О  П  Р  Е  Д  Е Л  Е  Н  И  Е

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,        ІІ-ри Въззивен  граждански  състав     

На 25 май 2016 година

В закрито заседание в следния състав:

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОБРИН КЮЧУКОВ

                                    ЧЛЕНОВЕ: ЖЕНИ БОЗУКОВА

                                                          НИКОЛАЙ ИВАНОВ

                                                         

Като разгледа докладваното от съдия Н.ИВАНОВ

 възз. ч.гр. дело №179   по описа за 2016 година

 За да се произнесе взе предвид:

 

Производството е по чл. 274 и сл. от ГПК.

Образувано е по частна жалба на Д.Г.Н., чрез адв.:М. Д. от ЯАК, срещу Определение №884/19.04.2016г. по гр.д. №942/2016г. по описа на ЯРС, с което е прекратено производството по делото. В жалбата се твърди, че първоинстанционният съд неправилно е приел, че за ищцата не съществува правен интерес от предявяване на иска с пр. осн. чл.42 ал.2 ЗЗД и е прекратил производството по делото. Иска се ЯОС да отмени обжалваното определение, като неправилно и да върне делото на първоинстанционния съд за продължаване на съдопроизводствените действия.

Съдът приема за установена следната фактическа обстановка:

Производството пред ЯРС е било образувано по искова молба на Д.Г.Н. против „Агрохимическо обслужване - Я 97"АД гр.Ямбол, като с доп. молба от 18.04.2016г. ищцата е поискала като ответник да бъде конституиран и С. Н. Н., за когото твърди, че е неин син. Видно от ИМ и доп. молба по делото /депозирана, след като ИМ е била оставена без движение от ЯРС с разпореждане от 12.04.2016г./, ищцата е предявила иск за обявяване относителната недействителност на Договор за наем на земеделска земя от 13.12.2012г., сключен между двамата ответници, поради липса на представителна власт. Н. е посочила, че е собственик на нива от 10 дка в м.”Поясите” имот №085201, в землището на с.Воденичане обл.Ямболска, които е придобила, чрез покупко-продажба през 2006г. Твърдяла е, че с Договор за наем от 13.12.2012г., сключен между С. Н. Н. от една страна като наемодател, чрез пълномощник М. Ж. С. и „Агрохимическо обслужване - Я -97"АД гр.Ямбол от друга страна, като наемател е нивата е била отдадена под наем за ползване на ответното дружество за срок от пет стопански години, считано от 10.10.2014г. Посочила е, че тя като собственик на имота не е упълномощавала никого да сключва договор за наем за този имот. Твърдяла е, че наемодателят по договора е неин син, с когото живеят в едно домакинство и от същия знае, че и той не е упълномощавал никого да го представлява за сключване на договора за наем предмет на ИМ.

Не е спорно, а и от доказателствата по делото се установява, че Д.Г.Н. е закупила процесната нива през 2006г.- нот.акт. №24 т.VІІ рег.№5933 н.д. 907/2006г. на Нотариус №487 с РД-ЯРС.

С договор за наем на земеделска земя от 13.12.2012г., сключен между С. Н. Н., чрез пълномощник М. Ж. С. /пълн.№087/30.08.2012г. на Кмета на с.Воденичане/, като наемодател и „Агрохимическо обслужване - Я 97"АД гр.Ямбол, като наемател, процесната нива е била предоставена на наемателя за временно и възмездно ползване за срок от 5г., считано от 10.10.2014г. Договорът е с нот. заверка на подписите на договарящите от 13.12.2012г. на Нотариус №587 с РД-ЯРС, и е вписан в Служба по вписванията –Ямбол на 14.12.2012г.

 

 

 

С атакуваното определение, е било прекратено производството по делото, като съдът е приел, че предявения по делото иск с пр. осн. чл.42 ал.2 ЗЗД е недопустим.

При така установената фактическа обстановка, съдът прави следните правни изводи:

Частната жалба е подадена е в срок, срещу подлежащ на обжалване съдебен акт.  

Преценена по същество, частната жалба е неоснователна:

Настоящият състав на ЯОС намира, че постановеното определение е правилно.

Безспорно е, че частната жалбоподателка- ищца в първоинстанционното производство, не е страна по  Договора за наем на земеделска земя от 13.12.2012г., който се атакува по делото. Както се посочи, по-горе в мотивите, като немодател по договора е посочен ответникът С. Н. Н., и именно това лице е било представлявано при сключване на договора от пълномощник.  Процесният договор за наем на земеделска земя е сключен от страните с цел предоставяне на земеделските земи, предмет на договора, за временно ползване срещу заплащане на наемна цена, т.е. налице е основание за сключване на сделката, правно-оправдана цел за сключването й. Ирелевантно за настоящия правен спор е обстоятелството дали наемодателят е собственик на отдадените под наем земеделски земи. По този въпрос е налице трайна съдебна практика. Не е необходимо наемодателят да бъде собственик на имота, за да може да я отдава под наем. Дори и чужд имот може да се дава под наем /Решение №725/04.11.2008г. по т.д.№163/2008г. – ІІ т.о. ВКС/. Без всякакво значение е дали ответникът наемодател е бил собственик на процесния имот. С наемния договор се учредява облигационна връзка, а не се прехвърля право на собственост или друго вещно право, и затова наемодател може да бъде и лице което не е собственик на вещта.

Правилен е изводът на първоинстанционния съд, че за Д.Н., която не е страна по наемния договор, не е налице правен интерес от предявяване на иска по чл.42 ал.2 ЗЗД, във връзка с твърденията, че при сключване на договора за наем пълномощникът на наемодателя е действал без представителна власт. Както правилно е посочил първоинстанционния съд, договорите, сключени от лице без представителна власт, не са нищожни, т.к. могат да бъдат потвърдени от мнимо представлявания, поради което в такива случаи се касае за висяща недействителност, на която не може да се позовава трето лице освен мнимо представлявания, защото третото лице не може да упражнява чужди права- правата на мнимо представлявания. В случая при иска по чл.42 ал.2 ЗЗД има много тясна активна легитимация при предявяването на тази недействителност. Само мнимо представляваният може да се позовава на висящата недействителност, но не и външни за правоотношението лица.

Действително, дългосрочното отдаване под наем силно ограничава правото на собственост. Ползването на чужд недвижим имот, без правно основание за това и препятстването на собственика да го ползва съобразно неговата функционално предназначение в обема на правата, които има /в каквато връзка са изложените твърдения в частната жалба/, от една страна би сочило белезите на нарушеното право на собственост, а доколкото това фактическо положение препятства възможността собственика лично да ползва или отдава под наем /т.е. на правно основание/ имота, реализирайки имуществена облага, защита на тези права Н. би могла да търси в друго производство, но не и чрез иск с пр. осн. чл.42 ал.2 ЗЗД.

По изложените съображения обжалваното определение на ЯРС, с което е прекратено производството по делото, като законосъобразно, следва да бъде потвърдено.

Предвид изложеното, ЯОС

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Определение №884/19.04.2016г. постановено по гр.д. №942/2016г. по описа на ЯРС .

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:                           ЧЛЕНОВЕ: 1.                         

 

 

 

 

                                                                                                                   2.