О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

 

Гр.ЯМБОЛ  11.11.2016 г.

 

Ямболският окръжен съд,Гражданска колегия,в закрито съдебно заседание на 11.11.2016 г/две хиляди и шестнадесета година/ в състав:

                                

                                          ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:Ж.Бозукова

                                                  

 

При  секретаря  Л.Р. и в присъствие на  прокурора..........................................като разгледа докладваното от  Ж.Бозукова....................................................................т. д №68 по описа за 2016г.

За да се произнесе , съдът взе в пред вид следното:

Производството пред ЯОС е образувано по искова молба, вх №5738/30.09.16г  от  „САТКО” ООД, с ЕИК 128562665, със седалище и адрес на управление: гр.Ямбол, представлявано от управителя С.Н.П. , чрез проц. представител адв.М.Й.-Г.-ЯАК против „БАЕЗ”/Българска Агенция за експортно застраховане/ ЕАД-гр.София, с ЕИК 121769212, със седалище и адрес на управление: гр. София, представлявано от ИД-И.К.Р. и Н.П.М., като се претендира осъждане на ответника да заплати на ищеца  сумата  25 100 лв по предявения частичен иск от общо дължимата сума 43 028.26лв, представляваща застрахователно обезщетение  за настъпило застрахователно събитие.

С депозираният в срока по см. на чл 367 ал 1 ГПК отговор,вх №6684/10.11.16г, ответната страна „Българдска агенция за експертно застраховане”/БАЕЗ/ ЕАД, с ЕИК 121769212 е направила възражение  за местна неподсъдност на делото пред ЯОС, т.к според вписаните в ТР при АВп по партидата на дружеството  обстоятелства, „БАЕЗ” ЕАД е със седалище и адрес на управление в гр.София, община „Столична”п.к1301,район”Възраждане”,бул.”Александър Стамболийски”№55, ет.1, поради което и на осн. чл 105 ГПК, страната твърди,че компетентен да разгледа настоящите искове е Софийски градски съд.

 В тази връзка се иска прекратяване на делото  пред Окръжен съд –Ямбол и изпращане на същото на местно компетентния съд-Софийски градски съд.

ЯОС констатира, че адреса на ответната страна, посочен в ИМ е в гр.София, община „Столична” п.к 1301, район”Възраждане”,бул.”Александър Стамболийски”№55, ет.1, и след като извърши служебна справка в ТР към АВ, за  актуалното седалище и адрес на управление на „БАЕЗ”ЕАД към настоящия момент,където установи, че са вписани същите данни намира, че  възражението за местна неподсъдност  на делото, обективирано в отговор,вх №6684/10.11.16г на „БАЕЗ” е процесуално допустимо, с оглед разп. на чл.119 ал. 3 ГПК, а по същество –основателно, на осн. чл 105 ГПК- искът се предявява пред съда, в района на който е постоянния адрес или седалище на ответника.

И т к в случая  седалището на ответника е в гр.София, това обуславя положителния извод на съда, че местно компетентен да разгледа спора е СГС, поради което настоящето производство следва да бъде прекратено, а делото изпратено по подсъдност на местно компетентния съд.

Мотивиран от изложеното,ЯОС

                       О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

Прекратява производството по търг. д.№68/16г по описа на ЯОС и го изпраща  по подсъдност  на  Софийски градски съд, на осн. чл 119 ал 3, вр с чл. 105 ГПК.

Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд гр.Бургас, в едноседмичен срок от съобщението му на страните.

 

                                                                                          ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: