Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е № 115

гр. Ямбол ,  21 .10.2016 г.

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

 

Ямболският окръжен съд, Фирмено отделение в закрито заседание на                                                                   

  .. двадесет и първи     октомври  през две хиляди и шестнадесета година, като разгледа докладваното фирмено дело  №12  по описа за 2011 г. от        

                                                                         ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:  Ж. Бозукова

за да се произнесе взе предвид следното:

            В ЯОС е постъпило заявление от членовете на Управителния съвет на сдружение с нестопанска цел ОБЩЕСТВЕНО ДВИЖЕНИЕ ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ НА ОБЩИНА ТОПОЛОВГРАД, със седалище  и адрес на управление гр. Тополовград, ул. "Трети март" № 35, с което се иска да се впише в регистъра за юридически лица с нестопанска цел по партидата на сдружението новонастъпили обстоятелства, а именно: освобождаването на досегашния Председател на УС и на останалите членове на УС и  вписване на новоизбраните членове на УС и Председател-Таня Кирова Димитрова, представляваща сдружението.

Приложени са следните документи: покана с дневен ред за свикване на Общото събрание на сдружението; протокол  от 26.07.2016г. от проведеното Общо отчетно-изборно събрание; списък на присъстващите на ОС членове; нотар. заверена декларация - образец от подпис на представляващия сдружението; свидетелства за съдимост и декларации за липса на родствени връзки на новоизбраните членове на УС,  вносна бележка за платена Д.Т; адв. пълномощно .

С резолюция на съда от 10.09.2016г. , производството по делото е оставено без движение,  поради липса на данни в Протокола на ОС за освобождаването на досегашния Председател на УС и избора на нов Председател и с колко гласа е извършен избора на новите членове на УС.

В тази връзка със заявление вх. № 6041/14.10.2016г., заявителите са представили т. нар. „допълнение към протокол от 26.07.16г. от ОС, проведено на 26.07.16г.”, с което твърдят, че са изправени нередовностите по заявлението от 09.09.16г., с вземане на нови решения от допълнително свиканото ОС. Със заявлението освен т. нар. „допълнителен протокол” е представена и покана от УС за новото свикване на ОС, при съответен дневен ред и списък на членовете на ОС, които срещу подпис  са били уведомени за датата и реда на ОС.

С оглед изложеното съдът намира, че решения на ОС, взети и обективирани в протокол от 26.07.2016г. не могат да бъдат санирани с допълнителен  протокол на ОС, т.к. това означава свикване на второ ОС, независимо, че решенията взети на първото ОС от 26.07.2016г. са в преюдециалност с решенията на ОС от 03.10.16г.         В случая двете заявления са образувани и  са предмет на две отделни производства, съгл. Наредба № 14 от 24.07.1991г. за водене и съхраняване на регистрите за вписванията и преди да е приключило първото производство с влязъл в сила съдебен акт, по заявлението от 09.09.2016г., съдът не следва да се произнася по заявлението от 14.10.2016г., касаещо взети допълнителни решения на ОС от 03.10.16г.

Друг е въпросът при допусната и констатирана техническа грешка, ако представеното копие  от протокола от  ОС от 26.7.16г. - приложен по делото се различаваше от своя оригинал, поради техническа грешка при изготвяне на копието, но такова обстоятелство не се твърди и не се установи в производството.

Предвид гореизложеното съдът намира, че следва да бъде постановен отказ за вписване на промените, входирани със заявление с вх. № 5283/09.09.16г., и обективирани в протокола на ОС от 26.07.16г., поради констатирани нередовности.

След влизане на съдебният акт в сила, съдът ще се произнесе и по заявлението от 14.10.16г.

 Водим от горното и  на основание чл. 596 и сл. от ГПК ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД

Р Е Ш И : 

ОТКАЗВА да впише по партидата на сдружение с нестопанска цел ОБЩЕСТВЕНО ДВИЖЕНИЕ ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ НА ОБЩИНА ТОПОЛОВГРАД освобождаването на досегашните членове на Управителния съвет и Председателя на УС, както и избора на нови членове и Председател на УС.

                Решението подлежи на обжалване с частна жалба пред Апелативен съд гр. Бургас в едноседмичен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

                                                                     ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: