О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

                                                                     14.05.2016г.                                гр.Ямбол

 

Ямболският окръжен съд,                                    гражданско отделение,              първи състав

На 14.05.2010година

В закрито заседание в следния състав:

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА СТОЕВА

                                                  ЧЛЕНОВЕ: КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

                                                                         КАЛИНА ПЕЙЧЕВА

Секретар

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдия ТАГАРЕВА

Възз. ч. гражданско дело №188 по описа за 2016г.

За да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.274, ал.1, т.1 и сл. ГПК.  

Образувано е по частна жалба на „Обединена Българска Банка”АД – гр.София, подадена от пълномощника на банката адв.Т. ***, срещу Определение №897/20.04.2016г. на Ямболски районен съд, постановено по гр.д.№627/2016г. по описа на този съд, с което е оставено без разглеждане искането на ЧСИ с рег.№878 в КЧСИ за назначаване на особен представител на длъжника по изп.д.№1130/2013г. и е прекратено производството по делото.

Извършвайки проверка за редовността и допустимостта на частната жалба, настоящия състав на въззивния съд установи, че същата не е администрирана правилно от ЯРС в съответствие със задълженията му по чл.275, ал.2 ГПК, който препраща към чл.259,ал.2-4, чл.261, чл.260 и чл.262 ГПК.

Съгласно посочените по-горе разпоредби на ГПК, тъй като жалбата се подава чрез първоинстанционния съд, на основание чл.262 ГПК този съд има задължението да извърши проверката за редовност съобразно изискванията на чл.260 и чл.261 ГПК относно реквизитите, съдържанието на жалбата и приложенията към нея. В случай, че жалбата страда от недостатъци, първостепенният съд следва да даде ясни и изчерпателни указания и срок на жалбоподателя за отстраняване на допуснатите нередовности, като го предупреди и за последиците от неизпълнението на указанията. При неотстраняване в срок на указаните нередовности, жалбата подлежи на връщане по реда на чл.262, ал.2 ГПК. Ако е налице редовна жалба, на основание чл.276,ал.1 ГПК първата инстанция извършва действията по даване ход на същата – изпраща препис от жалбата на другата страна (в случаите, когато другата страна е конституирана и производството по жалбата е състезателно), като й дава възможност и срок за подаване на отговор. Едва след изтичане срока за отговор, на основание чл.276, ал.2 ГПК първостепенният съд изпраща жалбата, отговора с приложенията (ако има подаден такъв) и делото – на горестоящия съд.

В случая частната жалба на „ОББ”АД е подадена в законовия едноседмичен срок по чл.275, ал.1 ГПК, но към нея частният жалбоподател не е приложил документ за внесена ДТ по сметката на ЯОС – нередовност по см. на чл.261, т.4 ГПК, която е следвало да бъде отстранена от частния жалбоподател, след даване на указания и срок от страна на администриращия жалбата първоинстанционен съд – ЯРС.

Предвид горните констатации, тъй като районният съд не е изпълнил задължението си по администриране на частната жалба, настоящият състав на окръжния съд намира, че следва да прекрати въззивното производството като преждевременно образувано и недопустимо, а преписката  по частната жалба – вх.№6626/05.05.2016, ведно с възз.ч.гр.д.№188/2016г. по описа на ЯОС, следва да се върне на първата инстанция за изпълнение на разпоредбата на чл.262, вр с чл.275, ал.2 ГПК и на дадените с настоящото определение указания.

Водим от изложеното, ЯОС

                                             О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по възз.ч.гр.д.№188/2016г. по описа на ЯОС.

Изпраща  частната жалба на „ОББ”АД гр.София, подадена от адв.Т. - вх.№6626/05.05.2016г., ведно с възз.ч.гр.д.№188/2016г. по описа на ЯОС, на Ямболски районен съд за администрирането й, съобразно дадените указания с настоящото определение.

Определението не подлежи на обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ :                                           ЧЛЕНОВЕ : 1.

 

 

 

                                                                                                    2.