О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

 

396                             28.11.2016 г.                                      гр. Ямбол

 

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, ІІ-ри въззивен наказателен състав, в закрито съдебно заседание на двадесет и осми ноември две хиляди и шестнадесета година:

                                                                                                                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛ ПЕТКОВ

                                                                                                                                                ЧЛЕНОВЕ: ПЕТРАНКА ЖЕКОВА

                                                                                                                                                                    ГЕРГАНА КОНДОВА

като разгледа докладваното от съдия Петков

ВЧНД №375 по описа на съда за 2016 г.,

за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е образувано по частна жалба на И.К.Н. - обвиняем по ДП №245/2016 г. г. по описа на РУ на МВР – Ямбол, срещу Определение №843/29.09.2016 г. постановено по ЧНД №1196/2016 г. по описа на Районен съд – Ямбол, с което е разрешено неговото принудително фотографиране, дактилоскопиране и изземване на проби от устната му кухина. Жалбоподателят, като излага съображения за незаконосъобразност, иска от ЯОС да отмени атакувания съдебен акт.

 

Ямболският окръжен съд установи следното:

 

Частната жалба на И.К.Н. е недопустима, по следните съображения:

Атакуваното Определение №843/29.09.2016 г. по ЧНД №1196/2016 г. по описа на Районен съд – Ямбол е издадено на основание чл. 11, ал. 4 от Наредбата за реда за извършване и снемане на полицейска регистрация /НРИСПР/ и в него е посочено, че то подлежи на обжалване пред ЯОС, в 7-мо дневен срок от съобщаването му на обвиняемия Н.. Настоящият състав обаче счита, че неправилно районният съд е преценил, че този съдебен акт е обжалваем, тъй като в самия подзаконов нормативен акт /НРИСПР/, не е предвидена такава възможност. В такава насока е и формиралата се единна съдебна практика. Тук следва да се отбележи, че и в НПК не е очертана такава хипотеза. В процесуалната норма на чл. 341 от НПК е визиран предметът на въззивното обжалване, чрез изчерпателно посочване на съдебните актове, подлежащи на проверка от второстепенния съд. В съответствие с тази нормативна уредба, съдебните актовете, които не попадат в обхвата на второинстанционния контрол, влизат в сила от момента на постановяването им, като последица от императивността на закона и се ползват с юридически стабилитет.

Ето защо настоящият състав счита, че частната жалба подадена от И.Н., срещу Определение №843/29.09.2016 г. постановено по ЧНД №1196/2016 г. по описа на Районен съд – Ямбол е недопустима, т.к. е подадена срещу необжалваем съдебен акт. Това предполага същата да се остави без разглеждане, а въззивното производството да се прекрати.

 

Водим от изложеното, Ямболският окръжен съд

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ, частната жалба на И.К.Н., срещу Определение №843/29.09.2016 г. постановено по ЧНД №1196/2016 г. по описа на Районен съд – Ямбол.

ПРЕКРАТЯВА производство по ВЧНД №375/2016 г. по описа на Окръжен съд - Ямбол.

 

Определението е окончателно.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                           ЧЛЕНОВЕ: 1.    

 

 

           

                                              

                                                                                  2.