П Р И С Ъ Д А

 

№ 96                                                01.11.2016 г.                        гр.Ямбол

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД               НАКАЗАТЕЛЕН СЪСТАВ  на   първи ноември                                                                 2016 година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИАНА  ФАРФАРОВА

        СЪД.ЗАСЕДАТЕЛ : 1. Д.П.

                                            2. К.С.

 

Секретар  Ив. З.

Прокурор  Ж.И.

Като разгледа докладваното  от съдия Фарфарова

НОХД №36 по описа за 2016 година

 

 

П Р И С Ъ Д И :

 

ПРИЗНАВА подсъдимия Д.М.Ч. - роден на  *** ***, б.г., ж., с в.о., у. на  ЕООД”Т. – **”,  н. , ЕГН **********

за ВИНОВЕН

в това, че на 03.12.2013 г. в с.Т., обл.Ямбол, ул.”Н.В.”, в участъка между ревизионна шахта 1 и ревизионна шахта 2 на главен колектор І от обект „Изграждане и  въвеждане в експлоатация на обект „Канализационна мрежа” към строеж „Канализационна система с ПСОВ” с.Т., община „Тунджа” – строеж втора категория съгласно чл. 137 т.2 б.”б” от ЗУТ, като у. и изпълняващ фактически функции на технически ръководител на „С. ОВ и К” ЕООД гр.София – подизпълнител на строежа, поради незнание , чрез действия и бездействия спадащи към занятие технически ръководител на строеж, в правно регламентирана дейност /строителство/, представляваща източник на повишена опасност, които той не е имал право да упражнява , разпоредил и допуснал работещите Ж. С.А., К.Й.Щ. и Н.С.А. – тримата на длъжност „работник строителство” и М.П.И. – на длъжност „водопроводчик” осъществяващи работа на строителния обект, съгласно трудови договори със „С. ОВ и К” ЕООД гр. София, да извършват дейности по строително монтажни работи в неукрепен земен изкоп за изграждане на главен колектор 1, между ревизионна шахта 1 и ревизионна шахта 2 /направа подложка от пясък и подравняване, измерване на ниво и полагане на канализационни тръби в земни изкопи/, в нарушение на нормите регулиращи тяхното извършване , а именно чл. 137 ал. 3 от ЗУТ, чл. 26 т. 1, т. 3 т. 4, чл. 49 т. 2 на Наредба №****** г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строително монтажни работи, чл. 15 ал. 1 от Наредба №****** г. за условията и за реда на провеждане на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни безопасни условия на труд, с което около 11.50 ч. на 03.12.2013 г. е причинил по непредпазливост смъртта на работещия Ж. С.А. ***, в следствие срутване на земни маси в неукрепения изкоп, настъпила в резултат на острата дихателна недостатъчност на базата на механична асфикция /задушаване/ дължаща се на притискане на снагата със земна маса и изпадане на пострадалия в остро шоково състояние в следствие множествените травми , като след деянието е направил всичко зависещо от него за спасяване на пострадалия , поради което и на основание чл. 123 ал. 4 вр.с ал. 2, пр. 1 , вр.с ал. 1 пр. 1, вр. чл. 54 от НК го ОСЪЖДА на ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

На основание чл. 66 ал. 1 от НК ОТЛАГА изтърпяването на наложеното наказание за срок от ЧЕТИРИ ГОДИНИ.

ПРИЗНАВА ПОДСЪДИМИЯ Д.Ч. за НЕВИНОВЕН да е нарушил разпоредбите на чл. 24, ал. 2, чл. 26, т. 9, б. „а”, т. 1.23, т. 3.1 от Приложение №1 към чл. 2, ал. 2 на Наредба №****** г. при осъществяване на горното деяние, поради което и на основание чл. 304 от НПК го ОПРАВДАВА по това му предявено обвинение.

ОСЪЖДА ПОДСЪДИМИЯ Д.М.Ч. , с установена по делото самоличност, да заплати на гражданските ищци Д.К.А. и С.М.А. за причинените им от престъплението неимуществени вреди суми в размер от по 100 000 лв., за всеки един от тях, ведно със законната лихва, считано от 03.12.2013г. до окончателното изплащане на сумите.

ОСЪЖДА ПОДСЪДИМИЯТ Д.М.Ч., с установена по делото самоличност, да заплати държавна такса в размер на 8 000 лв. и направените по делото разноски: сума в размер на 1136,90 лв. в полза на Републиканския бюджет, по сметка на ОД на МВР-Ямбол и от по 1000 лв. на гражданските ищци и частни обвинители Д.К.А. и С.М.А..

Присъдата ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ И ПРОТЕСТИРАНЕ  в  петнадесетдневен срок  от днес пред  Апелативен съд-Бургас.

 

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:   

                                                                          

 

                СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ:1.                                       2.