П Р И С Ъ Д А

 

№ 59                                    23.06.2016 година                          град Ямбол

 

В   И М Е Т О   Н А     Н А Р О Д А

 

Ямболският окръжен съд                      V-ти           наказателен състав

 

На двадесет и трети юни                                                  2016  година

В публично заседание в следния състав:

                                             

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИВАН И.

                                 СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ:1. Й.Й.

                                                                        2. П.Х.

                               

 

Секретар И. З.

Прокурор Т. С.

Като разгледа докладваното от съдия И.

НОХД № 104 по описа на  2016    година.

 

                               

П   Р   И   С   Ъ   Д   И  :

 

ПРИЗНАВА подсъдимия С.Т.С. - роден на ***г***, с постоянен адрес-***, б.г., н., н., със н.о., ЕГН **********

ЗА ВИНОВЕН

в това, че за времето от 10.31 ч. до 16.01 ч. на 25.10.2015 г. в гр. Ямбол без съгласието на Т.Х.М. ***, действайки в съучастие с Д.Т.С. *** и Р.Т. *** в качеството на извършител и в условията на продължавано престъпление е използвал платежни инструменти- дебитна карта с №*************** ********** издадена от „Уникредит Булбанк” АД-София на Т.Х.М. и дебитна карта с № ******** издадена от „Прокредит Банк” ЕАД-София на Т.Х.М. и данни   за платежните инструменти-ПИН-кодове необходими  за  използването  им,  като  на ATM  устройства е извършил справки за наличността по банкови сметки, изтеглил парични суми на общ размер 1370 лв. и платил стоки на ПОС терминално устройство в общ размер 18 лв. от банкови сметки с титуляри Т.Х.М. и „Глопакс” ЕООД -гр. Пловдив с управител Т.М., като деянието не съставлява по-тежко престъпление, поради което и на основание чл. 249, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 58а ал. 4 вр. с чл. 55 ал. 1 т. 1 и ал. 3 от НК го ОСЪЖДА на ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

На основание чл. 66 ал. 1 от НК ОТЛАГА изтърпяването на наложеното му наказание за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

 

ПРИЗНАВА подсъдимия Д.Т.С. - роден на *** *** с постоянен адрес:***, б.г., н., о., със с.о., ЕГН: **********

ЗА ВИНОВЕН

В това, че за времето от 10.32 ч. до 15.54 ч. на 25.10.2015 г. в гр. Ямбол без съгласието на Т.Х.М. ***, действайки в съучастие с С.Т.С. *** и Р.Т. *** в качеството на извършител и в условията на продължавано престъпление е използвал платежни инструменти- дебитна карта с №*************** издадена от „Уникредит Булбанк” АД-София на Т.Х.М. и дебитна карта с № ******** издадена от „Прокредит Банк” ЕАД-София на Т.Х.М. и данни за платежните инструменти-ПИН-кодове необходими  за  използването  им,  като  на  ATM  устройства е извършил справки за наличността по банкови сметки, изтеглил парични суми на общ размер 1370 лв. и платил стоки на ПОС терминално устройство в размер на 5лв. от банкови сметки с титуляри Т.Х.М. и „Глопакс” ЕООД -гр. Пловдив с управител Т.М., като деянието не съставлява по-тежко престъпление, поради което и на основание чл. 249, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. чл. 26, ал. 1, вр. с чл. 58а ал. 4 вр. с чл. 55 ал. 1 т. 1 и ал. 3 от НК го ОСЪЖДА на ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, което да изтърпи ефективно в затвор при първоначален СТРОГ режим.

На основание чл. 69 ал. 2 от НК ОСВОБОЖДАВА  подсъдимия Д.Т.С. изцяло от изтърпяване на наказанието по Присъда №13/22.01.2015 г. по НОХД №933/2014 г. на Ямболски районен съд.

 

ПРИЗНАВА подсъдимата Р.Т.Т.- родена на *** ***, с постоянен адрес:***, б.г., н., с н.о., ЕГН:**********

ЗА ВИНОВНА

В това, че за времето от 10.41 ч. до 16.01 ч. на 25.10.2015 г. в гр. Ямбол без съгласието на Т.Х.М. ***, действайки в съучастие с Д.Т.С. и С.Т.С. *** в качеството на  извършител   и   в   условията  на продължавано престъпление е използвала платежни инструменти- дебитна карта с №*************** издадена от „Уникредит Булбанк” АД-София на Т.Х.М. и дебитна карта с № ******** издадена от „Прокредит Банк” ЕАД-София    на Т.Х.М. и данни за платежните инструменти-ПИН-кодове необходими за използването им, като на АTM устройства е извършила справки за наличността по банкови сметки, изтеглила парични суми на общ размер 1370 лв. и платила стоки на ПОС терминално устройство в общ размер 13 лв. от банкови сметки с титурляри Т.  Х.М. и „Глопакс” ЕООД - гр. Пловдив с управител Т.М., като деянието не съставлява по-тежко престъпление, поради което и на основание чл. 249, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 58а ал. 4, вр. чл. 55 ал. 1 т. 1 и ал. 3 от НК я ОСЪЖДА на  ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

          На основание чл. 66 ал. 1 от НК ОТЛАГА изтърпяването на наложеното наказание за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

          ОСЪЖДА подсъдимите С.Т.С., Д.Т.С. и Р.Т.Т., с установена по делото самоличност, да заплатят солидарно на гражданския ищец Т.Х.М. ***, за причинените му от престъплението имуществени вреди сума в размер на 1393 лв. ведно със законната лихва, считано от 25.10.2015 г. до окончателното изплащане на сумата, като за разликата до 2000 лв. ОТХВЪРЛЯ като неоснователен и недоказан.

          ОСЪЖДА подсъдимите С.Т.С., Д.Т.С., и Р.Т.Т., с установена по делото самоличност, да заплатят държавна такса върху уважения размер на гражданския иск в размер на 54,72 лв. в полза на държавата и разноски по делото в размер на 125,90 лв. в полза на Републиканския бюджет по сметка на ОД на МВР гр. Ямбол.

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред Бургаски апелативен съд.

 

 

       ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                                          2.