РЕШЕНИЕ  111

гр. Ямбол,  06 .10 . 2016 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

Ямболският окръжен съд, Фирмено отделение в закрито заседание на    шести     октомври   през две хиляди и шестнадесета година, като разгледа докладваното ф.д. № 29 по описа за 2016 г. от

                                                                             ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: Н. ИВАНОВ

за да се произнесе взе предвид следното:

В ЯОС е постъпило заявление от Управителя на новоучреденото Сдружение с нестопанска цел, определено като организация за извършване на обществено полезна дейност, с наименование "ХЦ-БЛАГОДАТ", гр. Ямбол,  с което се иска вписването му в регистъра за юридическите лица с нестопанска цел.

Към заявлението са приложени следните документи: Учредителен протокол от 12.09.2016г.; Списък на учредителите; Устав на сдружението; свидетелство за съдимост и  нотариално заверен образец от подписа на Управителя; уведомително писмо за уникалност на наименованието от "ИО" АД; вносна бележка за платена ДТ; адв. пълномощно.

Искането е основателно, поради което и на основание чл. 18, ал. 1 ЗЮЛНЦ, чл. 595 и сл. ГПК, ЯОС

РЕШИ:

ВПИСВА в регистъра за юридическите лица с нестопанска цел при ЯОС, Сдружение с нестопанска цел за извършване на общественополезна дейност с наименование "ХЦ-БЛАГОДАТ".

            Седалище и адрес на управление: гр.Ямбол, ул. „Добри Чинтулов" 1.

Сдружението се създава за неопределен срок.

Основна цел. Сдружението си поставя за основна цел да обединява доброволните усилия на своите членове, които могат да принадлежат към всички официално признати в Република България християнски вероизповедания или да са симпатизанти на християнските добродетели, с цел да осмисли свободното време на младите хора, да повиши физическата, здравната и духовна култура на младите хора. да укрепи семейството, да съдейства за борбата срещу безработицата, социално да подпомага нуждаещите се от населението и да спомага за развитието на гражданското общество в България.

Сдружението се самоопределя като организация за осъществяване на дейност в обществена полза по смисъла на чл. 2 от ЗЮЛНЦ и обществено полезна дейност по смисъла на Гл. III от ЗЮЛНЦ.

Предмета на дейност на Сдружението е :

Да развива хуманитарна дейност сред социално слаби, сираци, вдовици и изпаднали в положение на крайна нужда млади хора и семействата им, поощрява духовното развитие и усъвършенстване на междуличностните отношения в духа на християнските ценности и традиции - защита правата на личността, взаимопомощ, организиране и участие в регионални и международни семинари, симпозиуми, срещи и други изяви; осъществяване на контакти със сродни организации от страната и чужбина, провеждане на духовнообразователни, евангелизационни и други програми с духовни институции от страната и чужбина, събиране и разпространение на парични помощи, осигуряване на храна, облекло и други вещи от първа необходимост за крайно нуждаещи се, майки с малки деца и социално слаби; издателска дейност, свързана с поставените цели; организиране на обучителни курсове, свързани с основните дейности на сдружението.

За осъществяване предмета на дейност и постигането на основната си цел Сдружението ще извършва допълнителна стопанска дейност, само ако е свързана с постигането на целта и предмета на основната дейност.

 Предмет на допълнителната стопанска дейност на Сдружението е:

 Да организира семинари, образователни курсове, беседи, прожекции, концерти, членски или публични литературни, увеселителни и други срещи, тържества и заседания, издава брошури, наръчници, информационни бюлетини и друга помощна литература, поддържа бибилиотека с читалня, организира дейности, подпомагащи създаване на работа за безработни млади хора, съдействие за осъществяване на живот в трезвеност, неупотреба на алкохол, цигари, наркотици и други опияти, съдействие за осъществяване на непримиримост към насилието и други прояви, уронващи човешкия престиж и достойнство.

Приходите от дейността се използват за постигане на основната цел на Сдружението. Сдружението не разпределя печалба.

Имуществото е съвкупност от парично оценими права, задължения и фактически отношения, на които Сдружението е носител и с които то постига целите си.

Имуществото на Сдружението включва право на собственост и други вещни права върху дълготрайни и краткотрайни активи, права върху търговски марки, промишлени образци, лицензи, ценни книги и други права и задължения.

Източници на средства за Сдружението са: Доброволни вноски на членовете; Дарения и завещания; Движимо и недвижимо имущество закупено със средства на Сдружението; Лихви, дивиденти и приходи от собствени вложения; Постъпления от национални и международни проекти; Други източници;

Членове на Сдружението могат да бъдат: дееспособни български и чуждестранни физически лица и  юридически лица.

Лицето желаещо да придобие членско качество, депозира до управителния орган на Сдружението писмено заявление, в което е изразено изричното желание на кандидата да стане член на Сдружението и заявление за приемане на Устава на Сдружението и другите му устройствени документи. Заявлението за приемане в Сдружението се утвърждава от Управителния орган

 Членуването в Сдружението е доброволно.

 Членството в Сдружението се прекратява при наличие на някое от следните основания:

в случаите на чл.10 ал.2 от Устава;

с едностранно волеизявление до сдружението;

смърт или поставяне под ограничение или пълно запрещение;

при прекратяване на Сдружението по реда на чл.13 и сл.от ЗЮЛНЦ;

при отпадане.

При прекратяване на членството имуществените отношения между бившия член или правоприемниците му и Сдружението се уреждат след приемане на годишния финансов отчет от Общото събрание. В случай на непогасени задължения на бившия член към Сдружението се извършва прихващане на вземанията му от Сдружението. При прекратяване на членството в Сдружението направените вноски не се връщат.

Органи на управление

Върховен орган на сдружението е Общото събрание/ОС/.

В състава на Общото събрание на Сдружението се включват всички членове:

юридически лица - представлявани от законни представители

физически лица - участващи лично или представлявани от надлежно упълномощени представители

Общото събрание: Изменя и допълва устава на Сдружението; Избира и освобождава с явно гласуване управителя; Взема решение за преобразуване или прекратяване на Сдружението; Приема бюджета на сдружението; Приема отчета за дейността на управителя; Отменя решенията на управителя, които противоречат на закона, устава или други вътрешни актове, регламентиращи дейността на Сдружението.

Общото събрание се свиква от управителя по негова инициатива или по искане на една трета от членовете на сдружението в населеното място, в което се намира седалището на сдружението. Ако в последния случай управителят в месечен срок не отправи писмено покана за свикване на ОС, то се свиква от съда по седалището на сдружението по писмено искане на заинтересуваните членове или упълномощено от тях лице.

 Поканата трябва да съдържа дневния ред, датата, часа и мястото за провеждането на общото събрание и по чия инициатива то се свиква.

По въпроси, които не са били предварително вписани в дневния ред и надлежно оповестени ОС не може да взема решение. Това ограничение не важи за освобождаване на членовете на Управителния съвет и за избиране на нови членове вместо тях.

Поканата се обнародва в "Държавен вестник" и се поставя на мястото за обявления в сградата, в която се намира управлението на сдружението, най-малко един месец преди насрочения ден.

ОС взема решенията си с обикновено мнозинство от гласовете на присъстващите.

За изменение и допълнение на устава, за преобразуване и прекратяване на Сдружението, е необходимо мнозинство 2/3 от присъстващите

На основание чл. 30, ал. 3 от ЗЮЛНЦ функциите на Управителен съвет ще се изпълняват от едно лице - управител, който еднолично ще управлява и представлява Сдружението.

 Управител се избира за срок от пет години и изпълнява функциите си до избор на нов Управител.

            Компетентност на Управителя:  взема решения за участия в други организации;  приема основните насоки и програма за дейността на сдружението;  определя адреса на Сдружението; разпорежда се с имуществото на сдружението при спазване на действащите нормативни разпоредби и устава; подготвя и внася в Общото събрание проект за бюджет; ежегодно подготвя и внася в ОС отчет за дейността на Сдружението; определя реда и организира извършването на дейността на Сдружението и носи отговорност за това; взема решения по всички въпроси, които по закон или съгласно Устава не са от компетентност на ОС; изпълнява задълженията, предвидени от Устава;  определя ликвидатор; избира почетни членове на Сдружението.

Управителят представлява Сдружението. Управителят на Сдружението:  осигурява изпълнението на решенията на Общото събрание;  изпълнява приетия от ОС бюджет на Сдружението;  подготвя доклада за дейността на Сдружението веднъж годишно;  изпълнява и други  функции,  възложени  му от  закона,  Устава и другите вътрешно-нормативни документи на Сдружението.

Сдружението се прекратява:

-По решение на Общото събрание;

-С решение на Окръжния съд по регистрацията в предвидените от закона

случаи.

 При прекратяване на Сдружението се извършва ликвидация, за която се прилагат разпоредбите на търговския закон.

Ликвидацията се извършва от управителния орган, а в случаите на чл.13, ал.4 и чл.14,ал.З ЗЮЛНЦ, ликвидаторът се определя от Окръжния съд по седалището.

Ликвидаторът е длъжен да удовлетвори кредиторите на Сдружението от наличните парични средства, а ако това е невъзможно - чрез осребряване първо на движимото и едва след това на недвижимото имущество на Сдружението. Той няма право по какъвто и да е начин да прехвърля имущество на лицата по чл.43, ал.2 ЗЮЛНЦ.

Имуществото, останало след удовлетворяване на кредиторите, се предоставя по решение на съда на юридическото лице с нестопанска цел, определено да извършва общественополезна дейност със същата или близка на Сдружението нестопанска цел. Ако имуществото не бъде предоставено по този ред, то се предава на общината по седалището на прекратеното Сдружение.

ВПИСВА Д.К.А., ЕГН ********** като УПРАВИТЕЛ на СДРУЖЕНИЕ ХЦ-БЛАГОДАТ".

 СДРУЖЕНИЕ „ХЦ-БЛАГОДАТ" гр. Ямбол се представлява от Управителя - Д.К.А., ЕГН **********. 

Решението не подлежи на обжалване.

 

 

 

                                                                               ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: