РЕШЕНИЕ

 

гр.Ямбол 27.05.2016 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Ямболският  окръжен  съд,   гражданска  колегия,   в публично заседание на десети май две хиляди и шестнадесета година в състав:

 

 

 

Председател: Д.Кючуков

Членове: Ж.Бозукова

                 Н.Иванов

 

при секретаря. Л.Р., като разгледа докладваното от Д.Кючуков в.гр.д.№ 147 за 2016 година, установи следното:

*

Обжалвано е решение № 114/23.02.2016 г., постановено по гр.д.№ 2762/2015 г. на Ямболския районен съд, с което предявеният от Я.Д.Ж. срещу П.Д.П. иск, с правно основание чл.87 ал.З ЗЗД, за разваляне на сключения помежду им договор за прехвърляне на недвижим имот срещу задължение за издръжка и гледане е отхвърлен. Жалбоподателката счита решението за неправилно и незаконосъобразно, постановено в противоречие с доказателствата по делото, нормативната уредба и практиката на съдилищата. Събраните по делото доказателства са достатъчни да се направи извода за неизпълнение на договора за издръжка и гледане от страна на длъжника, тъй като изпълнението на задължението е следвало да бъде не епизодично, а ежедневно, непосредствено и непрекъснато. Иска се отмяна на решението и решаване на спора по същество.

Въззиваемата П.Д.П. оспорва основателността на жалбата и моли решението на Ямболския районен съд да бъде потвърдено, като правилно, законосъобразно и обосновано.

За да се произнесе окръжният съд установи следното:

Между страните е сключен договор за прехвърляне на недвижим имот срещу гледане и издръжка, предмет на нот. акт № 123/2015 г. на нотариус Т. Д..

От събраните пред първоинстанционния съд гласни доказателства се установява по безспорен начин,че ответницата П. е изпълнявала ежедневно и непрекъснато задълженията си по издръжката и гледането на ищцата, поети с договора за прехвърляне на недвижим имот срещу гледане и издръжка. Окръжният съд, така както и районният съд,- не намира причина да не бъдат кредитирани показанията на едната група свидетели - Д., Б., П. и Г. върху които районният съд е изградил изводите си, че ответницата

П.П. - лично и чрез съпруга си, стриктно е спазвала задълженията си по алеаторния договор, като е осигурявала на ищцата нужните грижи и издръжка, съобразно нуждите, възрастта и здравословното и състояние. По делото не се установиха факти и не се събраха доказателства, които да подложат на съмнение показанията на тази група свидетели или тяхната безпристрастност. Свидетелите от тази група са имали ежедневни и непосредствени впечатления за полаганите от ответницата грижи.

Показанията на другата група свидетели – П. и Ч., както правилно е приел и районния съд, се отнасят за откъслечни периоди от време, не почиват на преки и ежедневни възприятия за ежедневието на ищцата, включително и за грижите полагани от ответницата по гледането и издръжката и, поради което и съдът правилно не ги е съобразил при изграждането на извода си, че ответницата лично ежедневно и непрекъснато, с грижи и финансови средства, е осигурявала необходимите условия на живот и средства за издръжка за ищцата, съобразно задълженията, поети с договора за издръжка и гледане.

Въззивният съд напълно споделя мотивите към решението на първоинстанционния съд, обосноваващи този извод, и на основание чл.272 ГПК препраща към тях, като неразделна част от настоящите мотиви.

Решението на Ямболския районен съд е правилно. Изградено е на събраните по делото доказателства и е обосновано.

Поради изложените съображения въззивният съд счита жалбата за неоснователна, и като такава, същата следва да бъда оставена без уважение, като решението на първоинстанционния съд бъде потвърдено Водим от горното   и съобразно правомощията си, дадени му с разпоредбата на чл. 271 ГПК окръжният съд Водим от горното окръжният съд

 

РЕШИ:

 

ПОТВЪРЖДАВА решение № 114/23.02.2016 г., постановено по гр.д.№ 2762/2015 г. на Ямболския районен съд.

Осъжда Я. Д.Ж. ***, ЕГН ********** да заплати на П.Д.П. ***, ЕГН ********** направените по делото разноски за тази инстанция в размер на 560 лв..

Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд на РБългария в едномесечен срок от съобщението на страните.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:         ЧЛЕНОВЕ :