О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

                                                                             03.10.2016г.                                гр.Ямбол

 

Ямболският окръжен съд,                                   гражданско отделение,         първи състав

На 03.10.2016година

В закрито заседание в следния състав:

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА СТОЕВА

                                                  ЧЛЕНОВЕ: КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

                                                                         КАЛИНА ПЕЙЧЕВА

                                                                         

Секретар

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдия ТАГАРЕВА

Възз. гр. дело №355 по описа за 2016г.

За да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.435,ал.2 и сл. ГПК.

Образувано е по жалба на длъжниците по изпълнението С.С.П. и П.Ж.П.,***, против действията на ЧСИ И. Х. с рег.№878 в КЧСИ, изразяващи се в образуване на изп.д.№1125/2016г. и бездействието на съдебния изпълнител, който не е връчил на длъжниците покани за доброволно изпълнение.

Жалбоподателите молят за отмяна на действието на ЧСИ по образуване на изпълнително производство по съображения, че въз основа на същия изпълнителен лист вече е било образувано изпълнително дело под №156/2012г. по описа на същия ЧСИ, което дело е било прекратено на основание чл.433,ал.1, т.8 ГПК. Считат, че прекратяването на изпълнителното производство не може да има за последица възобновяването на изпълнителните действия чрез образуване на ново изпълнително дело, тъй като това обезсмисля правния ефект на чл.433, ал.1,т.8 ГПК и противоречи на нормата на чл.408 ГПК. В случай, че съдът не уважи тези доводи на жалбоподателите, същите молят съда да задължи съдебния изпълнител да им връчи покани за доброволно изпълнение, тъй като до момента по изпълнителното дело са им връчени само уведомления. Правят искане и за спиране на изпълнението на основание чл.438 ГПК.

В срока по чл.436,ал.3 ГПК взискателят „Уникредит Булбанк”АД е подал писмено възражение за недопустимост на жалбата, алтернативно и за нейната неоснователност.

ЧСИ е изложил мотиви, в които е описал извършените от него действия по изп.д.№156/2012г., посочил е, че това изпълнително дело е било прекратено, тъй като в продължение на повече от две години банката - взискател не е поискала изпълнителни действия, при което е върнал на банката изпълнителния лист и същият е образуван в настоящото изпълнително дело, по което на основание чл.428, ал.1 ГПК нов срок за доброволно изпълнение и ново възражение не се дава.

Извършвайки проверка за допустимост на жалбата, ЯОС съобрази данните по изпълнителното дело и установи следното от фактическа страна:

Изп.д.№1125/2016г. по описа на ЧСИ И.Х. с рег.№878 в КЧСИ и район на действие съдебния район на ЯОС, е образувано на 23.08.2016г.  въз основа на изпълнителен лист и заповед за изпълнение по чл.417 ГПК, издадени от ЯРС по ч.гр.д. №4397/2011г., с които длъжниците С.П. и П.П., в качеството им съответно на кредитополучател и солидарен длъжник, са осъдени да заплатят на „Уникредит Булбанк”АД сумата 28 136,62 евро - главница, 3080,86 евро – лихва, законна лихва върху гравницата, 70,43 евро - такси и разноски в размер на 1 861,03лв. Срещу същите двама длъжници е представен и изпълнителен лист, издаден от ЯОС  по т.д.№24/2012г., с който С.П. и П.П. са осъдени да заплатят на „Уникредит Булбанк”АД и сумата 3 232,51лв. разноски. След като е образувал изпълнителното дело, в изпълнение на посочените му от взискателя изпълнителни способи ЧСИ е наложил запори върху трудовите възнаграждения на длъжниците и върху техни банкови сметки,  насочил е принудителното изпълнение и върху ипотекиран в полза на банката недвижим имот, за които изпълнителни действия е изпратил уведомления на двамата длъжници.

Не е спорно и се установява от направените отбелязвания на гърба на двата изп.листа, въз основа на които е образувано настоящото изп.д.№1125/2016г. по описа на ЧСИ с рег.№787, че същите изпълнителни листа са били образувани в изп.д№156/2012г. по описа на същия ЧСИ с рег.№878, което изп.дело е прекратено на 13.08.2016г. на основание чл.433, ал.1, т.8 ГПК.    

При тези данни ЯОС намира, че жалбата на длъжниците по изпълнението – С. П. и П.П., е процесуално недопустима, като съображенията за този извод са следните:

       В действащия ГПК подлежащите на обжалване действия на съдебния изпълнител са изчерпателно изброени в разпоредбата на чл.435 ГПК, като жалби срещу други действия/бездействия не са допустими. Съгласно нормите на чл.435,ал.2 и 3 ГПК длъжникът може да обжалва постановлението за глоба и насочването на изпълнението върху имущество, което смята за несеквестируемо, отнемането на движима вещ или отстраняването му от имот, поради това, че не е уведомен надлежно за изпълнението, постановлението за разноските и постановлението за възлагане. На основание чл.462,ал.2 ГПК длъжникът по изпълнението може да обжалва и извършеното от съдия-изпълнителя и предявено разпределение.

От тези разяснения следва, че в качеството си на длъжници по изпълнението двамата жалбоподатели не са легитимирани да обжалват нито действията на ЧСИ по образуването на изпълнителното дело, нито бездействието на изпълнителния орган, изразило се в неизпращане на покани за доброволно изпълнение, тъй като същите са извън обхвата на съдебния контрол, който може да се осъществи чрез жалба на длъжника/длъжниците в изпълнителното производство. Отделно от това следва да се посочи, че съгласно разясненията на ВКС, дадени в т.10 от ТР№2/26.06.2015г. по т.д.№2/2013г. на ОСГТК, образуването на изпълнително дело и изпращането и връчването на покана за доброволно изпълнение не съставляват и същински изпълнителни действия, следователно съдебният контрол по отношение на същите е изключен и по жалба на която и да е от другите страни и участниците в изпълнението, те не прекъсват и давността по чл.116,б.”в” ГПК.

Поради горните съображения подадената от С.С.П. и П.Ж.П. жалба следва да се остави без разглеждане като процесуално недопустима, а образуваното пред ЯОС производство следва да бъде прекратено.

Съдът намира за неоснователно искането на жалбоподателите за спиране на изпълнителното производство, както предвид липсата на изложени и доказани обстоятелства, оправдаващи спирането на изпълнението, така и по горните мотиви за недопустимост на жалбата на длъжниците.

Водим от изложеното, ЯОС

                                             

                                              О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ОСТАВЯ без уважение искането на жалбоподателите С.С.П. и П.Ж.П.,***, за спиране на основание чл.438 ГПК на изпълнителното производство по изп.д. №1125/2016г. по описа на ЧСИ И.Х., с рег. № 878 в КЧСИ.

 

ОСТАВЯ без разглеждане като процесуално недопустима жалбата  на С.С.П. с ЕГН ********** и П.Ж.П. с ЕГН **********,***, к-с „*****”№*-*-**, ап.*, против действията на ЧСИ И.Х. с рег.№878 в КЧСИ, изразяващи се в образуване на изп.д.№1125/2016г. и бездействието на съдебния изпълнител, изразило се в невръчване на длъжниците на покани за доброволно изпълнение И ПРЕКРАТЯВА ПРОИЗВОДСТВОТО по образуваното пред ЯОС възз.гр.д.№355/2016г.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба  пред Апелативен съд гр.Бургас в едноседмичен срок от връчването му.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                              ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

                                                               

 

                                                                                                   2.