Р Е Ш Е Н И Е

 

___151___                                   24.11.2016 г.                                        гр. Ямбол

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, ІІ-ри въззивен наказателен състав, в публично заседание на двадесет и трети ноември две хиляди и шестнадесета година:

                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛ ПЕТКОВ

                                              ЧЛЕНОВЕ: ПЕТРАНКА ЖЕКОВА

                                                                   ГЕРГАНА КОНДОВА

секретар М. К.

прокурор Д. Дойчев

като разгледа докладваното от съдия Петков

ВНОХД №313 по описа на ЯОС за 2016 година,

за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 313 и сл. от НПК.

Образувано е по жалба на въззивника В.В.С., срещу Присъда №92/07.09.2016 г., постановена по НОХД №843/2016 г. по описа на РС – Ямбол, с която тя е призната за виновна в това, че на 09.12.2015 г. в неустановен точен час в с. В., обл. Ямбол, от стая на частен дом, находящ се на ул. „С.П.” №10, е отнела чужди движими вещи - парична сума от 160 лв., от владението на собственика им В.И.С. от с. В., обл. Ямбол, без нейно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието е извършено в условията на повторност и не представлява маловажен случай - престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 7 вр. чл. 194, ал. 1 вр. чл. 28, ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 58а, ал. 1 вр. чл. 54 от НК й е наложено наказание ЛИШАВАНЕ от СВОБОДА за срок от ОСЕМ МЕСЕЦА, което следва да изтърпи при първоначален СТРОГ режим в затвор. Също така, на основание чл. 68, ал. 1 от НК, решаващият съд е привел в изпълнение Присъда №120/20.06.2014 г. по НОХД №716/2014 г. на ЯРС, влязла в сила на 08.07.2014 г., с която на подсъдимата В.В.С. е наложено наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ЕДНА ГОДИНА, което следва да изтърпи при първоначален СТРОГ режим в затвор.

В съдебно заседание въззивникът В.В.С. се явява лично и със упълномощен защитник, който пледира за намаляване на наказанието.

Представителят на държавното обвинение счита, че първоинстанционната присъда е законосъобразна и обоснована и настоява ЯОС да я потвърди.

 

Въззивният съд констатира следното:

Въззивната жалба е процесуално допустима като подадена от лице имащо право и интерес да обжалва и в срока по чл. 319, ал. 1 от НПК, а разгледана по същество е основателна, по следните съображения:

ЯОС констатира, че при разглеждане на делото, първостепенния съд е допуснал съществено нарушение на процесуалните правила, което е довело до ограничаване на правата на подсъдимата В.В.С.. ЯРС, видно от протокола от проведеното на 07.09.2016 г. съдебно заседание, първо е дал ход на съдебното следствие - с прочитането на обвинителния акт и едва след това, е взел решение за провеждане на съкратено съдебно следствие по реда на чл. 372, ал. 1 от НПК. Това съставлява съществено нарушение на процесуалните правила, тъй като след започване на съдебното следствие по общия ред, е недопустимо да се преминава към съкратено съдебно следствие по реда на чл. 373, ал. 2, вр. чл. 372, ал. 4 от НПК. ВКС на РБ, с Тълкувателно Решение №1 от 6.04.2009 г. на ВКС, по тълк. дело №1/2008 г. ОСНК, е пояснил, че „преходът към особените правила на Глава ХХVІІ от НПК, след започнало съдебно следствие по общия ред е несъвместим със законодателните идеи, вложени в диференцираната процедура. Нормите на чл. 371 – чл. 373 НПК визират предпоставките за предварителното изслушване, реда за неговото провеждане и произтичащите от това последици - съкратено съдебно следствие пред първата инстанция. Те съдържат императивни предписания, представляващи отклонение от стандартния модел на наказателния процес, с които първостепенният съд е длъжен да се съобрази преди да даде ход на съдебното следствие с прочитането на обвинителния акт.”.

В резултат на изложено дотук, за проверяващата инстанция се налага извода, че присъдата на първоинстанционния съд, като постановена при допуснато отстранимо съществено процесуално нарушение, довело до ограничаване на процесуалните права на подсъдимата В.В.С., следва да бъде отменена и делото - върнато за ново разглеждане от друг състав на районния съд, който да проведе ново непорочно съдебно производство.

 

Ето защо и на основание чл. 335, ал. 2, вр. чл. 334, т. 1, пр. 2 от НПК, Ямболският окръжен съд

 

Р Е Ш И :

 

ОТМЕНЯ Присъда №92/07.09.2016 г., постановена по НОХД №843/2016 г. по описа на РС – Ямбол.

ВРЪЩА делото за ново разглеждане от друг състав на първоинстанционния съд.

 

Решението е окончателно.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                             ЧЛЕНОВЕ: 1.       

                                                

 

 

 

                                                                                    2.