П Р О Т О К О Л

 

 

31.10.2016  година                                                                                 гр. Ямбол

 

Ямболският окръжен съд                                VІ-ти     Наказателен състав

На тридесет и първи октомври                                                   2016 година

В публично заседание в следния състав:

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГЕРГАНА КОНДОВА

                          

Секретар  М. К.

Прокурор  Д. Л.  

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КОНДОВА

НОХД № 342 по описа за 2016 година

На именното повикване в 10.30 часа се явиха:

 

 

 

         Окръжна прокуратура гр. Ямбол, редовно призована, изпраща представител.

         Обвиняемият М.Ю.Х. се явява лично и с адв. С.И. ***, назначен за служебен защитник на обвиняемия от досъдебното производство.

 

         ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

         Адв. И.: Да се даде ход на делото.

 

         Съдът намира, че липсват процесуални пречки по хода на делото, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

         СНЕ се самоличността на обвиняемия, както следва:

 

 

М.Ю.Х. - роден на *** г. в гр. Кърджали, Република България, български и турски гражданин, турчин, паспорт № ****, издаден на 29.07.2015 г. от МВР - гр. Кърджали, със средно образование, неженен, работник във фабрика за опаковки в гр. Истанбул, адрес в Република Турция: гр. Истанбул, кв. А, Ф., П., номер 4 и адрес в Република България: с. З., област К.,  ул. М. № 1, неосъждан, ЕГН **********.

 

 

         На основание чл.274 и чл.275 НПК на страните се разясниха правата им, по повод на което:

 

         ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания, бележки и възражения. Не правя отвод на съда и секретаря.

 

 

         Адв. И.: Нямам искания, бележки и възражения. Не правя отвод на съда и секретаря.

 

 

         ДОКЛАДВА СЕ споразумението, постигнато между представителя на Държавното обвинение и защитника на обвиняемия М.Ю.Х..

 

         ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението.

 

         Адв. И.: Поддържаме споразумението.

 

         Обв. Х.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам споразумението и последиците от него. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението и се отказвам от разглеждане на делото по общия ред.

 

         На основание чл.382 ал.6 НПК в протокола се вписва съдържанието на окончателното споразумение, както следва:

 

Обвиняемият М.Ю.Х., ЕГН: **********, СЕ ПРИЗНАВА за виновен в това, че:

На 30.09.2016 г., около 16,30 часа през ГКПП „Лесово", област Ямбол, с пътнически микробус, марка „****", модел „****" с турски peг. № ****, е пренесъл през границата на страната от Република Турция в Република България, без знанието и разрешението на митниците, стоки за търговски цели в големи размери, както следва: 45 броя ампули тип „Писалка" Genotropin 12 mg/lml, на стойност 20 250 лв. и 286 броя блистера SILDENAFIL Vegal Extra 130 mg, по 6 таблетки в блистер, на стойност 11 187.35 лв., всичко на обща стойност 31 437.35 лв., поради което и на основание чл.242, ал.1, буква „д", във вр.чл.55, ал.1, т.1 от НК му се определя наказание „Лишаване от свобода" за срок от 1 година и 3 месеца, като на основание чл.66, ал.1 от НК се отлага изтърпяването му за изпитателен срок от 3 години, считано от влизане на споразумението в сила.

На основание чл.55, ал.3 от НК на обвиняемия не се налага наказанието „Глоба".

На основание чл.242, ал.7 от НК се отнемат в полза на държавата приобщените по делото веществени доказателства 45 броя ампули тип „Писалка" Genotropin 12 mg/lml, на стойност 20 250 лв. и 286 броя блистера SILDENAFIL Vegal Extra 130 mg, по 6 таблетки в блистер, на стойност 11 187.35 лв., всичко на обща стойност 31 437.35 лв., предадени на съхранение в Митница - Бургас с приемо-предавателен протокол от 18.10.2016 г.

На основание чл.242, ал.8 от НК, в полза на държавата се отнема пътнически микробус, марка „****" модел „****" с турски peг. № ****, с дата на първа регистрация 30.04.2004 г. на стойност 10 000 лв., собственост на С.С.Д. - с българско и турско гражданство, адрес в Република Турция - гр. Истанбул, кв. **** 4, ап. 4, послужило за пренасяне на предмета на престъплението и намиращо се на съхранение на МП - Лесово при Митница - Бургас, съгласно протокола за отговорно пазене от 30.09.2016 г.

От престъплението няма причинени имуществени вреди, което не налага тяхното възстановяване или обезпечаване.

Разноските по делото в размер на 146.60 лв. за изготвени фармакологична и оценъчна експертизи се възлагат в тежест на обвиняемия Х. и следва да бъдат заплатени в републикански бюджет, по сметка на Митница - Бургас депозитна сметка на Митница Бургас: BG10STSA93003110023901, БАНКА „ДСК" - гр. Бургас, BIC: ***.

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

Обвиняем М.Х.:

                                                                                  ПРОКУРОР:

                                                                                                          /Д. Люцканов/

ЗАЩИТНИК:

                      /Адв. Ст. И./

         Адв. И.: Моля да бъде отменена наложената по отношение на подзащитния ми мярка за неотклонение Забрана за напускане пределите на Република България, наложена в досъдебното производство.

 

         ПРОКУРОРЪТ: При този изход на делото намирам, че искането е основателно и следва да бъде уважено.

 

         Съдът намира така постигнатото между прокурора и защитника на обвиняемия Х. споразумение за непротиворечащо на закона и морала, поради което и същото следва да бъде одобрено.

         Наказанието по вид и размер, определено и на основание чл.55 НК, съдът намира за законосъобразно, справедливо и съответно на степента на обществената опасност на извършеното престъпление, както и  на степента на обществена опасност на извършителя. Приложението на института на условното осъждане е обосновано и правилно предвид чистото съдебно минало на обвиняемия Х. и за неговото превъзпитание и поправяне не е наложително да изтърпи наказанието лишаване от свобода. Разпоредбите на чл.242 ал.7 и ал.8 НК, по отношение на които страните са постигнали споразумение, са императивни и същите правилно са приложени, с оглед събраните по делото доказателства. Разноските по делото правилно са присъдени в тежест на обвиняемия Х..

Направеното искане за отмяна на наложената забрана за напускане пределите на Република България, наложена на обвиняемия в хода на досъдебното производство с постановление от 03.10.2016г. на ЯОП съдът намира за основателно, тъй като тази мярка за процесуална принуда се взема, за да се осигури безпрепятственото, ефективно и своевременно разглеждане на досъдебното и съдебното производство до приключване на наказателния процес. С оглед постигнатото споразумение, което следва да бъде одобрено като непротиворечащо на закона и морала, съдът намира, че основанието, при което тази мярка за процесуална принуда е била взета, е отпаднало и същата следва да бъде отменена. С оглед на гореизложеното и на основание чл.382 ал.7 НПК съдът

 

О П Р Е Д Е Л И: № 95/31.10.2016 г.

 

         ОДОБРЯВА постигнатото между представителя на Държавното обвинение и защитника на обвиняемия М.Ю.Х., с ЕГН: ********** споразумение при горните условия и основания.

         ОТМЕНЯ взетата спрямо обвиняемия М.Ю.Х., ЕГН: ********** в хода на ДП № 1000-138/2016г. по описа на Митница-Бургас мярка за неотклонение Задържане под стража.

         ОСЪЖДА обвиняемия М.Х. да заплати направените по делото разноски общо в размер на 146,60 лв. за изготвяне експертизи в хода на досъдебното производство, които същият следва да заплати в полза на Републиканския бюджет по сметка на Митница-Бургас.

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 342/2016г. по описа на Окръжен съд гр. Ямбол.

         ОТМЕНЯ наложената с постановление на Окръжна прокуратура гр. Ямбол от 03.10.2016г. в хода на досъдебното производство на обвиняемия М.Ю.Х. забрана за напускане пределите на Република България без изричното прокурорско разрешение за това.

         Определението в частта за отмяна на наложената забрана за напускане пределите на Република България ПОДЛЕЖИ на обжалване и протестиране в 7-дневен срок от днес пред Апелативен съд гр. Бургас.

         Определението в останалата част е ОКОНЧАТЕЛНО и НЕ ПОДЛЕЖИ на обжалване и протестиране.

         След влизане в сила на определението в частта му относно отмяна на наложената забрана за напускане пределите на Република България, препис от същото да се изпрати незабавно до ОД на МВР гр. Ямбол и до граничните контролно-пропускателни пунктове, за изпълнение.

 

         Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 10.50ч.

 

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                               СЕКРЕТАР: