П Р О Т О К О Л

 

 

12.05.2016  година                                                                            гр. Ямбол

 

Ямболският окръжен съд                            ІІІ-ти     Наказателен състав

На дванадесети май                                                                   2016 година

В публично заседание в следния състав:

 

                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЕТРАНКА ЖЕКОВА

                                 

 

Секретар  Ив. З.

Прокурор Т. Стаматов

Сложи за разглеждане докладваното от  съдия ЖЕКОВА

НОХД № 159 по описа за 2016 година.

На именното повикване в 10.00  часа се явиха :

 

Обвиняемият К.М. се явява лично и с адв. А. Д., преупълномощена от адв. М.А., която е редовно упълномощена по ДП.

 

Прокурорът - Моля да се аде ход на делото.

Адв. Д. - Моля да дадете ход на делото.

Обв. К.М. – Съгласен съм с това адв. Д. да ме защитава в днешното съдебно заседание. Да се даде ход на делото.

 

СЪДЪТ счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

СНЕМА САМОЛИНОСТТА НА ОБВИНЯЕМИЯ, КАКТО СЛЕДВА:

К. МИХАЙЛОВ М. - роден на *** ***,  български гражданин, със средно образование, безработен, неженен, неосъждан, ЕГН -**********.

 

 

На страните се разясниха правата по чл. 274 и чл. 275 от НПК, по повод на което:

Прокурорът - Нямам искания, бележки, възражения. Не правя отводи на състава на съда.

Адв. Д. - Нямам искания, бележки, възражения. Не правя отводи на състава на съда.

 

ДАДЕ СЕ ДУМАТА НА ПРОКУРОРА ЗА ПРОЧИТАНЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

Прочете се.

 

Обв. к.М.- Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно подписах споразумението.

 

На основание чл. 382 ал. 5 от НПК съдът предлага промени в споразумението отнасящи се до размера на наказанието и прилагането на разпоредбата на чл. 55 ал. 1 т. 1 и ал. 3 от НК. Предложеното от прокурора наказание в споразумението - 8 месеца лишаване от свобода за престъпление по чл. 354а, ал. 1, изр. 1 от НК и 1 година лишаване от свобода за престъпление по чл. 354а, ал. 1, изр. 2 от НК са незаконосъобразни и явно несправедливи, тъй като не са съобразени със степента на обществената опасност на посочените престъпления. Предмет на престъплението по чл. 354а, ал. 1, изр. 1 от НК са високорскови наркотични вещества - коноп и метамфетамин на обща стойност 13 000.04 лв., поради което предложеното наказание 8 месеца „лишаване от свобода”, при законово предвидено наказание от 2 до 8 години „лишаване от свобода”, с неналагане на кумулативното наказание „глоба” по никакъв начин не съответства на високата степен на обществена опасност на престъплението, като със същото не би се постигнала нито специалната, нито генералната превенция на наказанието по чл. 36 от НК. Определеното наказание за престъплението по чл. 354а, ал. 1, изр. 2 от НК - 1 година „лишаване от свобода” също с неналагане на кумулативното наказание „глоба” не съответства на степента на обществената опасност на извършеното престъпление - държане на прекурсори и съоръжения за изготвяне на високорисково наркотични вещества. Това престъпление също е с висока степен на обществена опасност, поради което с определеното наказание при условията на чл. 55 ал. 1 т. 1 от НК не биха се постигнали целите на наказанието. Това наказание не би въздействало превъзпитателно и възпиращо, както по отношение на обвиняемия, така и по отношение на останалите членове на обществото. При определяне на наказанието разбира се следва да се вземе предвид чисотто съдебно минало на обвиняемия, младата му възраст и оказаното съдействие за разкриване на обективната истина по делото, но следва да се отчете и високата степен на обществена опасност на извършените престъпления, както и тяхната динамика. По тези съображения съдът предлага промени в споразумението досежно вида и размера на наказанията, както следва:

- за престъпление по чл. 354а, ал. 1, изр. 1 от НК на обвиняемият следва да се определят наказание при условията на чл. 54 от НК - 2 години и 6 месеца „лишаване от свобода” и „глоба” в размер на 5 000 лв.

- за престъпление по чл. 354а, ал. 1, изр. 2 от НК  следва да се определи наказание при условията на чл. 54 от НК - 3 години „лишаване от свобода” и „глоба” в размер на 12000 лв.

На основание чл. 23 ал. 1 от НК на обвиняемият следва да се определи общо наказание в размер на 3 години „лишаване от свобода” и „глоба” в размер на 12 000 лв. Наказанието„лишаване от свобода” следва да се изтърпи при първоначален „общ” режим в затворническо общежитие от открит тип.

 

Адв. Д. - Не сме съгласни с така предложеното изменение на споразумението и не желаем споразумение при предложеното от съда изменение, тъй като се касае за млад човек, неосъждан, съдейства при разкриване на обективната истина, съжалява за извършеното и смятам, че едно наказание 3 години „лишаване от свобода” по никакъв начин не би оказало това въздействие, което е предвидено в чл. 36 от НК, тъй като престоя на този млад човек 3 години в затвора  би го лишило от неговото развитие в тази млада възраст и според мен би оказало много негативно влияние върху неговата личност.

 

Обв. К.М. – Не съм съгласен с предложеното от съда изменение на споразумението относно размера на наказанието.

 

СЪДЪТ счита, че предложеното споразумение сключено между прокурора от Ямболска окръжна прокуратура - Ташко Стаматов и адв. М.А., в качеството й на защитник на обвиняемия К.М., не следва да се одобрява, тъй като определените с него наказания са явно несправедливи и незаконосъобразни, тъй като не съответстват на степента на обществената опасност на извършените престъпления. Споразумението не следва да се одобрява поради това, че обвиняемият и неговият защитник не са съгласни с предложеното от съда изменение в споразумението. 

Предвид горното и на основание чл. 382 ал. 8 от НПК съдът

 

 

 

ОПРЕДЕЛИ: №44

 

НЕ ОДОБРЯВА споразумението сключено между прокурора от Ямболска окръжна прокуратура - Ташко Стаматов и адв. М.А., в качеството й на защитник   на  обвиняемия К.  М М. и ВРЪЩА делото на прокурора.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД №159/2016 г. по описа на ЯОС.

ОПРЕДЕЛЕНОТО е окончателно.

 

Протокола се изготви в съдебно заседание, което приключи в 10.15 ч.

 

 

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                     СЕКРЕТАР: