Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е   

  ……                                       22.11.2016г.                                гр.Ямбол

                                                         В     ИМЕТО    НА   НАРОДА

 

Ямболският окръжен съд,                                                                       гражданско отделение,

в закрито съдебно  заседание на 22.11.2016 година,

в следния състав:

                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

                                                     ЧЛЕНОВЕ:

Секретар П.Узунова

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдия Тагарева

Т.дело №76 по описа за 2016г.

За да се произнесе, взе  предвид следното:

Производството е по реда на чл.25 ЗТР и Глава двадесет и първа ГПК.

Образувано е по жалба на „Зомаш”ООД гр.Елхово, подадена от пълномощника на дружеството адв. Г.Г., срещу отказ №20161031154428 от 02.11.2016 г. на длъжностно лице по регистрацията при Агенцията по вписванията, за вписване промени в обстоятелства, касаещи внасянето и вписването на увеличен капитал от съдружници и актуален дружествен договор.

В жалбата са изложени подробни съображения за незаконосъобразност на отказа, като се иска същият да бъде отменен от съда и да бъде задължена Агенцията да извърши вписване на заявените обстоятелства.

Жалбата е подадена в срока по чл.25, ал.1 ЗТР, от легитимирано лице по смисъла на чл.15 ЗТР, срещу подлежащ на съдебен контрол акт на Агенцията по вписванията, поради което е процесуално допустима и подлежи на разглеждане по същество.

По същество жалбата е основателна, като съображенията за този извод са следните:

Производството пред Агенцията по вписванията е образувано въз основа на заявление вх. №20161031154428, за вписване на промени по партидата на „Зомаш”ООД, а именно: разпределение на дружествени дялове, записани от съдружниците С. Х. В. и Г. И. И. в резултат на намаляване и увеличаване на капитала, както и на актуален дружествен договор.

Към заявлението са представени: Протокол от ОС на „Зомаш” ООД, проведено на 03.07.2016г., на което са взети решения за освобождаване при условията на чл.125, ал.2 ТЗ на съдружниците К. Д. и Д. К. и за едновременно намаляване и увеличаване на капитала на дружеството по реда на чл.149, ал.1, във вр.с чл.203 ТЗ – намаляване с дяловете на освободените съдружници в размер на 16 687.85лв. до 43 312.15 лв. и за увеличаване на капитала, чрез увеличаване на дялове, направени от досегашните съдружници, със стойностно изразяване в размер на сумата 16 687.85лв. Представени са още 7 бр. покани, адресирани до съдружниците в дружеството за свикване на ОС на 30.10.2016г.; заявление от С. В. за заявени нови дялове; заявление от Г. И. за заявени нови дялове; протокол от проведено на 30.10.2016г. ОС на „Зомаш” ООД; две вносни бележки от 12.08.2016г.; декларация по чл.13, ал.4 от ЗТР; актуален дружествен договор; пълномощно на адв.Г.Г. и документ за внесена ДТ.

С обжалвания отказ Агенцията по вписванията – ТР е отказала да впише исканите промени, по съображения, че внесените суми за увеличаване на капитала от двамата съдружници са по банковата сметка на дружеството, но към документите не е представен такъв за внесен в банката капитал.

Отказът е незаконосъобразен. Правомощията на длъжностното лице по регистрацията и обхватът на проверката, която то следва да извърши са уредени в чл.21 от ЗТР. Длъжностното лице проверява дали е подадено заявление по образец, дали заявеното обстоятелство подлежи на вписване, дали заявлението изхожда от оправомощено лице и към него приложени ли са всички документи, съгласно изискванията на закона, съответно подлежащия на обявяване акт, съществува ли заявеното за вписване обстоятелство, представена ли е декларация по чл.13, ал.4 ЗТР и дали е платена дължимата ДТ.

От представените към заявлението документи е видно, че в случая са изпълнени всички изисквания на закона, за да бъде извършено вписване на заявените обстоятелства, а мотивът на ДЛР да постанови атакувания отказ не е в съгласие със закона. Установено е, че Общото събрание на дружеството е взело решения на 03.07.2016г. за едновременно намаляване и увеличаване на капитала, като в резултат капиталът е запазил размера си от 60 000лв., чрез записване на дялове, направени от двама от досегашните съдружници. Разпоредбата на  чл.148 от ТЗ не съдържа изискване при увеличаване на капитала с парични вноски на съдружниците на дружеството, за извършването на вноските да бъде представен документ за внесен в банката капитал. Такова изискване поставя чл.21, ал.4, т.5 от Наредба №1/14.02.2007г. за водене, съхраняване и достъп до търговския регистър, като в случая това изискване е изпълнено. Видно от представените две вносни бележки от 12.08.2016г., със същите по банковата сметка на дружеството „Зомаш”ООД в Си Банк са внесени съответно сумата 11 584.24 лв. от съдружника Г.И. и сумата 5 084.24 лв. от съдружника С.В., като вписаното основание е „записване на нови дялове”. Двете вносни бележки съставляват документ за внесен в банката капитал, следователно, изпълнени са условията на чл.148 ТЗ и Наредба №1/2007 г. за провеждане на увеличението на капитала и съответно за вписване на това обстоятелство в търговския регистър по партидата на дружеството. Тъй като е налице изпълнено решение за увеличаване на капитала, с решение на ОС от 30.10.2016г. са приети и изменения на дружествения договор – чл.137, ал.1, т.1 от ТЗ, който договор, съгласно чл.115, т.3 и т.5 от ТЗ трябва да съдържа името, съответно фирмата и единния идентификационен код на съдружниците и размера на дяловете, с които съдружникът участва в капитала. Изрично в чл.119, ал.4 от ТЗ е предвидено, при изменение или допълнение на дружествения договор, в ТР да се представя за обявяване препис от него, който съдържа всички изменения и допълнения, заверен от органа, представляващ дружеството. В случая такъв препис от дружествения договор е представен и същият подлежи на обявяване.

С оглед всичко изложено съдът намира, че обжалваният отказ, като незаконосъобразен следва да бъде отменен, а на Агенцията по вписванията следва да бъдат дадени указания за вписване на исканите промени по партидата на дружеството.

Водим от изложеното, ЯОС

 

Р  Е  Ш  И  :

 

ОТМЕНЯ Отказ № 20161031154428/02.11.2016г. на длъжностно лице по регистрацията при на Агенцията по вписванията към Министерство на правосъдието.

УКАЗВА на длъжностното лице по регистрацията при Агенцията по вписванията, че следва да извърши вписване по партидата на „Зомаш” ООД гр. Елхово, с ЕИК 838168750, на обстоятелствата по заявление вх. № 20161031154428.

Решението не подлежи на обжалване.

Препис от решението да се изпрати на Агенцията по вписванията.

 

 

                                                     ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: