П Р О Т О К О Л

 

 

06.07.2016  година                                                                           гр. Ямбол

 

Ямболският окръжен съд,                                 V-ти   Наказателен състав

На шести юли                                                                              2016  година

В публично заседание в следния  състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ИВАН ИВАНОВ

                           СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1. П.Т.

                                                                    2. К.Ж.

                                                          

 Секретар Ив. З.

Прокурор  М. Б.

Сложи за разглеждане докладваното от съдия  ИВАН ИВАНОВ

НОХД № 208 по описа за 2016 година

На именното повикване в  14.30 часа се явиха :

За Ямболска окръжна прокуратура се явява прокурор Б..

Подсъдимите Д.А.М. и М.К. се явяват лично и със защитник – адв. Н.Л. ***, редовно упълномощен.

Преводача Д.К. се явява.

 

Тъй като подсъдимите Д.А.М. и М.К. са р. граждани и не владеят български език, на същите следва да бъде назначен преводач от български език на р. език и от р. език на български език. Предвид изложеното и на основание чл. 21 ал. 2 от НПК съдът

ОПРЕДЕЛИ:

НАЗНАЧАВА за преводач от български език на р. език и от р. език на български език Д.Г.К. на подсъдимите Д.А.М. и М.К..

 

СНЕ СЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ПРЕВОДАЧА КАКТО СЛЕДВА:

Д.Г.К. – 47 г., българска гражданка, н.а, без родство с подсъдимите.

Съдът напомни на преводача отговорността по чл. 290 ал. 2 от НК.

Преводача  обещава даде верен и точен превод.

На преводача по делото Д.Г. следва да бъде заплатена сума в размер на 50 лв., от бюджета на ЯОС.

 

Прокурорът – Считам, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото. Заявявам, че със защитата на подсъдимите сме постигнали споразумение за решаване на настоящото наказателно производство по реда на чл. 384, вр. чл. 381 и следващите от НПК, поради което моля да ни дадете възможност да изложим същото. В тази връзка представям и моля да приемете по делото писмо рег. №********* г. на Митница гр. Бургас и писмо рег. №********* г. на Митница гр. Бургас.

Адв. Л. – Моля, да се даде ход на делото. Представените писмени доказателства да се приемат.

 

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото поради което и

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

СНЕМА САМОЛИЧНОСТТА НА ПОДСЪДИМИТЕ КАКТО СЛЕДВА:

Д.М. /G.A.M./, роден на *** г. в гр. Б., Република Р., р. гражданин, с в.о., н., н., б., с паспорт № *******, издаден на ******* г., с постоянен и настоящ адрес в гр. Б., Р.Р., с персонален номер ********** и

М.К. /M.C./ - роден на *** г. в гр. Б., Република Р., р. гражданин, с о.о., ж., о., б., с паспорт № ******, издаден на ****** г., с постоянен и настоящ адрес в гр. Б., Р. Р., с персонален номер ******.

На основание чл. 274 и чл. 275 от НПК на страните се разясниха правата, по повод на което:

Прокурорът - Нямам искания, възражения, бележки. Не правя  отвод на състава на съда.

Адв. Л. - Нямам искания, възражения, бележки. Не правя  отводи на състава на съда.

СЪДЪТ ДАДЕ ДУМАТА НА ПРОКУРОРА ЗА ПРОЧИТАНЕ НА ОБВИНИТЕЛНИЯ АКТ

Прочете се.

 

Подс. Д.А.М. – Получил съм препис от обвинителния акт преди повече от 7 дни.

Подс. М.К. – Получил съм препис от обвинителния акт преди повече от 7 дни.

 

СЪДЪТ

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИЕМА И ПРИЛАГА към писмените доказателства по делото представените такива от Окръжна прокуратура- Ямбол както следва: писмо рег. №********* г. на Митница гр. Бургас, и писмо №********* г. на Митница гр. Бургас.

 

СЪДЪТ даде думата на прокурора за докладване на споразумението.

Прокурорът  - Уважаеми г-н Председател, уважаеми съдебни заседатели, със защитата на подсъдимите постигнахме споразумение за решаване на наказателното производство, както следва:

ПРИЗНАВА ПОДСЪДИМИТЕ Д.М. /G.A.M./, роден на *** г. в гр. Б., Република Р., р. гражданин, с в.о., н., н., б., с паспорт № *******, издаден на ******* г., с постоянен и настоящ адрес в гр.Б., Р.Р., с персонален номер ********** и

М.К. /M.C./ - роден на *** г. в гр. Б., Република Р., р. гражданин, с о.о., ж., о., б., с паспорт № ******, издаден на ****** г., с постоянен и настоящ адрес в гр. Б., Р. Р., с персонален номер ******

ЗА ВИНОВНИ в това, че  на 06.05.2016 г., около 17,00 ч., през ГКПП-Лесово, област Ямбол с автомобил марка и модел „Кия Спортидж”, с рег. № ********, след предварителен сговор, действайки в съучастие като извършители са пренесли през границата на страната от Р. Турция в Р. България без знанието и разрешението на митницата стоки за търговски цели в големи размери - 23 бр. изделия от злато (колиета) и 3 бр. изделия от злато (гривни), всички 14 карата (проба 585), с общо тегло 779,56 гр., на обща стойност 45 214,48 лв. - престъпление по чл. 242, ал. 1, б. „д” и б. „е” от НК, поради което и на основание чл. 242, ал. 1, б. „д” и б. „е”, вр. чл. 55 ал. 1 т. 1 и ал. 3  от НК на двамата подсъдими се определя наказание „лишаване от свобода” за всеки от тях в размер на от по ШЕСТ МЕСЕЦА,  което наказание подсъдимия М.К. следва да изтърпи при първоначален СТРОГ режим в затвор.

На основание чл. 66 ал. 1 от НК наложеното на подсъдимия Д.М. наказание ШЕСТ МЕСЕЦА „лишаване от свобода” следва да бъде отложено за изтърпяване за срок от ТРИ ГОДИНИ.

На основание чл. 59 ал. 1 от НК СЕ ЗАЧИТА времето през което подсъдимия  М.К. е бил задържани с мярка за неотклонение „задържане под стража” считано от 06.05.2016 г., до привеждане на наказанието в изпълнение.

Имуществени вреди от престъплението няма причинени.

На основание чл. 242, ал. 7 от НК СЕ ОТНЕМА в полза на Държавата приобщените към делото веществени доказателства - 23 броя златни изделия /колиета/, проба 585, с общ грамаж 722.20 гр., на стойност 41887,60 лв. и 3 броя златни изделия /гривни/, проба 585, с общ грамаж 57.36 гр., на стойност 3 326,88 лв., всички на обща стойност 45 214,48 лв., на съхранение в склад на Митница Бургас.

На основание чл. 242, ал. 8 от НК СЕ ОТНЕМА в полза на Държавата лек автомобил марка „Кия”, модел „Спортидж” с рег. № ********, с рама № ************, с дата на първа регистрация ********., цвят-бял, с последно показание на одометъра на автомобила 197 633 км., на стойност 20 000 лв., собственост на А. М. /A.M./, с персонален № ************ от гр. Б., Р. Р., на съхранение в склад на Митница-Бургас.

ВЕЩЕСТВЕНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА:  черна раница, черна ръчна чанта, оптичен носител DVD+RW Media Store, съдържащ видеофайлове на записи от ИСН на ГКПП-Лесово, от камери с №№ 17 и 18 за времето от 16,45 ч. до 17,45 ч. на 06.05.2016 г.  след одобряване на споразумението то съда като вещи без стойност да бъдат унещожени.

Разноските по делото в размер на 200 лв. да бъдат заплатени от подсъдимите Д.М. и М.К.  по сметка на Агенция Митници- Митница Бургас.

Ще моля да намерите, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала и да го одобрите. След неговото одобрение ще моля да откриете производство по чл. 306 от НПК, в което  да бъде преведено изпълнени наложното наказание на М.К. по предходното негово о.е по НОХД №****** г. по описа на Районен съд- Свиленград.

Подс. Д.М. – Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно сключихме споразумението с прокурора.

Подс. М.К.- Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно сключихме споразумението с прокурора.

Адв. Л.Уважаеми г-н Председател, уважаеми съдебни заседатели, напълно сме съгласни с изложеното подробно от прокурора споразумение като не противоречащо на закона морала и добрите нрави, поради което Ви молим да бъде одобрено напълно във вида, в който го изложи прокурора и във вида в който го сключихме с него.

 

На основание чл. 382 ал. 6 от НПК  се вписа съдържанието на окончателното споразумение, постигнато между М. Б. - прокурор от ЯОП, защитника на подсъдимите Д.А.М. и М.К.- адв. Н.Л., както следва:

ПРИЗНАВА ПОДСЪДИМИТЕ Д.М. /G.A.M./, роден на *** г. в гр. Б., Република Р., р. гражданин, с в.о., н., н., б., с паспорт № *******, издаден на ******* г., с постоянен и настоящ адрес в гр.Б., Р.Р., с персонален номер ********** и

М.К. /M.C./ - роден на *** г. в гр. Б., Република Р., р. гражданин, с о.о., ж., о., б., с паспорт № ******, издаден на ****** г., с постоянен и настоящ адрес в гр. Б., Р. Р., с персонален номер ******

ЗА ВИНОВНИ в това, че  на 06.05.2016 г., около 17,00 ч., през ГКПП-Лесово, област Ямбол с автомобил марка и модел „Кия Спортидж”, с рег. № ********, след предварителен сговор, действайки в съучастие като извършители са пренесли през границата на страната от Р. Турция в Р. България без знанието и разрешението на митницата стоки за търговски цели в големи размери - 23 бр. изделия от злато (колиета) и 3 бр. изделия от злато (гривни), всички 14 карата (проба 585), с общо тегло 779,56 гр., на обща стойност 45 214,48 лв., поради което и на основание чл. 242, ал. 1, б. „д” и б. „е”, вр. чл. 55 ал. 1 т. 1 и ал. 3  от НК им се определя наказание лишаване от свобода за всеки от тях в размер на ШЕСТ МЕСЕЦА  което наказание подсъдимия М.К. следва да изтърпи при първоначален СТРОГ режим в затвор.

На основание чл. 66 ал. 1 от НК наложеното на подсъдимия Д.М. лишаване от свобода за 6 месеца следва да бъде отложено за изтърпяване за срок от ТРИ ГОДИНИ.

На основание чл. 59 ал. 1 от НК СЕ ЗАЧИТА времето през което подсъдимия  М.К. е бил задържани с мярка за неотклонение „задържане под стража” считано от 06.05.2016 г., до привеждане на наказанието в изпълнение.

Имуществени вреди от престъплението няма причинени.

 

На основание чл. 242, ал. 7 от НК СЕ ОТНЕМА в полза на Държавата приобщените към делото веществени доказателства - 23 броя златни изделия /колиета/, проба 585, с общ грамаж 722.20 гр., на стойност 41887,60 лв. и 3 броя златни изделия /гривни/, проба 585, с общ грамаж 57.36 гр., на стойност 3 326,88 лв., всички на обща стойност 45 214,48 лв., на съхранение в склад на Митница Бургас.

 

На основание чл. 242, ал. 8 от НК СЕ ОТНЕМА в полза на Държавата лек автомобил марка „Кия”, модел „Спортидж” с рег. № ********, с рама № ************, с дата на първа регистрация ********., цвят-бял, с последно показание на одометъра на автомобила 197 633 км., на стойност 20 000 лв., собственост на А. М. /A.M./, с персонален № ************ от гр. Б., Р. Р., на съхранение в склад на Митница-Бургас.

 

ВЕЩЕСТВЕНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА:  черна раница, черна ръчна чанта, оптичен носител DVD+RW Media Store, съдържащ видеофайлове на записи от ИСН на ГКПП-Лесово, от камери с №№ 17 и 18 за времето от 16,45 ч. до 17,45 ч. на 06.05.2016 г.  след одобряване на споразумението то съда като вещи без стойност да бъдат унещожени.

 

Разноските по делото в размер на 200 лв. да бъдат заплатени от подсъдимите Д.М. и М.К.  по сметка на Агенция Митници- Митница Бургас.

 

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

ПРОКУРОР:

                М. Б.

 

ПОДСЪДИМ:                                                  ПОДСЪДИМ:

Д.М.                                 М.К.

 

 

ЗАЩИТНИК:                                                    

              Адв.  Н.Л.

 

ПРЕВОДАЧ:

               Д.К.                                                    

Съдът счита, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала поради което и на основание чл. 384, вр.с чл. 382 ал. 7 от НПК

ОПРЕДЕЛИ: №65

ОДОБРЯВА сключеното споразумение, описано подробно по-горе, между М. Б. - прокурор от ЯОП и защитника на подсъдимите Д. -А.М. и М.К. – адв. Н.Л. ***.

ОСЪЖДА подсъдимите Д. -А.М. и М.К. да заплатят направените по делото разноски в размер на 200 лв. в плоза Републиканския бюджет по сметка на Митница гр.Бургас.

 

ПОТВЪРЖДАВА взетата по отношение на подс М.К. /M.C./ - роден на *** г. в гр. Б., Република Р., р. гражданин, с паспорт № ******, издаден на ****** г., с постоянен и настоящ адрес в гр. Б., Р. Р., с персонален номер ********* мярка аз неотклонение ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА.

ОТМЕНЯ взетата по отношение на Д.М. /G.A.M./, роден на *** г. в гр. Б., Република Р., р. гражданин, с паспорт № *******, издаден на ******* г., с постоянен и настоящ адрес в гр.Б., Р.Р., с персонален номер ********** мярка за неотклонение ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА.

 

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД №208/2016 г. по описа на ЯОС.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

 

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

      СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                   2.

 

 

 

 

 

СЪДЪТ ОТКРИВА производство по реда на чл. 306 ал. 1 т 3 от НПК.

Прокурорът - Уважаеми г-н председател, уважаеми съдебни заседатели,  престъплението по НОХД №208/2016 г. по описа на Окръжен съд-Ямбол, приключило в днешното съдебно заседание с одобрено от уважаемият съд споразумение за решаване на делото, е извършено от подс. М.К.  в изпитателния му тригодишен срок, определен му с основание чл. 66 ал. 1 от НК съгласно Определение №********* г. на Районен съд- гр. Свиленград, в сила от същата дата,  постановено по НОХД №*** по описа на Районен съд- гр. Свиленград за **** г. В тази връзка намирам, че са налице предвидените в чл. 68 ал. 1 от НК условия и предпоставки наложеното по отношение на подс. М.К. наказание от Районен съд гр. Свиленград да бъде приведено в изпълнение, като същото следва да бъде изтърпяно  при първоначален „строг” режим в затвор. След като установите последното, ще Ви моля със съдебния си акт да приведете отложеното за изпълнение наказание по отношение на подс. М.К..

Адв. Л. - Уважаеми г-н председател, уважаеми съдебни заседатели, наистина, от свидетелството за съдимост на подс. М.К. се установи, че сега извършеното деяние, предмет на сключеното преди малко настоящо споразумение е извършено в определеният изпитателен срок от Районен съд- гр. Свиленград по цитираното от представителя на обвинителната власт дело. Предоставям на Вас да определите условията за изтърпяване на наказанието по присъдата на Свиленградският районен съд  като при всички случаи съгласно споразумението следва да се приспаднат 2 месеца от предварителното задържане на подс. К. от залавянето му на границата на Лесово до датата на настоящото съдебно заседание. Така, че реално времето, което той ще трябва да изтърпи в затвора е 10 месеца, ако не бъде редуцирано евентуално при полагане на обществено полезен труд в мястото където ще изтърпи присъдата си. В този и смисъл моля да постановите съдебен акт.

 

Видно от доказателствата по настоящото НОХД №208/2016 г. единият от подсъдимите - М.К. е о. съгласно Определение №********* г. на Районен съд- Свиленград, постановено по НОХД №*** по описа на Районен съд гр. Свиленград за **** г., на 6 месеца „лишаване от свобода”, с изпитателен срок 3 години. Деянието по настоящото дело е извършено в  изпитателния срок на наложното наказание от Свиленградският районен съд. Ето защо, съдът счита, че са налице основанията на чл. 68 ал. 1  от НК, тъй като подс. К. е извършил престъпното деяние по НОХД №208/2016 г. по описа на ЯОС до изтичане на определения от Свиленградският районен съд изпитателен срок, поради което той следва да изтърпи и така отложеното наказание за срок от 6 месеца.

Предвид изложеното и на основание чл. 68 ал. 1 от НК съдът

ОПРЕДЕЛИ: № 66

 

ПРИВЕЖДА в изпълнение наказанието от ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШВАВАНЕ ОТ СВОБОДА, което да изтърпи  при първоначален СТРОГ режим в затвор, постановено по Определение №********* г. постановено по НОХД №******г. по описа на Районен съд гр. Свиленград.

Настоящото определение подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок от днес пред Апелативен съд гр. Бургас.

 

Протокола се изготви в съдебно заседание, което приключи в 15.15 ч.

 

 

                      

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                           СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                           2.

 

 

                                                                            СЕКРЕТАР: