О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

60                                          01.04.2016г.                                 гр.Ямбол 

                         

 

В   И М Е ТО     Н А      Н А Р О Д А

 

 

Ямболският  окръжен съд                                  I-ви  наказателен състав

На  01 април                                                                                    2016 год. в  открито заседание,в следния състав:

 

 

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИАНА ФАРФАРОВА

                                                       ЧЛЕНОВЕ: ПЕТРАНКА ЖЕКОВА

                                                                             И. ИВАНОВ

                                                                            

 

Секретар: Ив.З.

Прокурор: Д.Л.                                                                             

изслуша докладваното от съдия И.Иванов

ВЧНД № 105/2016г. по описа на ЯОС и за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството   е  по   реда на чл.161 ал.1 и ал.2 от ЗЗ.    

         Същото е образувано  по постъпила в Ямболският окръжен съд частна  жалба от адвокат И.Г.  ЯАК – служебен защитник на И.П.П. с ЕГН ********** *** против Протоколно Определение от 22.03.2016г., постановено по ЧНД № 327/2016г. по описа на Ямболски районен съд. С   атакуваният   съдебен  акт ЯРС  е назначил съдебна психиатрична експертиза на И.П.П. предвид разпоредбата на чл.159 от ЗЗ.

        Във  частната жалба  се навеждат  доводи за неправилност, незаконосъобразност   и необоснованост на  Определението на ЯРС , като се твърди , че не са налице предпоставките по чл.155 от ЗЗ за назначаване на психиатрична експертиза.Настоява се да бъде отменено Определението на ЯРС.

         В съдебно заседание жалбоподателят П., редовно призован се явява лично и със служебен защитник – адвокат Г. от ЯАК.Поддържа жалбата си на основанията изложени в нея.Настоява да бъде отменено атакуваното определение на ЯРС.

         Представителят на ЯОП настоява да бъде отменено  Определението на Ямболски районен съд като неправилно и незаконосъобразно.Сочи се че не са налице предпоставките на чл.159 ал.1 от ЗЗ.Твърди се , че по отношение на лицето има данни за нервно психични заболявания , но не и от категорията на тези изрично упоменати в разпоредбата на чл.146 ал.1 т.1 и т.2 от ЗЗ.Не са налице и останалите предпоставки по чл.155 от ЗЗ.

 След като    обсъди    изложеното  в  жалбата  и взе предвид изложеното от страните в открито съдебно заседание след служебна  проверка на приложените по делото доказателства  , настоящия  съдебен състав  намира   следното :

        Жалбата  е  ДОПУСТИМА  като подадена  от лице   ,имащо  право и  интерес  да  обжалва   и в законния срок ,  а  разгледана  по същество  се преценява  като НЕОСНОВАТЕЛНА .

        За  да се произнесе  ЯОС   намери  за  установено следното    от  фактическа страна :

        ЧНД 327/2016г. по описа на ЯРС е образувано на основание направено Искане от ЯРП по чл.157 от ЗЗ по отношение на лицето И.П.П. *** ЕГН **********.

        В съдебно заседание от 22.03.2016г. в присъствието на служебен защитник – адвокат Г. от ЯАК и психиатър д-р Л.Д.  е бил разпитан освидетелствания И.П.П., както и свидетелите П. и П. – негови родители.Изслушана е и д-р Л.Д..Установено е , че И.П. страда от психическо заболяване „ПАРАНОИДНА ШИЗОФРЕНИЯ” което е отразено и в медицинската справка, приложена по делото.За изясняване на неговото заболяване и наличието на евентуална налудна продукция следва да се назначи СМЕ.За П. има данни за разстройство на психичните функции.Тази диагноза му е била поставена от Центъра за психично здраве”Проф.Никола Шипковенски” – гр.София.На 08.01.2016г. освидетелствания взел едно желязо и взел да блъска по вратата на родителите си.Влязъл в стаята с желязото и започнал да им иска пари.Родителите му били „стреснати”.Именно при този инцидент същият бил настанен в ПО на МБАЛ „Св.Пантелеймон” гр.Ямбол , от където е изписан на 22.01.2016г. Изписани му били инжекции на 15 дена.П. ходил да му поставят първата инжекция след което престанал да се лекува, не полагал грижи за себе си и застрашавал сериозно здравето си.

        При  така  установената  фактическа  обстановка  , настоящия   състав на въззивната  инстанция прави следните правни  изводи :

        Проверяващата  инстанция  намира ,че Ямболският районен съд правилно  и законосъобразно е назначил съдебно психиатрична експертиза по отношение на освидетелствания И.П.П. пред вид наличието на изискуемите обстоятелства по чл.159 ал.1 от ЗЗ.Същият страда от психическо заболяване и с поведението застрашава сериозно здравето си.

        Неоснователно е възражението , на прокурора и защитника на освидетелствания , че не са налице предпоставките на чл.155 от ЗЗ.Напротив ¸в чл.159 ал.1 от ЗЗ се изисква да е налице поне една от предпоставките по чл.155 от ЗЗ.В случая П. е лице по чл.146 ал.1 т.1 от ЗЗ предвид диагнозата му „ПАРАНОИДНА ШИЗОФРЕНИЯ”  и същият с поведението си сериозно уврежда здравето си.

        Предвид  изложеното  въззивната  инстанция  намира  ,че   атакуваното  Определение на  ЯРС  като правилно и законосъобразно следва да бъде потвърдено..

        Ето  защо  Ямболският  окръжен  съд , на основание чл.161 ал.2 от ЗЗ,

 

                                   О    П    Р    Е    Д    Е    Л    И    :

 

 

       ПОТВЪРЖДАВА Протоколно Определение от 22.03.2016г. постановено по ЧНД № 327/2016г. по описа на Ямболския районен съд.  

       Определението е   окончателно.

 

 

                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

                                                          ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

 

 

                                                                               2.