О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

 

__389____                            22.11.2016 г.                                   гр. Ямбол

 

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, въззивен наказателен състав, в закрито съдебно заседание на двадесет и втори ноември две хиляди и шестнадесета година:

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛ ПЕТКОВ

                                             ЧЛЕНОВЕ: 1. РОСИЦА СТОЕВА

                                                              2. КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

като разгледа докладваното от съдия Петков

ВЧНД №365 по описа на съда за 2016 г.,

за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на глава ХХІІ НПК.

Образувано е по частна жалба на Народно Читалище „Х.Б. 1935 - с. П.” с. П., обл. Ямболска, БУЛСТАТ ****, вписано по ф.д. ***/**** г. по описа на ЯОС, представлявано от председателя на Читалищното настоятелство - Г.П.Х., срещу Определение №***/19.10.2016 г. постановено по ЧНД №*** по описа на Районен съд – Елхово за 2016 година. С атакуваният съдебен акт е оставена без разглеждане жалба на Читалището до ВКП на РБ по ДП №124/2015 г. по описа на  РУ – Елхово при ОДМВР – Ямбол и прекратено производство по делото. Жалбоподателят, като излага съображения за незаконосъобразност, иска от ЯОС да отмени атакувания съдебен акт и да разпореди делото да се върне на Окръжна прокуратура – Ямбол, по компетентност.

 

Ямболският окръжен съд установи следното:

Частната жалба е подаден в законоустановения 7-дневен преклузивен срок, от лице притежаващо активна легитимация по делото, поради което е процесуална допустима. Разгледана по същество тя е основателна, макар и по доводи и при изход, различни от изложените в нея, по следните съображения:

Производството по ДП №124/2015 г. се води срещу Я.Г., с оглед престъпление по чл. 206, ал. 1 във вр. чл. 26, ал. 1 от НК. С Постановление от 24.06.2016 г., на основание чл. 243, ал. 1, т. 1 във вр. чл. 24, ал. 1, т. 1 от НПК, прокурорът е прекратил досъдебното производство. На 06.07.2016 г. на ощетеното ЮЛ - Народно читалище „Х.Б. 1935” с. П., чрез неговия представляващ, е бил връчен препис с указание, че прекратителното постановление на ЕРП, подлежи на обжалване в 7-дневен срок, пред  РС - Елхово. На 12.07.2016 г., в срока по чл. 243, ал. 3 НПК от ощетеното ЮЛ - Народно читалище „Х.Б. 1935” с. П., чрез председателя на читалищното настоятелство, е била депозирал жалба пред Върховна касационна прокуратура, с оплакване за незаконосъобразност на постановлението и с искане ВКП „да даде задължителни указания на Районна прокуратура - Елхово за възобновяване на разследването по ДП №124/2015 г. на РУ – Елхово и за събиране на допълнителни доказателства относно престъпната деятелност на Я.С.Г. по чл. 201 от НК”. Производството по ЧНД №*** по описа на Районен съд – Елхово за 2016 г., е било образувано като такова по чл. 243, ал. 4 от НПК, след като жалбата на Народно Читалище „Х.Б. 1935 - с. П.” е препратена от прокуратурата, на ЕРС – по компетентност. С Определение №***/19.10.2016 г. решаващият състав е оставил жалбата без разглеждане и прекратил производство по делото, като е изложил съображения, че съдът не е адресат на направеното от жалбоподателя искане, а такъв се явява Върховна касационна прокуратура.

Настоящият състав счита, че първостепенният съд правилно е установил фактическата обстановка по делото, но е направил неверни правни изводи. ЯОС не споделя аргументите на първостепенния съд и счита, че съдът е бил сезиран с годна жалба по смисъла на чл. 243, ал. 3 от НПК. Безспорно Народно читалище „Х.Б. 1935” с. П., обл. Ямбол, представлявано от председателя на читалищното настоятелство, има качеството на ощетено ЮЛ, жалбата е депозирана във ВКП в преклузивния срок по чл. 243, ал. 3 от НПК и макар декларативно, в нея е направено абсолютно ясно оплакване за незаконосъобразност на атакуваното постановление, както и твърдение, че разследването не е било извършено всестранно. Разбира се възведено в жалбата искане „ВКП да даде задължителни указания на Районна прокуратура - Елхово за възобновяване на разследването по ДП №124/2015 г. на РУ – Елхово и за събиране на допълнителни доказателства, относно престъпната деятелност на Я.С.Г. по чл. 201  от НК” не е юридически издържано, но ЯОС счита, че не може да се изисква от гражданите да имат специализирани правни познания, да познават детайлно процесуалните закони и да дефинират издържано юридически своите оплаквания и искания към органите на съдебната власт. В случая е достатъчно, че в срока за обжалване пред съд, ощетено ЮЛ е депозирало жалба срещу постановлението за прекратяване на наказателното производство, макар и в хипотезата на чл. 184 НПК – постъпила в прокуратура, с недвусмислени оплаквания за незаконосъобразност на прокурорския акт и с искане, което смислово може да се приеме, че е за неговата отмяна – ерго, жалбоподателят Народно читалище „Х.Б. 1935” с. П., чрез председателя на читалищното настоятелство, надлежно е сезирал съдът за произнасяне в обхвата на неговите правомощия. При това положение ЯОС счита, че за първата инстанция е възникнало задължението да разгледа жалбата и да се произнесе за обосноваността и законосъобразността на атакуваното постановление.

Ето защо, настоящия въззивен състав счита, че атакувания съдебен акт е незаконосъобразен и като такъв следва да бъде отменен, а делото върнато на първоинстанционния съд за извършване на съдопроизводствените действия по чл. 243, ал. 4 от НПК.

Водим от гореизложеното, на основание чл. 243, ал. 7 НПК, Ямболският окръжен съд

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОТМЕНЯ Определение №***/19.10.2016 г. постановено по ЧНД №*** по описа на Районен съд – Елхово за 2016 година.

ВРЪЩА делото на първоинстанционния съд, за извършване на съдопроизводствените действия по чл. 243, ал. 4 от НПК.

 

Определението е окончателно.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                               ЧЛЕНОВЕ: 1.    

 

 

                                          

              

                                                                           2.