Р  Е  Ш  Е  Н  И Е

        77                              19.05.2016    гр.Ямбол

                                                    В     ИМЕТО    НА   НАРОДА

 

Ямболският окръжен съд,   фирмено отделение, в закрито съдебно  заседание на          

деветнадесети май  през две хиляди и шестнадесета година, в следния състав:

              

                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

                                                              ЧЛЕНОВЕ:

Секретар

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдия Тагарева

Ф.д. № 20 по описа за 2016г.

за да се произнесе, взе  предвид следното:

В ЯОС е постъпило заявление от Управителния съвет на новоучреденото Сдружение с нестопанска цел, определено като организация за извършване на обществено полезна дейност, с наименование ”ГРАЖДАНСКИ КЛУБ ЗА ЯМБОЛ", със седалище и адрес на управление гр.Ямбол, ул. „Пети януари" № 5, с което се иска вписването му в регистъра за юридическите лица с нестопанска цел.

Към заявлението са приложени следните документи: протокол от Учредителното събрание проведено на 04.05.2016 г.; Устав на сдружението; списък на учредителите; уведомително писмо за уникалност на наименованието от "ИО"-АД;  заверен образец от подписа на Председателя на  Управителния съвет; свидетелство за съдимост и декларации за родствени връзки от членовете на УС; вносна бележка за платена ДТ.

Искането е основателно, поради което и на основание чл. 18, ал. 1 ЗЮЛНЦ, чл. 595 и сл. ГПК, ЯОС

 

РЕШИ:

 

ВПИСВА в регистъра за юридическите лица с нестопанска цел при ЯОС, Сдружение с нестопанска цел за извършване на общественополезна дейност с наименование  ”ГРАЖДАНСКИ КЛУБ ЗА ЯМБОЛ"

Седалище и адрес на управление гр.Ямбол, ул. „Пети януари" № 5

Сдружението не е ограничено със срок

ЦЕЛИ на сдружението:

Сплотяване на прогресивния потенциал на обществеността в града, в името на една рационална политика за регионален напредък.

Мобилизиране  на  целия  професионален;   производствен; научен и творчески потенциал на обществеността в града за разработване на   ясни; точни; високо морални и обществено приемливи програми за общинско управление.

Осъществяване   на   активна   гражданска   инициатива   за
въвеждане в общинското управление на проекти; програми и практики,
които да способстват за изграждане на съвременно гражданско общество;
реализиране на икономически просперитет и стимулиране на културното
развитие на града и региона.

СРЕДСТВА

Подпомагане на развитието на членовете на Клуба чрез популяризиране на постиженията им, информиране по съответните проблеми и разработки, създаване на условия за ефективна творческа дейност.

Предоставяне на актуална информация чрез организиране на симпозиуми, семинари, кръгли маси и други форуми за популяризиране на своите идеи и ценности.

Създаване на комисии и изследователски звена за решаване на конкретни проблеми.

Осъществяване на обществен контрол върху различни институции

Други средства, основани на такива организационни принципи като демократично единство, плурализъм, критичност и самокритичност, лична и колективна отговорност.

Откриване на сметки за набиране на средства за осигуряване на материална база и финансово обезпечаване на поставените пред клуба цели.

Осъществява съвместни мероприятия със сродни организации в страната.

 Провеждане на активна работа с децата и младежта.

 Извършване на допълнителна стопанска дейност, приходите от която ще се изразходват за постигане целите на клуба, а именно:

Набиране   на   финансови   средства   от   членски      внос, спонсорство, дарения, завещания и други.

  СРОК

„ГРАЖДАНСКИ КЛУБ ЗА ЯМБОЛ" се образува за срок от четири години, считано от датата на влязлото в сила Съдебно решение на ЯОС и може да бъде прекратен само по реда и условията на Устава и закона.

  УСТРОЙСТВО
            КЛУБЪТ няма да има свои клонове, изградени на териториален принцип в отделни населени места в Ямболска област или други области в страната и чужбина.

  ИМУЩЕСТВО

  За възникване на КЛУБА не се предвижда първоначална имуществена вноска.

  Имуществото на КЛУБА се състои от:

  Право на собственост върху движими и недвижими вещи, ограничени вещни права, пари, валута и други имуществени права.

  Права върху интелектуална собственост, ноу-хау и всички
други неимуществени права, които законът допуска да бъдат собственост
на юридическо лице с нестопанска цел.

 Имуществото на сдружението се формира от членски внос,
допълнителни вноски от членовете на КЛУБА, завещания и спонсориране
от български и чуждестранни физически и юридически лица и други
организации, които подкрепят дейността на сдружението, а също и от
печалбата, реализирана от стопанска дейност, след данъчното й облагане.

 Имуществото на клуа може да се формира в целеви фондове, образувани по решение на Управителния съвет, който урежда и начина за тяхното ползване.

 Клубът управлява, стопанисва и се разпорежда с дареното
и завещаното имущество, съгласно волята на дарителя или завещателя за
постигане на своите цели, чрез своите органи

 ЧЛЕНСТВО И ЧЛЕНСТВЕНИ ПРАВОМОЩИЯ

Участието /членството/ в клуба е доброволно. То е акт на свободно волеизявление. Членствените правоотношения могат да възникнат по два начина: автоматично - чрез участие в Учредителното събрание и текущо - чрез писмено волеизявление, отправено до Председателя на Сдружението. За юридическите лица се изисква още и представянето на протокол с решение за членство, взето от компетентния управителен орган на съответното юридическо лице.

Членството в КЛУБА се прекратява, когато са констатирани необходимите писмени обстоятелства за това, според заведените документи от Председателя, които биват докладвани на Общото събрание. Членството се прекратява в следните случаи:

При прекратяване на сдружението.

При смърт на член-физическо лице.

При прекратяване на член-юридическо лице.

При поставяне под пълно запрещение на член-физическо
лице.

При подаване на молба за напускане на сдружението на
член-физическо лице и при представяне на необходимите документи за напускане на КЛУБА според устава на член-юридическо лице.

С решение на Председателя, в случаите, когато са налице
действия или бездействия, представляващи грубо нарушение на Устава или насочени против интересите на Сдружението.

При отпадане с решение на Председателя в случаите на
неплащане на годишния членски внос;  при системно нарушаване на
разпоредбите на този устав; поради неучастие в дейността на сдружението
или    други    действия,    които    правят    по-нататъшното    му    членство
несъвместимо.

 Решението за изключване или отпадане могат да се обжалват пред Председателя до една година от датата на вземане на решението. При прекратяване на членството, направените членски вноски остават в полза на Сдружението.

 ОРГАНИ НА ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО И УПРАВЛЕНИЕ Органи на представителство на сдружението са: Общо събрание /ОС/; Гражданско-съвещателен съвет /ГСС/ и Управителен съвет/УС/.

  Сдружението се представлява от Председател. При наличие на съдебни спорове между Сдружението и Председателя, КЛУБЪТ може да бъде представляван от избрани от ОС едно или няколко лица.

   Общото събрание на КЛУБА е негов върховен орган и се състои от всички членове. Всеки член на ОС има право на един глас. Делегатите-физически лица присъстват на заседанията лично. Делегатите-юридически лица участват в заседанията на ОС, чрез свои делегати, определени съобразно техните устави. Броят на делегатите от членовете-юридически лица се определят на квотен принцип, както следва: за юридически лица с членска маса до 10 човека - един представител. С нарастване на членската маса на юридическите лица с всеки 10 души, броят на представителите им се увеличава с един делегат.

Заседанието на ОС се счита за законно, ако присъстват най-малко половината от неговите членове. Ако не се явят необходимия брой хора събранието се отлага с един час, след което започва при същия дневен ред и се счита за законно, независимо от броя на събралите се членове. Неговите решения се приемат с обикновено мнозинство /50 % + 1/ от присъстващите. Решения за прекратяване на дейността; сливане с други организации и такива, свързани с вписване в регистрите на съда се вземат с мнозинство 2/3 от присъстващите. Едно лице може да представлява не повече от трима членове на ОС въз основа на писмено пълномощно. Преупълномощаване не се допуска.

ОС е редовно и извънредно. Редовни заседания се свикват най-малко един път на три години, а извънредните с подписка по искане поне на 1/5 част от членовете на клуба. Редовното заседание се свиква от Председателя с покана, изпратена до всеки делегат най-малко един месец преди датата на заседанието. В поканата се вписва датата; мястото; часа и дневния ред на заседанието.

Извънредното заседание на ОС се свиква по същия начин и ред, по който се свиква Редовното заседание на ОС. По въпроси, които не са били предварително вписани в дневния ред и надлежно оповестени не могат да се вземат решения.

Компетентността на ОС утвърждава насоките за дейността на клуба и упражнява контрол върху решенията на Председателя и временните и помощните колективни представителни органи с цел най-пълно реализиране на целите, поставени пред Сдружението. В изпълнение на тези правомощия, функциите на ОС се изразяват в следното:

Дискутира насоките и тенденциите за развитието на
клуба
и дава указания на Председателя и временните и помощните
органи по въпроси, свързани с общата политика, която трябва да се следва.

 Изменение и допълнение на Устава на Сдружението.

Приема правилници за дейността на Председателя; за
отчитане на стопанската дейност и други.

Избира и освобождава Председателя на Сдружението.

Определя размера и начина внасяне на членския внос и на
другите имуществени вноски.

Вземане на решения за разпореждане с недвижимото имущество на клуба.

Приема отчета за дейността на Председателя; доклада на временните и колективните органи и доклада за годишните счетоводни баланси на Сдружението.

         Отменя решения на Председателя и другите органи на
Сдружението, които противоречат на закона; Устава или други вътрешни
нормативни актове, регламентиращи дейността на Клуба.

Взема решение за участие в други организации.

           Взема решение за преобразуване на Сдружението.

Взема решения за прекратяване на Сдружението.

          В рамките на своята компетентност взема други решения, произтичащи от законите и  Устава.

        Делегат или делегати нямат право да гласуват при решаването на въпроси, отнасящи се до:

Него самия; неговия съпруг; негови роднини по права
линия без ограничения, както и до роднините му по съребрена линия до
четвърта степен или по сватовство до втора степен включително

Юридически лица,  на които той е председател или
управител или може да наложи или възпрепятства вземането на решения.

Гражданско-съвещателния съвет се формира от: Членовете на УС, членовете на ОС, активни граждани. Свиква се по предложение на Председателя, който определя дневния ред на заседанието. В правомощията, функциите и компетенцията на ГСС влизат следните въпроси:

Да обсъжда и приема основните насоки на дейността на Сдружението.

Да обсъжда и приема конкретни програми за действие в съответствие с решенията на ОС.

Да дава мнения по текущи отчети на УС и на КС по изпълнение решенията на ОС.

Да създаде среда за реализация на обществен дебат с мнения;   критики   и   препоръки   на   гражданите,   касаещи   местното управление, чрез всички канали за комуникации в обществото.

Да обобщава важните проблеми на града и да предлага реалните им решения пред местната власт.

Да си партнира с движения и организации по проблемите и перспективите на града.

Да работи активно с медиите за популяризиране на своята дейност и търсене на обществена подкрепа.

Да обсъжда и приема решения за съставяне на временни помощни органи и комисии, тяхната структура, права и задължения.

Да приема други вътрешни актове.

Взема и други решения, предвидени в Устава.

По целесъобразност ГСС може да формира Политически екипи, Стопански комисии и други помощни съвети с конкретно определени задачи, които се отчитат пред съвета.

Управителния съвет на КЛУБА /УС/ е върховен изпълнителен орган на Сдружението. Състои се от трима членове -Председател, Заместник-председател и Секретар, които са физически лица и се избират от ОС. При избора на нов УС или смяна на член на УС, същият продължава да изпълнява функциите си до встъпването в длъжност на новия УС или новия член на УС.

 УС ръководи дейността на Сдружението и го представлява в периода между заседанията на ОС. Той е постоянно действащ орган. Свиква се най-малко веднъж на три месеца от Председателя или по искане на 1/3 от членовете му. Заседанията се считат за редовни ако присъстват най-малко 2/3 от членовете му, а решенията се вземат с обикновено мнозинство.

 Заседанията на УС се ръководят от Председателя. При отсъствие на Председателя от друг негов член. За заседанията се водят протоколи, които се подписват от всички членове, присъствали на заседанието. Законни решения на УС са и случаите, когато не се е провело заседание, но решенията описани в протокола се подпишат без забележки и възражения от всички членове на УС.

Заседанията на УС са законни, ако присъстват повече от половината му членове, които са уведомени за датата, мястото, часа и дневния ред на заседанието с писмо, факс или телефонно обаждане най-малко три дни преди заседанието.

 УС има следните права и задължения:

Организира и осъществява изпълнението на решенията на ОС.

Определя програмната политика на Сдружението.

Решава оперативни въпроси за изпълнение на целите на клуба.

Взема решение за разпореждане с имуществото на клуба.

Взема решение за свикване на ОС на клуба.

Взема решение за приемане на нови членове.

Определя реда и начина за стимулиране на членовете на Сдружението.

        Взема решение за създаване на управленски; съвещателни; експертни и други временни комисии към сдружението; избира и утвърждава членовете на тези комисии, както и обема на тяхната представителност и власт.

Разглежда и решава жалби и предложения на членове на клуба във връзка с дейността му.

Осъществява контакти  със  сродни организации от страната и чужбина.

           Взема решение за членство и за участие на Сдружението в регионални, национални и международни организации.

В рамките на своята компетентност осигурява защита на интересите на клуба и неговите членове в страната и чужбина.

Взема решения за създаване на щатни работни места и извършва подбора на лицата, които ще бъдат наети по трудови правоотношения.

При необходимост изгражда и комисии по своята дейност /маркетинг; реклама; пропаганда; спонсорство и други/.

Изготвя годишен счетоводен отчет и баланс на Клуба; равносметка за разпределението на приходите и разходите и годишен отчет за своята дейност, с който се отчита пред ОС.

Извършва ликвидация при прекратяване на Сдружението или упълномощава за това друго лице.

Обсъжда и решава всички други въпроси, които не влизат в изключителната компетентност на ОС.

Права,  функции  и  задължения  на Председателя  на Сдружението.

Председателят на КЛУБА организира изпълнението на решенията на ОС и УС, ръководи текущата дейност на КЛУБА и го представлява пред външни органи. Избира се от ОС измежду членовете на УС. Мандатът му изтича с изтичане мандата на УС. В неговите правомощия влизат още:

Да насрочва и ръководи заседанията на УС.

Оперативно да се разпорежда със средствата  на клуба в рамките на утвърдения бюджет.

Да подписва договори, сертификати и решения.

Да упражнява контрол над цялостната дейност на клуба чрез поощрения и наказания.

Да  утвърждава годишния отчет за дейността на Сдружението.

Да осъществява други дейности, съобразно Устава и не са от изключителната компетентност на ОС и УС.

Права, функции  и  задължения  на  Заместник-председателя на УС.

Да подпомага дейността на Председателя на Клуба.

Да подписва решения на УС, в случай на отсъствие на Председателя или при друга необходимост.

Права, функции и задължения на Секретаря на УС:

Да организира текущата дейност на КЛУБА

            Да следи за изпълнението на решенията на ОС и УС

            Да свиква заседанията на УС и организира свикването на ОС.

            Да събира членския внос.

            Да съхранява финансовите средства на Сдружението.

            Да се отчита пред УС и ОС.

Контролния съвет на КЛУБА /КС/ е неговия контролен орган.

        Състои се от трима членове- Председател и двама, които са физически лица и се избират от ОС. При избора на нов КС или смяна на член на КС, същият продължава да изпълнява функциите си до встъпването в длъжност на новия КС или новия член на КС.

 КС контролира дейността на Председателя и УС на Сдружението. Свиква се най-малко веднъж годишно от Председателя или по искане на 1/2 от членовете му.

Права, функции и задължения на КС.

Да упражнява цялостен контрол върху решенията на УС.

Да  проверява  касовата  наличност,   материалните,   и текущи операции, ведомостите за приходи и разходи.

Да осъществява сигнални функции в случаите, когато бъде установено  нарушение  на финансовата дисциплина;  по  права и задължения, произтичащи от сключени договори, по които Сдружението е страна по контакта; при възникнали нарушения на правата и задълженията на членовете, произтичащи от този устав.

          Да дава становища и заключителни съждения за годишния отчет и баланс на Сдружението.

Да се отчита за своята дейност пред ОС.

УСЛОВИЯ ЗА ПРЕРЕГИСТРАЦИЯ

Пререгистрирането на КЛУБА се извършва в  следните случаи:

           При настъпване на промени в законодателството,  изискващи тяхното отразяване в устава на КЛУБА.

           При смърт на Председателя.

          При преобразуване в друг  вид  юридически  лица  с нестопанска цел; при вливане; сливане, отделяне или разделяне на клуба с решение на ОС, взето с 2/3 от присъстващите.

В други случаи, предвидени в закона.

 УСЛОВИЯ ЗА  ПРЕКРАТЯВАНЕ

Прекратяването на клуба се извършва в следните случаи:

С изтичане на срока, за който е учредено Сдружението.

С решение на ОС, взето с 2/3 от присъстващите.

По решение на Съда и Прокуратурата, в случаите, когато дейността на клуба противоречи на закона; Устава; държавния или обществения ред; ако стане неплатежоспособно или в други случаи, предвидени в закона.


Ако е на лице несъстоятелност, Прекратяването на КЛУБА се извършва от синдик /ликвидатор/, определен от Окръжния съд, съгласно условията, предвидени в ЗЮЛЦ. Когато се налага удовлетворяване на кредиторите, то следва да се извърши с наличните парични средства, а ако това е невъзможно - чрез осребряване първо на движимото, а след това и на недвижимото имущество на КЛУБА. Ликвидаторът няма право по какъвто и да е начин да прехвърля имущество на лицата по член 43, алинея 2 от ЗЮЛЦ. Останалото имущество, след удовлетворяване на кредиторите се разпределя от Председателя между членовете на сдружението. След разпределение на имуществото, синдикът е длъжен да поиска заличаване на Сдружението от Окръжния съд.

УСЛОВИЯ ЗА ЛИКВИДАЦИЯ

При прекратяване на КЛУБА, се извършва ликвидация. Ако няма задължения към трети лица, ликвидацията на КЛУБА и разпределението на имуществото се извършва от Управителя на сдружението или от друго лице, определено от ОС по предвидения в Търговския закон ред.

 При неплатежоспособност, съответно несъстоятелност, редът за ликвидация и правомощията на ликвидатора се прилагат съответните разпоредби, предвидени в Търговския закон. Подлежащите на вписване в търговския регистър актове на съда по несъстоятелността се вписват в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел и се обнародват в "Държавен вестник", а подлежащите на обявяване в търговския регистър актове се обнародват в "Държавен вестник".

 В случай, че остане имущество след удовлетворяване на кредиторите и членовете на Сдружението, то следва да бъде предоставено на друго юридическо лице с нестопанска цел със същата или близка до целите на клуба дейност. Ако имуществото не бъде предоставено по този ред, то се предоставя на Общината, на територията на която е регистрацията на сдружението, която от своя страна се задължава да ги прехвърли по своя преценка на друга организация.                                                    

След разпределяне на имуществото ликвидаторът е длъжен да поиска заличаване вписването на Клуба от Окръжния съд по седалището, на което е регистриран.

ВПИСВА за УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ в състав:

А.М.А. с ЕГН ********** - Председател

М.С.С. с ЕГН ********** – член на УС

Т.В.Б. с ЕГН ********** – член на УС

СДРУЖЕНИЕ ”ГРАЖДАНСКИ КЛУБ ЗА ЯМБОЛ" ще се представлява от  Председателя на УС - А.М.А. с ЕГН **********

Решението не подлежи на обжалване.

 

                                                            ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: