Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е №  75

 

гр. Ямбол,  14.05. 2016г.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

 

      Ямболският окръжен съд, Фирмено отделение в закрито заседание на                                  четиринадесети май през две хиляди и шестнадесета  година, като разгледа докладваното фирмено дело  № 8 по описа за 2010г. от        

                                                                                  ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: К.ПЕЙЧЕВА

за да се произнесе взе предвид следното:

            В ЯОС е постъпило заявление от Управителния съвет на сдружение с нестопанска цел „Местна инициативна група -Тунджа", със седалище и адрес: с. Генерал Инзово, община „Тунджа", обл. Ямбол, ул.„Св.св.Кирил и Методий"№ 9, регистрирано по ф.д. № 8/201 Or., с което се иска да се впишат в регистъра за юридически лица с нестопанска цел по партидата на сдружението, новонастъпили обстоятелства, а именно: промени в Устава; заличаване на И.Д.Г. с ЕГН **********, С. А С. с ЕГН ********** и Е Й В. с ЕГН ********** като членове на Управителния съвет; вписване на М.В.Б. с ЕГН ********** в качеството на представител на кооперация "Спасител" с ЕИК 838102992 със седалище с.Савино, община "Тунджа"; К А А с ЕГН ********** в качеството на представител на фондация "Болни от астма" с ЕИК 128583271 със седалище с.Кукорево, община "Тунджа" и Д Г Д с ЕГН********** в качеството на представител на Народно читалище"Зора-1928" с ЕИК 000963320 със седалище с.Ханово, община "Тунджа" като членове на УС, избрани на проведеното общо събрание на 17.03.2016г..

            Приложени са следните документи: протокол № УС-2016-1/22.02.2016г. от заседание на УС; покана за ОС свикано за 17.03.2016г. на която е отбелязано, че поканата е поставена на мястото за обявление в сградата на управлението на МИГ – Тунджа и на мястото за обявления в сградата  на управление на Община „Тунджа” на 01.03.2016г.; копие от вестник „Глас” бр.8(431) от 01.03.2016г. където е публикувана поканата; протокол № 2/17.03.2016г. от проведеното Общо събрание на сдружението; списък на членовете, присъствали на Общото събрание и приели устава на сдружението; свидетелства за съдимост и декларации за родствени връзки на новоизбраните членове на Управителния съвет; Устав на сдружението; вносна бележка за внесена ДТ.

            В закрито съдебно заседание ЯОС като прецени представените документи, направи справки в TP и съдебно деловодство на фирмено отделение на съда, намира искането за основателно.

            Поради изложените съображения  и на основание  чл. 18, ал. 1 и ал.4 от  ЗЮЛНЦ и чл. 595  и сл. от ГПК, ЯОС

 

Р Е Ш И :  

 

ВПИСВА в регистъра за юридически лица с нестопанска цел при Ямболския окръжен съд по партидата на сдружение ”Местна инициативна група –Тунджа”, със седалище: с. Генерал Инзово, общ. „Тунджа”, обл. Ямбол, ул. „Св. Св. Кирил и Методий” №9, регистрирано по ф.д. № 8/2010г. по описа на съда, следните новонастъпили обстоятелства:

ВПИСВА промени в Устава, приети на Общо събрание на сдружението, проведено на 17.03.2016г., както следва:

Чл.1, ал.4  придобива следната редакция:

   (4) Вътрешно-структурните отношения, функционирането, целите и предмета на дейност на МИГ-Тунджа се подчиняват на разпоредбите на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, определящите специфичните изисквания  към  Местните инициативни групи нормативни актове, свързани с прилагането на подхода  Водено от общностите местно развитие (ВОМР) в периода 2014-2020 година, вкл. Наредба № 22 от 14 декември 2015 година за прилагане на подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за Водено от общностите местно развитиена мярка 19 „Водено от общностите местно развитиеот Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 общото българско законодателство и в съответствие с този Устав.

 Чл.8, точка 4 придобива следната редакция:

           4. Подкрепа чрез разработването и прилагането на интегрирана Стратегия за Водено от общностите местно развитие на  икономическото и социално развитие, конкурентоспособността, опазването на околната среда, природното и културното наследство и подобряването на  качеството на живот територията на община Тунджа

              Добавя се нова точка 18 в чл. 8

18.       Подкрепа на уязвими  и малцинствени групи и социалното им включване                    

Чл.10 придобива следната редакция:

             Чл.10 (1) Основният предмет на дейност на МИГ-Тунджа  е прилагане на територията на община Тунджа   на подхода Водено от общностите местно развитие /ВОМР/ в периода 2014-2020 година, подкрепено от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) според Споразумението за партньорство на Република България, очертаващо помощта от европейските структурни и инвестиционни фондове за периода 2014-2020 г. чрез разработването, кандидатстването за финансиране и последващослучай на одобрение и подписване на договор) изпълнение и управление на интегрирана Стратегия за Водено от общностите местно развитие за периода 2014 – 2020 година.                  

           (2) Изпълнението и управлението на интегрирана Стратегия за ВОМР на МИГ-Тунджа се извършва при спазване на приложимото законодателство и специфичните изисквания на нормативните актове, свързани с и уреждащи прилагането на Подхода Водено от общностите местно развитие (ВОМР) в периода 2014-2020 година,  включително   Наредба № 22 от 14 декември 2015 година за прилагане на подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за Водено от общностите местно развитиена мярка 19 „Водено от общностите местно развитие  от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020, Наредба № 1 от 22 януари 2016 година за прилагане на подмярка 19.1.”Текущи разходи и популяризиране на Стратегия за Водено от общностите местно развитие” на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020, общото българско законодателство и в съответствие с този Устав. 

 Чл.13 ал. 1 придобива следната редакция:

       Чл.13  (1) Членуването в МИГ-Тунджа  е доброволно. Членове могат да  бъдат:

1.    Община Тунджа. На основание чл. 12 ал.6 т.1  от Наредба № 22 от 14 декември 2015 година на МЗХ за община Тунджа не се прилага изискването като член на МИГ да има  седалище и адрес на управление на територията на МИГ.

2.    Юридически лица, регистрирани по Търговския закон, Закона за кооперациите; Закона за юридическите лица с нестопанска цел или Закона за народните читалища,  които имат седалище и адрес на управление на територията на   община Тунджа.

3.    Физически лица, извършващи стопанска дейност по смисъла на §1, т.3 от допълнителните разпоредби на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, които имат седалище и адрес на управление – за едноличните  търговци или поС.ен адрес  и/или работят на територията на община Тунджа;

4.    Физически лица, самоопределили се писмено като представители на нестопанския сектор, имащи постоянен адрес и/или работят на територията на община Тунджа.

които приемат този устав и са готови да съдействат за постигане на целите на сдружението.

 Чл.18 придобива следната редакция:

                  Промяна в точка 5 :

5.    При  преместване на седалището  и адреса на управление на юридическото лице или постоянния адрес на физическото лице  извън територията на  община „Тунджа”.

           Добавя се нова точка 7

7.    В случаите, когато за физическото лице се установи или същото писмено информира, че вече не  упражнява стопанска дейност по  смисъла на §1, т.3 от допълнителните разпоредби на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, не работи на територията на община „Тунджа”  или писмено декларира, че вече не се самоопределя като представител на нестопански сектор от територията на действие на община „Тунджа”

Чл.22  ал. 5 придобива следната редакция:

  (5) В общото събрание делът на представителите на който и да е от секторите – на представителите на публичния сектор, на представителите на стопанския сектор и на представителите на нестопанския сектор не може да превишава 49 на сто от имащите право на глас съгласно чл. 28 ал.1 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

Чл. 24 ал. 2 придобива следната редакция:

     (2) Общото събрание се свиква чрез покана, публикувана в едно местно печатно или електронно издание и  поставена на мястото за обявления в сградата на управлението на МИГ-Тунджа и на мястото за обявления в сградата на управление на Община Тунджа, най-малко 7 /седем/ дни преди насрочения ден на заседанието, в която са посочени: дневния ред, датата, часа и мястото за провеждане на Общото събрание и по чия инициатива то се свиква;

чл. 32 придобива следната редакция:

              Промяна в  ал. 2

               (2) В управителния съвет делът на представителите на който и да е от секторите – на представителите на публичния сектор, на представителите на стопанския сектор и на представителите на нестопанския сектор не може  да превишава  повече от 49 на сто  от имащите право на глас съгласно чл.28 ал.1 от ЗЮЛНЦ;

             Промяна в ал. 4

             (4) Членовете на Управителния съвет имат  постоянен адрес (за физическите лица, седалище и адрес на управление (за юридическите лица и едноличнит търговци), и/или работят на територията  на община Тунджа. На основание чл. 12 ал.6 т.1  от Наредба № 22 от 14 декември 2015 година на МЗХ за община „Тунджа” не се прилага изискването да има  седалище и адрес на управление на територията на МИГ.

           Промяна на ал. 5  

           (5)  Един от членовете на Управителния съвет е представител на публичния секторобщина Тунджа.  Предложение пред Общото събрание за избора му се прави въз основа на решение на Общински съвет -Тунджа.     

              В Чл. 34 :

Точка 12 придобива следната редакция:

              12.Отговаря за процеса на подготовка и последващо (в случай на  одобрение  и подписване на договор с МЗХ) управление на интегрирана Стратегия за ВОМР в съответствие с изискванията  на  нормативните актове, свързани с прилагането на ВОМР според Споразумението за партньорство (2014-2020) вкл. Наредба № 22 от 14

 

 

декември 2015 година за прилагане на подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за Водено от общностите местно развитие” на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020;

 Точка 17 придобива следната редакция:

17.      Взема решения във връзка с вменени му  задължения и отговорности по

силата на нормативни актове, уреждащи прилагането на подхода ВОМР за периода 2014-2020 година, включително Наредба № 22 от 14 декември 2015 година за прилагане на подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за Водено от общностите местно развитие” на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

          Досегашна точка 17 става нова т.18 :

          18.Взема решения по всички въпроси, които по закон или съгласно устава не спадат в правата на друг орган

    Чл.35 придобива следната редакция:

         Досегашният текст на чл. 35 изцяло отпада и се заменя с нов:

         Чл.35 Членовете на Управителния съвет  трябва да отговарят на условията на чл.12, ал.3 и ал.5 на Наредба № 22 от 14 декември 2015 година за прилагане на подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за Водено от общностите местно развитие” на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

    Чл. 42 придобива следната редакция:

         Чл.42. (1) Изпълнителният директор се назначава с решение на Управителния съвет на МИГ-Тунджа при спазване на специфичните минимални изисквания, определени  в чл.13 ал.3 на  Наредба № 22 от 14 декември 2015 година за прилагане на подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за Водено от общностите местно развитие” на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020;

                 (2) Изпълнителният директор отговаря за прилагането на Стратегията за ВОМР като има всички  функционални задължения, права и отговорности,  които произтичат  по закон, по силата на нормативни актове и официални документи, свързани с прилагането на ВОМР според Споразумението за партньорство (2014-2020), вкл. Наредба № 22 от 14 декември 2015 година за прилагане на подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за Водено от общностите местно развитие” на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020, както и такива, произтичащи от договорни задължения, указания, становища и други документи  на УО на ПРСР, ДФЗ-РА,УО на ОП,  свързани с цялостния процес на управление и прилагане на Стратегията за ВОМР;

                (3) Изпълнява функции, които са му възложени от Управителния съвет и подробно описани в длъжностната характеристика към трудовия му договор

                (4) Изпълнителният директор участва в заседанията на УС по право със съвещателен глас.

            Чл. 45  придобива следната редакция:

                 Чл. 45  За постигане на поставените цели и  осъществяване на предмета на дейност на МИГ –Тунджа  с решение на Управителния съвет се формират  и функционират :  

1.Комисия за избор на проекти  по Стратегията за ВОМР  в състав и с

функции съгласно приложимите нормативни актове и официални документи, свързани с прилагането на ВОМР според Споразумението за партньорство (2014-2020), вкл. Наредба № 22 от 14 декември 2015 година за прилагане на подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за Водено от общностите местно развитие” на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020;

            2. Други помощни органи с цел осъществяване не конкретни задачи, проекти и др.

        Чл. 47 придобива следната редакция:

         

 

     Чл. 47 МИГ-Тунджа набира средства като кандидатства по програми за финансиране, включително на Стратегия за ВОМР според Споразумението  за партньорство (2014-2020)  и съответните приложими  нормативни актове,  включително   Наредба № 22 от 14 декември 2015 година за прилагане на подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за Водено от общностите местно развитиена мярка 19 „Водено от общностите местно развитие  от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020, Наредба № 1 от 22 януари 2016 година за прилагане на подмярка 19.1.”Текущи разходи и популяризиране на Стратегия за Водено от общностите местно развитие” на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

 

         Чл. 48 придобива следната редакция:

   Сегашният текст става ал.1 .Създава се нова ал.2

    Чл. 48 (1)Други източници на средства на МИГ-Тунджа са от членския внос,

имуществените вноски на членовете, стопанската дейност, предвидена в закона и този устав, дарения от физически и юридически лица, спонсорство и други.

                      (2) По решение на Управителния съвет, одобрено от Общото събрание, могат да се формират целеви парични фондове за финансиране на отделни дейности,проекти,стратегии и мероприятия за осъществяване целите и задачите и предмета на дейност на  на МИГ-Тунджа, като средствата могат да се набират и от заинтересованите членове.

         Чл. 60 придобива следната редакция:

              Чл.60. Относно тълкуването или прилагането на разпоредбите на настоящия Устав се прилагат разпоредбите на общото българско гражданско законодателство, разпоредбите на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, нормативните актове, свързани с прилагането на ВОМР според Споразумението за партньорство за периода 2014-2020 година, вкл. Наредба № 22 от 14 декември 2015 година за прилагане на подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за Водено от общностите местно развитие” на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020. В случай, че противоречат на закона, се заместват по право от повелителните му правила.

        ВПИСВА ЗАЛИЧАВАНЕТО на И.Д.Г., ЕГН: **********, С А С., ЕГН: ********** и Е Й В.,  с  ЕГН ********** като членове на Управителния съвет

            ВПИСВА като членове на Управителния съвет:

-  М.В.Б. с ЕГН ********** в качеството на представител на кооперация "Спасител" с ЕИК 838102992 със седалище с.Савино, община "Тунджа";

- К А А с ЕГН ********** в качеството на представител   на фондация "Болни от астма" с ЕИК 128583271 със седалище с.Кукорево, община "Тунджа";

- Д Г Д с ЕГН ********** в качеството на представител на Народно читалище"Зора-1928" с ЕИК 000963320 със седалище с.Ханово, община "Тунджа"

като членове на УС, избрани на проведеното на 17.03.2016г. общо събрание на сдружение "Местна инициативна група - Тунджа".

  Решението не подлежи на обжалване.

 

                                                    

 

                                                 ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: