ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

 

 

Гр. Ямбол 09.05.2016 г.

 

 

В закрито съдебно заседание на 09.05.2016 г. Ямболския окръжен съд, в

състав:

 

Председател: Д. Кючуков

 

 

като разгледа, докладваното от председателя ч.т.д № 22/2016 г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството по делото е по реда на чл.625 ал.1 ГПК.

Образувано е по молба на „Белла България" АД за издаване на европейска заповед за плащане по Регламент (ЕС) № 1896/2006 г. на Европейския парламент и на Съвета от 12 декември 2006 г.. срещу САБАХ ФУУД/SABAH FOOD GMBH & CO.KG c адрес Германия , Recklingkausen, Overeberg str. 103 за сумата 28 410,62 евро. В молбата / т.З от същата/ молителят е посочил, че основанието за компетентността на Ямболски окръжен съд да се произнесе по молбата за издаване на европейска заповед за плащане по Регламент (ЕС) № 1896/2006 г., произтича от мястото на изпълнение на въпросното задължение / код 02/. Към молбата е приложена фактура № 816162 от 06.12.2013 г. , съставена от "Белла България"АД, в качеството на продавач и САБАХ ФУУД, като купувач, в която изрично е записано, като място на доставка: OVEREBERG STR. 103, RECKLINGHAUSEN 45663, DE. Към фактурата е приложена товарителница от същата дата, от която е видно, че фактурираните 33 бр. палети са транспортирани за адреса в Германия от гр.Ямбол, България.

Съгласно правилото на чл. 625, ал.1 ГПК, молбата за издаване на европейска заповед за плащане се подава пред окръжния съд по постоянния адрес на длъжника, по неговото седалище или по местоизпълнението. В случая, както е посочил в молбата за издаване на европейска заповед за плащане, постоянния адрес на длъжника е в Германия, Мястото за изпълнение /място на разтоварване/, според издадената от самия молител фактура от 06.12.2013 г., е също в Германия. Така оформеният първичен счетоводен документ дава възможност на съда да направи обоснования извод, че задължението на молителя, като доставчик е да достави стоката по фактурата /отбелязано като място на разтоварване/ в Германия на посочения адрес на длъжника, с което неговото задължение по търговската сделка ще бъде изпълнено. Ето защо, и без правно значение е обстоятелството откъде е натоварена стоката, с оглед договореното местоизпълнение в Германия.

Съгласно разпоредбата на чл. 6 от Регламент /ЕО/ № 1896/2006 г. за издаване на европейска заповед за плащане, националната подведомственост

за издаване на европейска заповед за плащане се определя по правилата на Регламент /ЕО/ № 44/2001 г., а нормата на чл. 5, т. 1, б. "б", първо тире от последния определя, че по дела, произтичащи от продажба на стоки, националната компетентност на съдилищата се определя според мястото в държавата - членка, където съгласно договора са доставени стоките или е следвало да бъдат доставени.Тоест, определянето на националната компетентност става с прилагането на материалноправен критерий - "място на доставяне на стоката ". В случая крайната дестинация на превозваните стоки е на територията на Германия, поради което национално компетентен съд, пред който да бъде подадено заявлението за издаване на европейска заповед - е този в Германия. По изложените съображения настоящият състав намира, че подадената молба за издаване на европейска заповед за плащане не е национално подведомствена на българските съдилища според нормата на чл. 625, ал. 1 ГПК, във вр. с разпоредбата на чл. 6 от Регламент /ЕО/ № 1896/2006 г. за издаване на европейска заповед за плащане и Регламент /ЕО/ № 44/2001 г., и следва да бъде оставена без разглеждане.

Водим от гореизложеното Ямболският окръжен съд

 

 

 

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

 

 

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ молбата на "Белла България"АД, ЕИК 115141090, със седалище и адрес на управлениетр.София, бул.Цариградско шосе № 101 ет.8 за издаване на европейска заповед за плащане на основание чл. 625 ал.1 ГПК във вр. с Регламент /ЕО/ № 1896/2006 г. срещу САБАХ ФУУД/SABAH FOOD GMBH & CO.KG c адрес Германия , Recklingkausen, Overeberg str. 103, за сумата 28 410,62 евро..

ПРЕКРАТЯВА производството по делото.

Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд Бургас в седемдневен срок от съобщението на молителя.

 

 

 

 

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: