П Р О Т О К О Л

 

 

07.11.2016  година                                                                                 гр. Ямбол

 

Ямболският окръжен съд                               ІІІ-ти     Наказателен състав

На седми ноември                                                                          2016 година

В публично заседание в следния състав:

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЕТРАНКА ЖЕКОВА

                                   СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1. Н.К.

                                                                        2. П.У.

                                                                         

 

Секретар  М. К.

Прокурор   Г. Г.

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ЖЕКОВА

НОХД № 85 по описа за 2015 година

На именното повикване в 09.30 часа се явиха:

 

         Подсъдимият К.Д.Д. се явява лично и с адв. Г. и адв. К..

         Подсъдимият С.Й.Д. се явява лично и с адв. Б..

         Подсъдимият С.Б.Б. се явява лично и с адв. Г.И., служебен защитник.

         Подсъдимият Н.Д.Р. се явява лично и с адв. Г..

         За Държавното обвинение се явява прокурор Г..     

 

         ПРОКУРОРЪТ: Формално не са налице пречки за даване ход на делото. Със защитниците на подсъдимите сме постигнали споразумение, което ще представим в писмен вид пред Вас. На същите е необходимо техническо време за внасяне на сумите, поради което ще Ви моля да отсрочите съдебното заседание за определен период от време.

 

         Адв. Г.: Напълно поддържаме казаното от представителя на ЯОП. Моля за малко време да внесем сумите.

 

         Адв. К.: Поддържам казаното от прокурора и колегата Г..

 

         Адв. Б.: Присъединявам се към казаното от колегите.

 

         Адв. И.: Поддържам казаното от колегите.

 

         Адв. Г.: Поддържам казаното от колегите.

 

         Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

         Съдът ще се произнесе по направеното искане от прокурора и подкрепено от защитниците на подсъдимите след предявяване на веществени доказателства, намиращи се на съхранение в ОД на МВР гр. Ямбол. Същите се представят в днешното съдебно заседание от разследващ полицай Т. А..

         По изложените съображения съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

         На основание чл.284 НПК СЕ ПРЕДЯВЯВАТ веществените доказателства:

         - бяла прозрачна торбичка с 6 пачки с банконти по 20 лева;

         - червена торбичка банкноти 100 х 100 лева, 100 х 50лв., 3 х 100 х 20 лева;

         - мобилен апарат „Самсунг Галакси”, ведно със зарядно устройство;

         - кутия с надпис „Ретал”, в която се откри дамски часовник;

         - червена кутия за бижута, ведно с пръстен;

         - червена кутия за бижута, в която има два броя обеци;

         - червена кутия за бижута с колие с висулка;

         - бинокъл в черен калъф „Бушнел”.

        

         Съдът счита, че следва да бъде уважено искането на прокурора и защитниците на подсъдимите за даване на почивка, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

         ДАВА един час и половина почивка.

 

         В 11.30ч. съдебното заседание продължи.

 

         С протоколно определение от 08.07.2016г. съдът е възложил разноските за изготвяне на допълнително заключение по съдебно-техническата експертиза да бъдат заплатени по сметката на ОД на МВР гр. Ямбол от сметката на ЯОС, като това определение следва да бъде изменено, тъй като съдът ще се произнесе по разноските със съдебния си акт. По изложените съображения съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

         ОТМЕНЯ протоколно определение, постановено в открито съдебно заседание на 08.07.2016г., с което е възложено сумата от 70.85лв. да се заплати по сметка на ОД на МВР гр. Ямбол от сметката на ЯОС.

 

         Адв. Б.: Представям и моля да бъдат приети по делото 8 броя платежни нареждания.

 

         По доказателствата съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

         ПРИЕМА И ПРИЛАГА платежно нареждане № BORD00657881 от 07.11.2016г., платежно нареждане № BORD00657853 от 07.11.2016г., платежно нареждане № BORD00657897 от 07.11.2016г., платежно нареждане № BORD00658770 от 07.11.2016г., платежно нареждане № BORD00667780 от 07.11.2016г., платежно нареждане № BORD00658902 от 07.11.2016г., платежно нареждане № BORD00668213 от 07.11.2016г., платежно нареждане № BORD00668229 от 07.11.2016г.

 

         ПРОКУРОРЪТ: Госпожо Председател, сключили сме писмено споразумение за прекратяване на наказателното производство на основание чл.384 НПК между ЯОП и защитниците на четиримата подсъдими за решаване на делото, което представяме. Моля да го одобрите като непротиворечащо на закона и морала, поради следните съображения:

         Споразумението е постигнато за престъпление, за което законът допуска сключването му. Причинените с него имуществени вреди са възстановени - една част в хода на провеждането на досъдебното производство, а останалата част в хода на наказателното производство пред съда, видно от представените в днешното съдебно заседание вносни бележки и платежни нареждания. Споразумението, което сме постигнали, съдържа съгласие по всички въпроси, предвидени в разпоредбата на чл.381 ал.5 НПК. Определеното по вид и размер наказание и на четиримата подсъдими, за всички с приложение на разпоредбата на чл.66 ал.1 НК, намирам, че е справедливо и съответства на степента на обществена опасност на деянието, както и на личността на четиримата подсъдими. Същите към момента на извършване на деянието са били неосъждани, в млада възраст. В хода на проведеното досъдебно производство са признали за извършеното, дали са обяснения, с които съществено са съдействали за разкриване на обективната истина по делото, проявили са критичност и в хода на досъдебното производство са възстановили част от отнетата сума, предмет на престъплението. От извършването на деянието до настоящия момент са изминали повече от 2 години и 8 месеца, като срокът на продължаване на наказателното производство намирам достатъчен за поправянето на подсъдимите, и намирам, че целите на наказанието ще се постигнат без ефективно изтърпяване на наказанията им лишаване от свобода. Моля да отмените наложената мярка за неотклонение Подписка по отношение на подсъдимите Д., Р. и Б. и Под надзор на родителя за подсъдимия Д.. Моля да отмените мярката за процесуална принуда Забрана за напускане пределите на РБ по отношение на четиримата подсъдими.

 

         Подс. К.Д.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението.

 

         Подс. С.Д.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението.

 

         Подс. С.Б.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението.

 

         Подс. Н.Р.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението.

 

         Окончателно споразумение, сключено между прокурор от ЯОП – Георги Г. и защитниците на подсъдимите Д., Д., Б. и Р. – адвокатите Г., К., Б., Г. и И.:

 

Подсъдимите:

С.Й.Д., роден на *** ***, български гражданин, с основно образование, учащ, неженен, неосъждан, ЕГН: **********,

С.Б.Б., роден на *** ***, български гражданин, със средно образование, не работи, неженен, неосъждан, ЕГН: **********,

Н.Д.Р., роден на *** ***, български гражданин, със средно образование, не работи, неженен, неосъждан, ЕГН: ********** и

К.Д.Д., роден на *** ***, български гражданин, със средно образование, не работи, неженен, неосъждан, ЕГН: **********

СЕ ПРИЗНАВАТ ЗА ВИНОВНИ В ТОВА, ЧЕ:

На 05.03.2014 г., около 18,05 ч., в гр.Ямбол, на ул. „Г.С.Р.“ № 7, пред входа на Общинска банка АД, финансов център Ямбол, действайки в съучастие помежду си, подсъдимият С.Д. като извършител, а подсъдимите С.Б., Н.Р. и К.Д. – като подбудители и помагачи, са отнели чужди движими вещи – парична сума от 81 646,26 лв. от владението на Е.К.К. ***, от която сума 80 387,81 лв. – собственост на Община Ямбол и 1 258,45 лв. – собственост на „В и К“ ЕООД – Ямбол, с намерението противозаконно да я присвоят, като за отнемането им е била употребена сила от подсъдимия С.Д., изразяваща се в издърпване на чантата с парите от ръцете на К., като деянието е в големи размери, а подсъдимият С.Д., макар и непълнолетен, е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си

- престъпление по чл.199, ал.1, т.1, вр.чл.198, ал.1, вр.чл.20, ал.2, вр.чл.63, ал.2, т.2 от НК за подсъдимия С.Д. и по чл.199, ал.1, т.1, вр.чл.198, ал.1, вр.чл.20, ал.3 и ал.4 от НК – за подсъдимите С.Б., Н.Р. и К.Д..

 

На основание чл. 55, ал.1, т.1 от НК ИМ СЕ ОПРЕДЕЛЯТ следните наказания:

“Лишаване от свобода” за срок от 3 /три/ години по отношение на подсъдимите С.Б., Н.Р. и К.Д.; 

“Лишаване от свобода” за срок от 1 /една/ година и 11 /единадесет/ месеца по отношение на подсъдимия С.Д..

На основание чл.66, ал.1 от НК ОТЛАГА изпълнението на наложеното наказание „Лишаване от свобода“ по отношение на подсъдимите С.Б., Н.Р. и К.Д. за изпитателен срок от 5 /пет/ години, считано от влизане на определението за одобряване на споразумението в сила.

На основание чл.69, ал.1, вр.чл.66, ал.1 от НК ОТЛАГА изпълнението на наложеното наказание „Лишаване от свобода“ по отношение на подсъдимия С.Д. за изпитателен срок от 3 /три/ години, считано от влизане на определението за одобряване на споразумението в сила.

На основание чл.55, ал.3 от НК НЕ НАЛАГА наказание „Конфискация до ½ от имуществото на виновния“ по отношение и на четиримата подсъдими.

Разноските по делото в размер на 1251,44 лв. за изготвени експертизи и възнаграждения на вещи лица, се възлагат на подсъдимите С.Д., С.Б., Н.Р. и К.Д., които следва да ги заплатят в размер на сумата от по 312,86 лв. за всеки един от тях в полза на републиканския бюджет по сметка на ОД на МВР – Ямбол.

Разноските по делото в размер на 700 лв. за оказана им правна помощ по време на досъдебното производство се възлагат на подсъдимите С.Д., С.Б., Н.Р. и К.Д., които следва да ги заплатят в размер на сумата от 120 лв. за подсъдимия С.Д.; в размер на сумата от 230 лв. за подсъдимия С.Б.; в размер на сумата от 170 лв. за подсъдимия К.Д.; в размер на сумата от 180 лв. за подсъдимия Н.Р. в полза на републиканския бюджет по сметка на Национално бюро за правна помощ – гр.София.

Имуществените вреди от престъплението в размер на 81 646,26,00 лв. са възстановени.

 

Веществените доказателства по делото:

- парична сума от 21 000 лв. – пачка с банкноти с номинал 100 лв., пачка с банкноти с номинал 50 лв., 3 пачки с банкноти с номинал 20 лв., иззети при претърсване на 31.03.2014 г. от адрес:***;

- парична сума от 12 000 лв. – 6 пачки с банкноти с номинал 20 лв., иззети при претърсване на 31.03.2014 г. в гр.Ямбол, ул. „С. Ч.” № 14;

да се върнат на собственика им – Община Ямбол след влизане в сила на определението за одобряване на споразумението.

 

- картонена кутия с мобилен апарат „Самсунг Галакси Тренд”, зарядно устройство, кабел и СИМ-карта Виваком;

- картонена кутия с надпис RITAL с дамски часовник и гаранционна карта;

- хартиен плик с надпис ONYX с кутия за бижута с форма на сърце – верижка от жълт метал с дължина 42 см. и медальон;

- хартиен плик с надпис ONYX с кутия за бижута с форма на сърце, с пръстен с бял камък и кутия за бижута с форма на роза за 2 бр. обеци – бял и жълт метал;

- картонена кутия, съдържаща бинокъл;

- кутия парфюм PACO RABANNE 80 мл;

- плюшена играчка – заек;

да се върнат на С.Г. след влизане в сила на определението за одобряване на споразумението.

 

Веществените доказателства по делото:

- 1 бр. черно кожено яке HARRISON;

- 1 бр. шушляково долнище PUMA;

- 1 бр. мобилен апарат Нокиа1110 с Имей 356671004047666, ведно с батерия и СИМ-карта с изписани цифри 89359033203001679112;

- мобилен телефон Сони XPERIA, поставен в черен калъф, с Имей 358099050620681, ведно с 2 бр. СИМ-карти – Виваком с изписани цифри 89359032200028623926 и СИМ-карта на Мтел;

- АУАН с напечатан № 429034 от 20.03.2014 г.

да се върнат на подсъдимия С.Б. след влизане в сила на определението за одобряване на споразумението.

 

Веществените доказателства по делото:

- 1 бр. сертификат 1,18/2,98 гр. с дата 23.03.2014 г.;

- 1 бр. сертификат 1,49 гр. с дата 07.03.2014 г.;

- 1 бр. сертификат 1,32 гр. с дата 10.03.2014 г.;

- 1 бр. мобилен апарат SAMSUNG GT Е2550, с Имей 356891046214195, ведно с батерия, СИМ-карта с изписан № 89359050100500031415 и СИМ-карта с изписан № 89359032200014397147

да се върнат на подсъдимия Н.Р. след влизане в сила на определението за одобряване на споразумението.

 

Веществените доказателства по делото:

- 1 бр. светлосиньо яке;

- 1 бр. долнище на анцуг с надпис ARMANI;

- чифт маратонки V 91/2 adidas, сини;

- 1 бр. мобилен апарат LG Оптимус L 7, с Имей 355332057426528 и СИМ-карта на Виваком с № **********

да се върнат на подсъдимия С.Д. след влизане в сила на определението за одобряване на споразумението.

 

Веществените доказателства по делото:

- автомобил „****“ с рег. № ****;

- ключ и свидетелство за регистрация част 2 за същия автомобил

да се върнат на подсъдимия К.Д. след влизане в сила на определението за одобряване на споразумението.

 

Веществените доказателства по делото:

- касов бон от Петрол АД;

- 1 бр. найлоново парче с неправилна форма;

- 1 бр. найлоново парче с неправилна форма, с дължина 13 см.,

като вещи без стойност, да се унищожат след влизане в сила на определението за одобряване на споразумението.

 

         СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

Подс. К.Д.:

 

ЗАЩИТНИК:

                      /Адв. Г./

 

 

ЗАЩИТНИК:

                       /Адв. К./

 

 

Подс. С.Д.:

 

 

ЗАЩИТНИК:

                      /Адв. Б./

 

                                                        ПРОКУРОР:

                                                                             /Г. Г./

 

Подс. С.Б.:

 

 

ЗАЩИТНИК:

                       /Адв. Г. И./

 

 

Подс. Н.Р.:

 

 

ЗАЩИТНИК:

                       /Адв. Г./

 

         Съдът, след като се запозна със сключването на споразумение и доказателствата по делото, намира, че същото не противоречи на закона и морала.

Против подсъдимите е предявено обвинение за престъпление по чл.199 НК, което е тежко умишлено престъпление и се намира в глава V раздел ІІ от НК. От същото няма причинена смърт, поради което и по аргумент на противното по чл.381 ал.2 от НПК се допуска решаване на делото със споразумение. От престъплението са причинени имуществени вреди както следва: 1258,45лв. на „ВиК” ЕООД гр. Ямбол и 80387,81лв. на Община-Ямбол. От представените по делото разписки е видно, че подсъдимите са внесли по сметката на „ВиК” ЕООД гр. Ямбол сумите от по 315 лв. от всеки един от тях, което е равно общо на 1260лв. Внесли са и сумите от по 11847лв. или общо 47388лв. по сметката на Община-Ямбол. По делото е приложена като веществено доказателство парична сума в размер на 33000лв., която е иззета от домовете на подсъдимите Р. и Д. и е част от предмета на престъплението. Т.е. собственост е на Община-Ямбол. На това основание посочената сума следва да бъде върната на Община-Ямбол и със същата ще се възстановят изцяло причинените от престъплението имуществени вреди на Община-Ямбол. От изложеното е видно, че е налице и втората кумулативна материална предпоставка за сключване на споразумението.

Съдът счита, че предложените със споразумението наказания на подсъдимите са законосъобразни, тъй като съгласно разпоредбата на чл.381 ал..4 НПК със споразумение се допуска определяне на наказание при условията на чл.55 НК и без да са налице изключителни или многобройни смекчаващи вината обстоятелства.

По отношение на четиримата подсъдими са налице и предпоставките на чл.66 ал.1 от НК, а за подсъдимия Д. и чл.69 ал.1 НК за условно осъждане, тъй като същите са с чисто съдебно минало и определените им наказания не са по-големи от 3 години лишаване от свобода.

По изложените съображения и на основание чл.384 ал.1 вр. чл.382 ал.7 от НПК съдът

 

О П Р Е Д Е Л И: № 99/07.11.2016г.

 

         ОДОБРЯВА сключеното споразумение, описано подробно по-горе между прокурора от ЯОП – Г. и защитниците на подсъдимите К.Д.Д., С.Й.Д., С.Б.Б. и Н.Д.Р. – адвокатите Г., К., Б., Г. и И..

 

         ОСЪЖДА подсъдимите К.Д.Д., С.Й.Д., С.Б.Б. и Н.Д.Р. да заплатят направените по делото разноски общо в размер на по 312,86лв. за всеки един от тях в полза на Републиканския бюджет по сметка на ОД на МВР гр. Ямбол.

 

         ОСЪЖДА подсъдимите К.Д.Д., С.Й.Д., С.Б.Б. и Н.Д.Р. да заплатят и направените по делото разноски за служебен защитник на досъдебното производство както следва:

 

         Подсъдимият С.Й.Д. следва да заплати сумата от 120 лева;

         Подсъдимият С.Б.Б. следва да заплати сумата от 230 лева;

         Подсъдимият К.Д.Д. следва да заплати сумата от 170 лева и

         Подсъдимият Н.Д.Р. следва да заплати сумата от 180 лева, всички в полза на Републиканския бюджет по сметката на НБПП гр. София.

 

         Съдът се занима и с мерките за неотклонение на подсъдимите, като счита, че същите следва да бъдат отменени, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

         ОТМЕНЯ взетите по отношение на подсъдимите К.Д.Д., С.Б.Б. и Н.Д.Р. мерки за неотклонение Подписка, и по отношение на подсъдимия С.Й.Д. мярка за неотклонение Под надзор на родителя.

 

         Съдът счита, че следва да бъде отменена и наложената забрана на подсъдимите да напускат пределите на страната, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

         ОТМЕНЯ наложената забрана в хода на досъдебното производство на подсъдимите К.Д.Д., С.Й.Д., С.Б.Б. и Н.Д.Р. да напускат пределите на страната.

 

         ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 85/2015 г. по описа на Окръжен съд гр. Ямбол.

 

Определението е ОКОНЧАТЕЛНО и не подлежи на обжалване и протестиране.

 

         Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 12.00ч.

 

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                     СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ:1.

 

 

                                                                         2.

 

 

                                      СЕКРЕТАР: