Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

   

                             Гр Ямбол 04.07.2016 г.

 

                          В ИМЕТО НА НАРОДА

 

   Ямболският окръжен съд гражданска колегия в открито заседание на 14.06.2016г /две хиляди и шестнадесета година/ в състав: 

                                       

                                                        Председател: Д.Кючуков

                                                         Членове:1. Ж.Бозукова

                                                                       2.  Н.Иванов

при секретаря  П.У.  и в присъствието на прокурора       

като разгледа докладваното от съдия Бозукова възз. гр. дело №177 по описа за 2016 г.

За да се произнесе, съдът взе предвид следното:

Производството пред ЯОС е образувано по въззивна жалба вх.№251/25.03.16г  от М.К.Д. ***, чрез пълном.адв.В.С.-ЯАК против Решение №1/29.02.16г, пост. по гр д №134/14г по описа на ЯРС, в частта му, с която съдът е разпределил движимите вещи между съделителите при нарушение на чл.347 ГПК, в частта, с която е отхвърлил иска по чл 59 ал 1 ЗЗД и е присъдил ДТ по този иск и в частта, с която е присъдено заплащане на разноски за адв. възнаграждение в полза на В.С.В..

 В жалбата се твърди, че решението е  постановено при съществено нарушение на процесуалните правила, в противоречие с материалния закон и е необосновано, поради което се иска неговата отмяна в обжалваната му част, като наст. инстанция реши спора по същество и постанови решение, с което разпредели движимите вещи между страните, посредством съставяне на разделителен протокол и теглене на жребий, като уважи и предявеният по чл 59 ал 1 ЗЗД иск и отмени присъдената ДТ по този иск, като решението се отмени и в частта, с която в полза на въззиваемия са присъдени разноски. Въззивната страна претендира направените пред наст. инстанция разноски.

В жалбата се навеждат доводи, че при постановяване на решението, РС е извършил делбата по реда на чл.353 ГПК, без съставяне на разделителен протокол и теглене на жребий, като се е позовал на доказателства, които не са събрани по надлежния ред и  не са връчени на въззивницата и същата не е взела становище. Относно иска с пр.осн. чл 59 ал 1 ЗЗД се твърди, че  визираната в решението сума от  10 801.27лв е извлечена от данните по ИД №4/13г на ЧСИ,  по което е продадена ½ ид ч от недв.имот-собственост на ответницата и продажната сума е депозирана по с/ка на „Уни Кредит Булбанк”АД- за погасяване на задължението й   по ползвания от страните кредит. В жалбата се сочи, че  частта на ответницата е продадена за 18 194.16 лв и сумата е преведена на Банката, порадие което страната е депозирала двойно  по-голямо плащане по изп. дела.  Според страната, иска по чл 59 ЗЗД следва да бъде уважен,респ. атакуваното решение в частта му, с която този иск е отхвърлен, следва да бъде отменено, като бъде отменено и в частта на присъдената ДТ по този иск и в частта,с която са присъдени разноски в полза на ищеца  върху иска по чл 346 ГПК .

В срока по чл. 263 ал 1 ГПК е постъпил отговор от В.С.В. ***, с който жалбата се оспорва в частта й, с която се атакува отхвърленият иск с пр. осн чл 59 ЗЗД, като се твърди, че в тази част възз. жалба е неоснователна и изложените в нея съображения, не кореспондират с действителното фактическо положение, а писмените доказателства по делото  не  доказват  основателност на иска по чл 59 ЗЗД за сумата 5500лв. Според страната, решението на РС в тази част е правилно, законосъобразно и обосновано, поради което се претендира неговото потвърждаване, а на страната да се присъдят разноските за тази инстанция.

Пред ЯОС е депозирана и въззивна жалба, вх №287/05.04.16г от   В.С.В. против решение №1/29.02.16г, пост. по гр д №134/14г на ЯРС, в частта му, с която процесните недвижими имоти са допуснати до делба и в частта, с която са изнесени на публична продан,т к според въззивника, съсобствеността върху недв. имоти е ликвидирана чрез друг способ и решението  е нищожно в тази част.

С жалбата се атакува решението на РС и в частта му, с която съдът е разпределил процесните движими вещи и ги е поставил в отделни дялове на съделителите, като се твърди, че съд. акт е постановен при съществени нарушения на проц. правила и в противоречие с материалния закон и е необоснован, т к не е съставен разделителен протокол за тези вещи, не е съставен и обявен и окончателен разделителен протокол, като неправилно е изнесен на публична продан и проц. лек автомобил,т к същия е движима вещ и като такава е следвало да бъде включен в разделителния протокол и поставен в един от дяловете, а извън това,съсобствеността на 3бр. казани и 3 бр. серпентини е ликвидирана посредством друг способ.

С оглед изложеното се претендира, в тази му част, атакуваното решение да бъде отменено като неправилно, поради нарушение на материалния закон и съществени нарушения на проц. правила, а делото да бъде върнато за ново разглеждане на РС.

Според въззивника, първоинстанционното решение в частта му, с която иска по чл 59 ал 1 ЗЗД  не е уважен е правилно  и следва да бъде потвърдено. В тази връзка се навеждат аргументи, че неприемането на писмените доказателства, касаещи продажбата на ½ ид.ч т от процесните недв. имоти-собственост на ищеца и писм. доказ. относно погасяване на заема към Банката,  не е съществено нарушение на проц. правила, т к ответницата е била уведомена от ЧСИ по ИД №576/11г, а в с.з са й връчени копия от документите и  няма направено оспорване.

В с.з. възз. жалба на М.Д. се поддържа, чрез проц. й представител и се твърди, че жалбата е основателна, а атакуваното решение е изцяло порочно и постановено при съществени нарушения на съдопроизводствените правила и при неизяснена фактическа обстановка,като съдът се е позовал на доказателства,които не са приети по делото, движимите вещи са поделени между страните при грубо нарушение на  чл 347 ГПК и не е съставен разделителен пнротокол, а съдът по свое усмотрение е възложил вещите.

Страната  прави признание и твърди в жалбата си, че по ИД№4/13г на ЧСИ-И. Х.-Ямбол, частта на ответницаета от проц. недв. имот е също продадена и паричните средства от продажбата са приведени на „Уни Кредит Булбанк”.

Относно иска по чл 59 ГПКсе твърди, че същият е отхвърлен  без доказателства или възражения за прихващане. Страната претендира направените по делото разноски.

Въззиваемата страна, също чрез проц. си представител поддържа своята жалба и моли за потвърждаване на атакуваното решение в частта му по чл 59 ГПК и твърди, че недв. имоти са продадени и оставят да се делят само движимите вещи.

ЯОС установи следното по фактите:

Страните са бивши съпрузи, чийто брак е прекратен, като предмет на делбата са придобитите по време на брака им, при условията на СИО, движими и недвижими вещи.

Делбата е допусната между съделителите  В.С.В.  и М.К.Д. по отношение на недв. имот в гр.Тополовград, съставляващ дворно място  от 765 кв м, представляващо ПИ с №566 в кв.110 по плана на града, одобрен с със заповеди №№3/27.01.84г  и 6/14.01.04г,заедно с построените в дв. място едноетажна МЖС, построена през 2005г,със застр. площ от 120 кв м, сграда на допълващо застрояване –работилница,постр. през 2004г, с площ от 40 кв м, при квоти: 1/2 ид ч за В.С.В. и ½ ид ч за М.К.Д..

В тази връзка доказателствата по делото  красноречиво сочат, че с Постановление за възлагане на недв. имот от 02.02.12г,на ЧСИ, с рег № 878 по ИД №201187804000410, ½ ид. част от описания имот, собственост на ищеца В.С.В. е възложена въз основа на протокол за публична продан от  15.12.11г  на купувача М. Щ. Щ. , за сумата 15001лв.

В тази връзка е налице Разпределение на ЧСИ с рег.№878, по ИД№20118780400576, в което изрично  е разпоредено, от стойността на продадения на публ. продан  имот за  15001лв, сума в размер на 10 801.27лв, да се изплати на „Уникредит Булбанк”АД.

Тези два документа са приети с Протоколно определение на съда от 09.07.15г.

По делото е налице и друго Постановление  за възлагане на недвижим имот от 03.09.15г на ЧСИ, с рег.№878 и район на действие ЯОС, по ИД №20138780400004, според което ½ ид.част от изнесения на публична продан недв. имот, собственост на отв.  М.К.Д., представляващ дворно място от    от 765 кв м, находящо се в гр Тополовград, ул”Младежка”№27, представляващо ПИ с №566 в кв.110 по плана на града,заедно с построените в дворното място едноетажна МЖС, построена през 2005г със застр. площ от  120 кв м и сграда на допълващо застрояване –работилница,постр. през 2004г с площ от 40 кв м, с протокол от 28.08.15г е възложен на купувача  Х. Г. Х. за сумата  19 350лв.  В тази връзка е представен и протокол  от 28.08.15г на ЧСИ за обявяване на купувач, но тези писмени доказателства не са приети от РС по законоусатновения ред, но в мотивите на атакувания съдебен акт /стр. 3/ се сочи, че съдът не е приел тези доказателства, но въпреки това ги взема предвид.

 Във връзка с определяне пазарната стойност на недв.имот, съдът е назначил и изслушал СТЕ, според чието заключение, процесният имот, допуснат до делба между двамата съсобственици е с пазарна стойност 44 000лв и предсдтавлява дворно място, с площ 765 кв м,съставляващо УПИ ХІІІ-566, в кв 110 по плана на гр.Тополовград, заедно с посторените в имота две сгради: МЖС със ЗП 120 кв м  и работлинца за изваряване на фарментирали плодове и материали със ЗП 40 кв.м. и имотът като цяло е неподеляем,съобразно страните  и квотите им. Според експертизата, съществуващата ЖС се явява пречка за образуване на 2 имота с лице към улицата, а е невъзможно и право на преминаване  от север,защото на северната страна на ЖС съществуева на място постройка. В Л е на становице, че процесните сгради са с различно функционално предназначение и могат да съществуват самостоятелно, но до работилницата няма транспортен достъп.

По делото е назначена и СИЕ, според чието заключение,  по кредита към Банка”Уникредит Булбанк”АД-клон Харманли по Договор  за ипотечен кредит  от 01.11.07г, с кредитополучател В.С.В. и солидарен длъжник М.К. В. погасените вноски от последната, за периода от 31.01.11г до 31.07.14г  е 10 980.83лв.

С оглед определяне стойността  на процесната движима вещ-лек автомобил, по делото е назначена СТЕ,която сочи за средна  пазарна стойност на лек автомобил „Опел”,модел „Вектра”, с рег №Х 6683 АМ,  към 09.11.15г/датата на огледа/ сумата 350 лв,предвид годината на производство и техническото състояние на автомобила.

По делото е допусната и изслушана  Съдебно-оценителна    експертиза, досежно  пазарната стойност на процесните движими вещи, и в.л. сочи като обща стойност на тези вещи, предвид пазарните им цени и  амортизацията им, сумата 16 160лв.

Изслушана е и Доп.ССЕ, във връзка с обособяването  на оценените движими вещи в два равностойни дяла за всяка от страните и в.л. е посочило за тяхна обща стойност -16 280лв, вземайки предвид пазарните цени, с отчетена амортизационна норма, като за дял І , сумата е определена  в р-р на 8 130лв, а за дял ІІ- 8 150лв. и експертизата не е оспорена.

 С оглед искането на ищеца, при отхвърляне на насрещната претенция по чл 59 ЗЗД- да му бъдат присъдени направените за този иск съд. разноски, по делото е представен Договор за правна защита и съдействие от 12.10.15г  сочещ, че В.С.В. е заплатил в брой 620лв на адв.А. Л.-ЯАК.

Предвид изложеното, ЯОС прави следните правни изводи:

Въззивните жалби са проц. допустими, като подадени в срок и от правно легитимирани страни.

По същество, възз. жалба вх.№251/25.03.16г  на  М.К.Д. и въззивна жалба, вх №287/05.04.16г, депозирана на В.С.В. се приемат за частично основателни, по следните съображения:

 Делото е във втора фаза на делбата по см. на чл 34 ЗС, като  Решение №11/27.04.15г, пост. по гр д №134/14г-по допускане на делбата  е влязло в законна сила.

Във втората фаза-същинската делба, решаващият съд следва  да прецени кой от предвидените в закона  способи, следва да използва като най-подходящ и да извърши делбата  в съответствие с правилата, уреждащи избрания начин за прекратяване на съсобствеността.

Относно  недв. имот-предмет на делбата ЯОС приема, че в тази част първоинстанционното решение е недопустимо, по следните съображения:

Доказателствата по  делото сочат, че допуснатият до делба процесен недвижим имот,находящ се в гр.Тополовград, съставляващ дворно място  от 765 кв м, представляващо ПИ  №566, в кв.110 по плана на града,заедно с построените в дворното  място едноетажна МЖС, построена през 2005г, със застр. площ от  120 кв м и сграда на допълващо застрояване –работилница,постр. през 2004г с площ от 40 кв м, при квоти :1/2 ид ч за всеки от двамата съделители е продаден на публична продан.

В тази връзка  с Постановление за възлагане на недв. имот от 02.02.12г,на ЧСИ, с рег № 878 по ИД №201187804000410, ½ ид. част от имота- собственост на ищеца В.С.В. е възложена въз основа на протокол за публична продан от  15.12.11г  на купувача М.Щ., а предвид признанието на ответницата, че нейната ½ ид. ч от този недв. имот е бил изнесен на публична продан от ЧСИ по ИД№4/13г и парите внесени  на „Уни Кредит Булбанк”, наст. инстанция приема, че делбата е без предмет, в частта й по отношение на проц. недвижим имот и в тази част, атакуваното решение е недопустимо и следва да бъде обезсилено, а прозводството по делото-прекратено.  

Съдът не кредитира Постановление  за възлагане на недвижим имот от 03.09.15г на ЧСИ по ИД №2013878040000, касаещо публичната продан на  ½ ид.част- собственост на отв.  М.К.Д., т к РС не се е произнесъл до допускане на това  доказателство, въпреки че е обсъдил същото в мотивите на решението си /стр 3/ и го е взел предвид при формиране на правните си изводи.

ЯОС приема, че в тази част атакуваното решение е недопустимо и следва да бъде обезсилено, а прозводството по делото-прекратено, т к липсва предмет –недв. имот  е продаден.

ЯОС намира наведените в жалбата на В. твърдения, за нищожност на  решението по допускане на делбата, досежно проц.недв. имоти за неоснователно и голословно, т к  решението по допускане на делбата при съответните квоти за съделителите е влязло в законна сила и същото не е обжалвано от страната в законоустановения срок.

  По отношение на процесните движими вещи, наст. инстанция приема, че в случая, предвиденият в правните норми ред по чл.347 и чл 350 ГПК, не е спазен от РС. Законоустановеният ред изисква, най-напред съдът да състави  проект за разделителен протокол на  осн. чл 347 ГПК и  въз основа на заключението на в. л, след което да призове страните, за да предяви проекта  и да изслуша възраженията им в о.с.з  съгл.разп. на чл 350 ГПК  и  едва след като извърши тези действия, съдът постановява решение, с което съставя и обявява окончателният проекто- разделителен протокол –чл.350,изр. 2 ГПК,който може и да се различава от проекта при зачетени възражения на страните. Освен това, съдът е следвало да посочи и кой от двата способа ще приложи, както и по какви причини, като задължително следва да се изложат и съображения за пристъпване именно към  съответния способ.Вместо това, РС е поставил в дялове на страните процесните движими вещи, без да спази изискванията на цитираните правни норми, които правят в чази част решението недопустимо.  В  нарушение на правните норми, съдът е отделил от движимите вещи и е изнесъл на публична продан процесният лек  автомобил, без да изложи съображения защо прилага този способ, по отношение на тази движима вещ.

Публичната продан по см. на чл 348 ГПК  е субсидиарен , а не основен способ за ликвидиране на съсобствеността и същата намира приложение, при наличие на съответните предпоставки и в случай, че делбата не може да бъде извършена по реда на чл.352 ГПК, вр с чл 347 и чл 350 ГПК, ако липсват или са неоснователни възлагателните претенции по чл 349 ГПК и не е възможно разпределение по чл 353 ГПК.Или публичната продан се прилага, когато е единствената алтернатива за извършване на делбата и когато приложението на други начини е невъзможно.

В тази връзка съдът намира, че и в тази част РС е постановил недопустимо  решение, след като е отделил процесната вещ от всички други движими вещи- предмет на делбата, които е поставил в дялове на страните, като и относно тази вещ, не е спазил  изискванията и реда, визиран в правните норми.

По изложените съображения първоинстанционното решение в обжалваната му част, касаеща процесните движими вещи вкл. и изнесения на публична продан лек автомобил, като  недопустимо, следва да бъде обезсилено, а  делото да се  върне за ново разглеждане от друг състав на ТРС, със съответните  указания, обективирани в наст.решение.

Относно иска по чл 59 ЗЗД, наст. инстанция приема, че същият е неоснователен и не следва да бъде уважен,поради липса на доказателства за неоснователно обогатяване на ищеца.

За да бъде уважен този иск е необходимо, ищецът да докаже: че неговото имущество се е намалило, а имущественото състояние на ответника се е увеличило, както и че намаляването и увеличаването, произтичат от общи факти.

От приложеното  Разпределение от 12.06.12г  по ИД №20118780400576 на ЧСИ,/прието с протоколно определение на съда от 09.07.15г е видно, че сумата  от 10 801.27лв /по т.3 от Разпределението/, получена от продадената на публична продан ½ ид.част от процесния недв.имот- собственост на ищеца, е разпоредено да се изплати  на кредитора „Уникредит Булбанк”АД .

Предвид заключението на неоспорената СИЕ,която съдът приема за компетентна и обективна, по кредита към Банка”Уникредит Булбанк”АД-клон Харманли, по Договор  за ипотечен кредит  от 01.11.07г, с кредитополучател В.С.В. и солидарен длъжник М.К. В., размерът на погасените вноски  за периода от 31.01.11г до 31.07.14г от В.  е в размер на  10 980.83лв.

Ето защо се налага извода, че липсват доказателства, ищецът да се е обогатил с претендираната сума от 5500лв, с която ответницата да е обедняла, като обедняването на ответницата да е в зависимост от  обогатяването на ищеца.

ЯОС намира, че иска по чл 59 ЗЗД, като неоснователен и недоказан, следва да бъде отхвърлен, а ответницата следва да заплати по този иск, ДТ по с/ката на ТРС, в размер на 220лв,съгл. чл 1 от Тарифата за ДТ.

На осн чл 78 ГПК, ответницата следва да бъде осъдена да заплати на ищеца, направените  съд. разноски по иска с пр. осн. чл 59 ЗЗД, в размер на  620лв,съобразно  Договор за правна защита и съдействие.По изложените съображения, жалбата на Д. в частта й, касаеща иска по чл 59 ЗЗД се преценя за неоснователна.

Предвид всичко  гореизложено, наст. инстанция счита, че атакуваното първоинстанционно решение като недопустимо в частта му, с която е изнесен на публична продан процесния  недвижим имот,  следва да бъде обезсилено, а прозводството по делото-прекратено. 

Обжалваното решение в частта му, с която съдът е разпределил и поставил в дял на съделителите, процесните движими вещи и е изнесъл на публична продан лек автомобил „Опел”,модел „Вектра”, с рег №Х 6683 АМ като недопустимо, следва също да бъде обезсилено, а делото върнато на ТРС, за провеждане процедурата по чл 347 и сл. ГПК и произнасяне с решение в тази част,съобразно дадените указания на настоящата инстанция.

Първоинстанционното решение в атакуваната му част, касаеща иска по чл 59 ЗЗД като правилно, следва да бъде потвърдено, вкл. в частта му за разноските по този иск, които ответницата е осъдена да заплати.

При този изход на делото съдът намира, че М.Д., следва да заплати и ДТ в размер на 100лв по с/ката на ЯОС, във вр. с депозираната възз. жалба, в частта й ,касаеща иска по чл 59 ЗЗД, вр с чл. 261 т 4 ГПИ и чл 18 от Тарифа за ДТ събирани от съдилищата.

След като и двете въззивни жалби са частично основателни, съдът приема, че страните следва да понесат направените от тях пред възз. инстанция съдебни разноски така, като са направени.

Водим от горното, ЯОС

                                         Р     Е      Ш      И      :

Обезсилва Решение №1/29.02.16г, пост. по гр д №134/14г по описа на ТРС, в частта му, с която е изнесен на публична продан недвижим имот, находящ се в гр.Тополовград, съставляващ дворно място  от 765 кв м, представляващо ПИ с №566 в кв.110 по плана на града,заедно с построените в дворното  място едноетажна МЖС, построена през 2005г, със застр. площ от  120 кв м, сграда на допълващо застрояване –работилница,постр. през 2004г, с площ от 40 кв м, при квоти:1/2 ид ч за В.С.В. и ½ ид ч за М.К.Д., като недопустимо и прекратява производството в тази му част.

Обезсилва Решение №1/29.02.16г, пост. по гр д №134/14г по описа на ТРС в частта му, с която съдът е разпределил и поставил в дял на съделителите, движимите вещи при нарушение на чл.347 и сл. ГПК и е изнесъл на публична продан лек автомобил „Опел”,модел „Вектра”, с рег №Х 6683 АМ в нарушение на чл 348 ГПК, като недопустимо.

Връща гр д №134/14г по описа на ТРС, за провеждане процедурата по чл 347 и сл. ГПК, досежно процесните движими вещи,вкл. и лекия автомобил и произнасяне с решение в тази част, съобразно дадените указания от настоящата инстанция, обективирани в мотивите на решението.

Потвърждава първоинстанционното решение в частта му, досежно иска по чл 59 ЗЗД и присъдените по този иск разноски.

Осъжда М.К.Д., с ЕГН ********** *** и съд.адрес:***,кан. 507-адв.В.С.-ЯАК, да заплати по сметката на ЯОС, ДТ в размер на 100 /сто/лв.

Решението подлежи на обжалване пред ВКС на РБ, в едномесечен срок от връчването му на страните.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                      ЧЛЕНОВЕ:1.              2.