловна дружина може да учредява, съответно да членува само в едно ловно сдружение.

Съгласно разпоредбата на чл.34 от Устава на Сдружението Общото събрание на дружините се свиква с решение на УС на Сдружението или по искане на 1/3 от членовете на дружината. Поканата за ОС съдържа дневен ред и информация за това по чия инициатива се свиква ОС, като членовете се известяват по ред и начин, определен от УС на Сдружението. Събранието е законно, ако присъстват повече от половината от всички членове на сдружението. По въпроси, невключени в дневния ред не може да се вземат решения. Решенията на ОС на дружината влизат в сила след утвърждаване им от УС на Сдружението. В настоящия случай нито едно от тези исиквания на Устава не е било изпълнено при свикване и провеждане на ОС на Ловната дружинка с.Планиново, проведено на 27.08.2010 г.. Събранието не е свикано от УС на Сдружението, нито от 1/3 от членовете на дружината . В поканата на събранието в обявения дневен ред липсва точка " преместване на Ловната дружинка с. Планиново от СЛР "ЛОВНО РИБАРСКО ДРУЖЕСТВО - ТОПОЛОВГРАД" към ЛС "САКАРА" гр. Свиленград. Общото събрание е взело решение по въпроси, невключени в предварително обявения дневен ред. Решението е било взето от лица, нечленуващи в Сдружението, респ. в Ловната дружинка с. Планиново. Същото не е било утвърдено от УС на Сдружението. Освен това решението за "преместване на Ловната дружинка с. Планиново от СЛР "ЛОВНО РИБАРСКО ДРУЖЕСТВО - ТОПОЛОВГРАД" към ЛС "САКАРА" гр. Свиленград" противоречи на разпоредбата на чл.ЗО ал.6 от ЗЛОД, според която една ловна дружина може да учредява, съответно да членува само в едно ловно сдружение. По делото липсват данни ловната дружинка с. Планиново да е прекратила членството си в СЛР "ЛОВНО РИБАРСКО ДРУЖЕСТВО - ТОПОЛОВГРАД". Напротив от писмо изх. № 1/4.01.2010 г. за настъпили промени в ловно-рибарските дружини с. Княжево и с. Планиново и писмо изх. № 303/01.12.2014 г. за регистрираните ловни дружинки, членове на Сдружението за периода 2009 г. - 2014 г., е видно, че ловната дружинка с.Планиново членува в Сдружението и няма данни да го е напускала .

От казаното следва извода, че решението на Ловната дружинка с. Планиново по протокол № 1/27.08.2010 г., прието на Общо събрание на членовете на Ловната дружинка с. Планиново за преместване на Ловната дружинка с. Планиново от СЛР "ЛОВНО РИБАРСКО ДРУЖЕСТВО - ТОПОЛОВГРАД" към ЛС " САКАРА" гр.Свиленград , е взето от лица, нечленуващи в СЛР "ЛОВНО РИБАРСКО ДРУЖЕСТВО -ТОПОЛОВГРАД", респ.Ловната дружинка с.Планиново, в нарушение на чл.34 от Устава на Сдружението и в противоречие със закона - чл.ЗО ал.6 от ЗЛОД, което го прави нищожно. Всеки заинтересован, в случая ищецът СЛР "ЛОВНО РИБАРСКО ДРУЖЕСТВО - ТОПОЛОВГРАД", може да поиска обявяване на неговата нищожност.

Поради горните съображения съдът намира предявените от СЛР "ЛОВНО РИБАРСКО ДРУЖЕСТВО - ТОПОЛОВГРАД" гр. Тополовград срещу ЛС "САКАРА" гр. Свиленград искове с правно основание чл.124 ГПК във вр.с чл.ЗО ал.6 ЗЛОД , с които се иска да бъде признато за установено по отношение на ответниците, че Ловната дружинка с. Планиново не е прекратявала членуването си в СЛР "ЛОВНО РИБАРСКО ДРУЖЕСТВО - ТОПОЛОВГРАД" гр. Тополовград и не членува в ЛС "САКАРА" гр. Свиленград, както и прогласяване нищожността на решението по протокол №1/27.08.2010 г. от Общото събрание на Ловната дружинка с. Планиново, за основателни.

От страна на ищците е направено оспорване по реда на чл.193 ГПК истинността на протокол №1/27.08.2010 г. от Общото събрание на Ловната дружинка с. Планиново. Оспорването на истинността на документите по реда на чл 193 ГПК може да има за предмет: оспорване автентичността на всички видове документи и оспорване верността на свидетелстващите официални документи. В случая се касае до оспорване на частен документ, какъвто е протокола от Общото събрание на ловната дружинка с. Планиново. Оспорването може да има за обект подписа на издаващия документа или верността на съдържанието на документа. В случая и двете страни не спорят кой е издателя на документа и не оспорват верността на съдържанието на същия. Следователно протокол №1/27.08.2010 г. от Общото събрание на Ловната дружинка с. Планиново не е неистински документ, но по изложените по горе в изложението съображения е нищожен.

Що се касае до оспорения от ответниците документ: Списък на членовете на Ловно рибарската дружинка с. Планиновоот 2010 г., приложен към писмо изх.№ 1/4.01.2010 г на СЛР "ЛОВНО РИБАРСКО ДРУЖЕСТВО - ТОПОЛОВГРАД" до Държавно ловно стопанство Тополовград за настъпили промени в ловнорибарските дружинки с.Планиново и с. Княжево, същият следва да бъде изключен от доказателствата по делото. Съгласно разпоредбата на чл. 193 ГПК страната, която е представила оспорвания документ трябва да заяви, че желае да се ползва от него. Ако страната, представила документа, заяви, че не желае да се ползва от него, същият се изключва от доказателствата по делото. По същият начин следва да се процедира и в случай,че страната не заяви нищо, доколкото по смисъла на чл.193 ал.2 ГПК желанието на страната да се ползва от доказателствената сила на документа следва да е заявено изрично. Мълчанието сочи на липса на такава воля. В случая ищцовата страна, която е представила Списък на членовете на Ловно рибарската дружинка с. Планиново от 2010 г., приложен към писмо изх.№ 1/4.01.2010 г. на СЛР "ЛОВНО РИБАРСКО ДРУЖЕСТВО - ТОПОЛОВГРАД" до Държавно ловно стопанство Тополовград за настъпили промени в ловнорибарските дружинки с. Планиново и с. Княжево, не е заявила изрично желанието да се ползва от този документ, поради което същият следва да се изключи от доказателствата по делото.

Водим от горното съдът

РЕШИ:

 

ПРИЗНАВА за установено по отношение ЛС "САКАРА" гр. Свиленград, че Ловната дружинка с. Планиново не е прекратила членството си в СЛР "ЛОВНО РИБАРСКО ДРУЖЕСТВО -ТОПОЛОВГРАД" гр. Тополовград.

ПРИЗНАВА за установено по отношение ЛС "САКАРА" гр. Свиленград, че Ловната дружинка с. Планиново не е член на ЛС "САКАРА" гр. Свиленград.

ПРОГЛАСЯВА нищожността на решенията, взети по протокол №1/27.08.2010 г. от Общото събрание на Ловната дружинка с. Планиново.

ОСЪЖДА ЛС "САКАРА" гр. Свиленград за заплати на СЛР "ЛОВНО РИБАРСКО ДРУЖЕСТВО - ТОПОЛОВГРАД" гр. Тополовград направените по делото разноски в размер на 951,41 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд Бургас в в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: