П  Р  И  С Ъ  Д  А

 

 

  94                                     27.10.2016 година                            град Ямбол

 

 

В   И М Е Т О   Н А     Н А Р О Д А

 

 

Ямболският окръжен съд,                              ІІІ-ти   Наказателен състав

На двадесет и седми октомври                                                2016  година

В публично заседание в следния  състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ПЕТРАНКА ЖЕКОВА

                           СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1. Б.Б.

                                                                    2. С.Х.

 

Секретар Ив. З.

Прокурор  Д. Георгиева  

Като разгледа докладваното от съдия ПЕТРАНКА ЖЕКОВА

НОХД № 237 по описа на 2016 година.

 

                                           П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия Л.Г.М. - роден на *** ***, български гражданин, с висше образование, женен, работи като лекар в МБАЛ „Св. Иван Рилски” гр. Елхово, неосъждан, ЕГН **********

За ВИНОВЕН  в това , че  на 10.11.2014 г. в гр. Ямбол, в качеството си на длъжностно лице -Изпълнителен директор на МБАЛ „Св. Пантелеймон” АД - гр. Ямбол, действайки в условията на продължавано престъпление съзнателно е сключил неизгодни сделки – два договора за предоставяне на консултантски услуги от 10.11.2014 г. с „Лаган” ЕООД с Булстат BG******, представлявано от Н.Н., с предмет, както следва: попълване и окомплектоване на необходимите документи, съгласно изисквания за кандидатстване по покана на МРРБ за представяне на средносрочна рамкова инвестиционна програма и проектни фишове чрез процедура за директно представяне на безвъзмездна финансова помощ по Приоритетна ос 1: „Устойчиво и интегрирано градско развитие”, Операция 1.1. „Социална инфраструктура”, Схема за безвъзмездна финансова помощ: BG********/2014 „Подкрепа за обновяване и модернизация на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации” с бенефициент Министерство на здравеопазването по бюджетна линия BG161PO001/1.1-08/2014 и извършване на консултантски услуги, свързани с изготвянето на анализ по разходи и ползи на проект на МБАЛ „Св. Пантелеймон” АД - Ямбол, съгласно изисквания за кандидатстване по покана на МРРБ за представяне на средносрочна рамкова инвестиционна програма и проектни фишове чрез процедура за директно представяне на безвъзмездна финансова помощ по Приоритетна ос 1: „Устойчиво и интегрирано градско развитие”, Операция 1.1. „Социална инфраструктура”, Схема за безвъзмездна финансова помощ: BG ******/2110 „Подкрепа за обновяване и модернизация на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации” с бенефициент Министерство на здравеопазването по бюджетна линия BG******/2010 и от това са произлезли значителни вреди за МБАЛ „Св. Пантелеймон” АД - Ямбол, в общ размер на 46 800.00 лв. с ДДС/39 000.00 лв. без ДДС/ платени от МБАЛ „Св. Пантелеймон” АД - Ямбол по фактури № ******2014 г. и № *******/.2014 г., издадени от „Лаган” ЕООД, поради което и на основание чл. 220, ал. 1, вр. чл. 26 ал. 1 и чл. 54 от НК ГО ОСЪЖДА на ЕДНА ГОДИНА И ЧЕТИРИ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

На основание чл. 66 ал. 1 от НК ОТЛАГА изтърпяването на наложеното наказание за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

ОСЪЖДА  подсъдимият Л.Г.М., с установена по делото самоличност, да заплати на МБАЛ „Св. Пантелеймон” АД гр. Ямбол сума в размер на 46 800.00 (четиридесет и шест хиляди и осемстотин) лв., представляваща обезщетение за причинени имуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от 10.11.2014 г. до окончателното изплащане на сумата.

ОСЪЖДА подсъдимият Л.Г.М., с установена по делото самоличност, да заплати Държавна такса в размер на 1872.00 (хиляда осемстотин и седемдесет и два) лева, както и 2000.00 две хиляди) лева разноски на МБАЛ „Св. Пантелеймон” АД гр. Ямбол.

Присъдата ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ И ПРОТЕСТИРАНЕ  в  петнадесетдневен  срок  от днес пред  Апелативен съд – гр. Бургас.

 

                                        

                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

                       СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                       2.