П Р О Т О К О Л

 

 

26.05.2016  година                                                                           гр. Ямбол

 

Ямболският окръжен съд,                             ІІІ-ти   Наказателен състав

На двадесет и шести май                                                          2016  година

В публично заседание в следния  състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ПЕТРАНКА ЖЕКОВА

                           СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1. М.Д.

                                                                    2. Б.Б.

 

 

Секретар Ив. З.

Прокурор  Д. Дойчев

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ПЕТРАНКА ЖЕКОВА

НОХД № 156 по описа за 2016 година

На именното повикване в  09.30 часа се явиха :

 

Подсъдимият Т.М. редовно призован се явява лично и с адв. М.Д., редовно упълномощен.

Явява се и определения от Адвокатска колегия- Ямбол - адв. Х.П., който да бъде назначен за служебен защитник.

Пострадалата З.А. се явява.

 

Прокурорът - Да се даде ход на делото.

Адв. Д. -  Да се даде ход на делото.

Подсъдимият М.  Не възразявам срещу късното си призоваване. Желая делото да се гледа днес.

Адв. Д. - Не възразяваме, че не са изтекли 7 дни от призоваването.

 

СЪДЪТ счита, че не са налице процесуални пречки по даване ход на делото в днешното съдебно заседание поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

С оглед на обстоятелството, че подсъдимият М. е упълномощил защитник определения от Адвокатска колегия- Ямбол – адв. Х.П. следва да бъде освободен от съдебната зала.

СНЕМА САМОЛИЧНОСТТА НА ПОДСЪДИМИЯ:

Т.Д.М. – роден на *** ***, български гражданин, живущ ***, неженен, без образование, не работи, осъждан, ЕГН **********.

 

На основание чл. 274 и чл. 275 от НПК на страните се разясниха правата, по повод на което:

Прокурорът - Нямам искания, възражения, бележки. Не правя  отвод на състава на съда.

Адв. Д. - Нямам искания, възражения, бележки. Не правя  отводи на състава на съда.

Прокурорът - Разговарял съм със защитника на подсъдимия в случай, че възстановят невъзстановената сума, предмет на деянието,  можем да сключим споразумение.

Адв. Д.- Г-жо Председател, с оглед възстановяване в пълен обем на сумата, предмет на престъплението, носим и моля пострадалата да приеме сумата от 20 лв., която изравнява изцяло размера на сумата по обвинението, с оглед възможността да сключим споразумение с ЯОП.

З.А. – Получавам 20 лв., които са невъзстановената част от отнетите ми от подсъдимия пари.

В днешното съдебно заседание адв. М.Д., в качеството си на защитник, предаде на З.А. сумата от 20 лв., която представлява невъзстановената част от сумата предмет на обвинението.

ДАДЕ СЕ ДУМАТА НА ПРОКУРОРА ЗА ПРОЧИТАНЕ НА ОБВИНИТЕЛНИЯ АКТ

Прочете се.

Прокурорът- С оглед на така възстановената сума от подсъдимият, чрез неговият защитник на пострадалата считам, че не са налице процесуални пречки за постигане и изготвяне на споразумение, което да бъде предложено на съда след определяне на наказание на подсъдимия. Постигнатото споразумение е както следва:

Подсъдимият Т.Д.М. - роден на *** ***, българин, с българско гражданство, неженен, без образование, безработен, осъждан, ЕГН: **********,

СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН

в това, че на 07.03.2016 г., около 11,00 ч., в с. Завой, обл. Ямбол, действайки при условията на опасен рецидив, е отнел чужди движими вещи - пари на обща стойност 740 лв., от владението на З.И.А. ***, с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила - хващане за ръцете и събаряне на земята на З.А., поради което и на основание чл. 199, ал. 1, т. 4, вр. чл. 198, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, буква „а” и буква ,,б”, вр. чл. 55 ал. 1 т. 1 от НК му се определя наказание „Лишаване от свобода” в размер на ЧЕТИРИ ГОДИНИ, което следва да бъде изтърпяно ефективно при СТРОГ режим, в затвор.

Причинените от престъплението вреди са възстановени от подсъдимия Т.М..

Направените по делото разноски следва да бъдат заплатени от подсъдимия.

Моля съдът, ако приеме, че така постигнатото споразумение и определеното с него наказание не противоречи на закона и морала и ще се постигнат целите на генералната и индивидуална превенция да одобри същото. Прилагането на чл. 55 от НК в конкретният случай се обосновава от това, че подсъдимият е направи самопризнание, оказал е съдействие в хода на досъдебното производство, включително и има възстановяване на причинените вреди. Моля съдът, ако прецени и приеме, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала да го одобри.

 

Подсъдимия Т.М.- Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно сключих споразумението. Съжалявам много и се разкайвам от постъпката си. Постъпих грешно. Съжалявам много. Не искам да ми минат годините ми в затвора. Разкайвам се.

 

Адв. Д.- Г-жо Председател, уважаеми съдебни заседатели, моля, да потвърдите така представеното от ЯОП споразумение, което сме постигнали. Считаме, че същото не противоречи на закона и морала и като такова бихте могли да го потвърдите с произтичащите от това последици. В този смисъл моля за съдебен акт.

 

Окончателно споразумение сключено  между прокурора от Ямболска окръжна прокуратура - Дойчев  и защитника на подсъдимия  Т.М. - адв. М.Д.:

Т.Д.М. - роден на *** ***, българин, с българско гражданство, неженен, без образование, безработен, осъждан, ЕГН: **********,

СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН

в това, че на 07.03.2016 г., около 11,00 ч., в с. Завой, обл. Ямбол, действайки при условията на опасен рецидив, е отнел чужди движими вещи - пари на обща стойност 740 лв., от владението на З.И.А. ***, с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила, поради което и на основание чл. 199, ал. 1, т. 4, вр. чл. 198, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, буква „а” и буква ,,б”, вр. чл. 55 ал. 1 т. 1 от НК му се определя наказание ЧЕТИРИ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, което да изтърпи при първоначален СТРОГ режим в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.

Причинените от престъплението имуществени вреди са възстановени от подсъдимия Т.М..

По делото не са направени разноски.

На основание чл. 59 ал. 1 от НК следва да се зачете времето през което подсъдимият е бил задържан с Постановление на ЯОП и с мярка за неотклонение ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА считано от 08.03.2016 г. до привеждане на присъдата в сила.

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

ПРОКУРОР:

             Д. Дойчев

 

ЗАЩИТНИК:

            Адв. М.Д.

 

ПОДСЪДИМ:

            Т.Д.М.

 

 

 

 

 

 

Съдът счита, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала, поради което и на основание чл. 382 ал. 7 от НПК

ОПРЕДЕЛИ: №49

 

ОДОБРЯВА сключеното споразумение, описано подробно по-горе, между прокурора от Ямболска окръжна прокуратура – Дойчев и защитника на подсъдимия М. – адв. М.Д..

На основание чл. 59 ал. 1 от НК ЗАЧИТА времето през което подсъдимият е бил задържан под стража с постановление на ЯОП и с мярка за неотклонение „задържане под стража”, считано от 08.03.2016 г. до привеждане на присъдата в изпълнение.

 

Съдът се занима и с мярката за неотклонение на подсъдимия като счита, че същата следва да бъде потвърдена  с оглед на обстоятелството, че на подсъдимия е определено наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, което да бъде изтърпяно ефективно.

По изложените съображения съдът

ОПРЕДЕЛИ: №50

 

ПОТВЪРЖДАВА взетата по отношение на подсъдимия Т.Д.М. мярка за неотклонение ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД №156/2016 г. по описа на ЯМБОЛСКИ ОКРЪЖЕН СЪД.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно.

На основание чл. 382 ал. 10 от НПК  съдът разясни на пострадалата З.А., че може да предяви граждански иск за неимуществени вреди пред граждански съд.

Протокола се изготви в съдебно заседание, което приключи в 10.05 часа.

 

 

                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                   СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ:1.                     2.

 

 

                                                            СЕКРЕТАР: