Р Е Ш Е Н И Е

 

                              58                                                21.04.2016 г.                                  гр.Ямбол

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

Ямболският окръжен съд                                                           І-ви        наказателен състав

На  30 март                                                                                                             2016 година

В публично заседание в следния състав:

 

                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: Д.Фарфарова

                               ЧЛЕНОВЕ:        П.Жекова

                                                          Ив.Иванов

Секретар Ив.З.

Прокурор Ж.Илиев

Като разгледа докладваното  от съд.Фарфарова

ВНОХД №74 по описа на  ЯОС за 2016 година

За да се произнесе взе предвид следното:

 

   С Присъда №16/09.02.2016 г. постановена по НОХД № 54/2016 г. ЯРС е признал подсъдимия Д.П.П. за виновен в това, че на 31.08.2015 г., около 17.20 часа, на път ІІ-53 около км.137+800 до пътен възел на  АМ”Тракия” – с.Хаджидимитрово, обл.Ямбол, в посока  от гр.Сливен към гр.Ямбол е управлявал МПС – автобус „Мерцедес”, модел „........” с рег.№ ..............., без да притежава съответното свидетелство за управление на МПС и в едногодишен срок от наказанието му по административен ред за управление на МПС без съответното свидетелство – НП №............................... г., издадено от  Началника на сектор ПП при ОД на МВР – Сливен, влязло в законна сила на  07.08.2015 г.- престъпление по чл.343в ал.2 вр. с ал.1 от НК/изм./, поради което и на осн. чл.2 ал.2 от НК и чл.78А от НК го е освободил от наказателна отговорност и му е наложил  административно наказание глоба в размер на  1500 лева.

Със същата присъда  на осн. чл.78А ал.4 от НК  ЯРС е наложил на подс.П.  и наказание лишаване от право на управление на МПС за срок от  десет месеца.

Недоволен от така постановената присъда в частта и  с която му е наложено   наказание лишаване от право на управление на МПС за срок от десет месеца е останал  подс.Д.П. и я е обжалвал като явно несправедлива, предвид определения срок на това наказание. Излагат се съображения, че въззивника П. има две деца и съпругата му е безработна, работи като  шофьор във фирма „....................” ООД гр.Сливен, ще бъде лишен от доход и ще е в невъзможност да  издържа семейството си. Иска се намаляване по размер на наложеното наказание лишаване от право на управление на МПС от десет на шест месеца.

В съдебно заседание редовно призован въззивника П. не участва.           Чрез защитата си с  писмено становище представено по делото поддържа жалбата си на основанията изложени в същата и с направеното искане.

Участващия по делото прокурор излага съображения за правилно  определяне на наказанието на въззивника  от първоинстанционния съд, като съда се е съобразил  с тежестта на осъщественото деяние и е преценил и степента на обществена опасност на личността на подсъдимия. Прави се искане за  потвърждаване на  присъдата в обжалваната и част.

Съдът след цялостна проверка на доказателствата по делото,становищата на страните и атакувания съдебен акт в съответствие  с правомощията си по чл.313 и сл. от НПК намира следното:

Жалбата е процесуално допустима като подадена в срок  и от лице имащо право а и интерес от това. Разгледана по същество се явява  неоснователна  по следните съображения:

Въззивния съд счита,че ЯРС е постановил присъдата си , след попълване на делото с необходимите доказателства,като е обсъдил същите поотделно  и в тяхната съвкупност и правилно е изяснил фактическите обстоятелства по осъществяване на деянието.На базата на анализ на правилно установените фактически обстоятелства решаващият съд е направил и обосновани и законосъобразни правни изводи за осъществяване от обективна и субективна страна от  въззивника подсъдим П. на престъпния състав на чл.343 в ал.2 вр. с ал.1 от НК  и при условията на чл.78 А  от НК  е освободил  подсъдимия от наказателна отговорност и му е  наложил административно наказание – глоба  в размер на  1500 лв. и на осн. ал.4 на чл.78А от НК лишаване от право на управление на МПС за срок от десет месеца.

Приетите за установени от решаващия съд фактически обстоятелства са правилни и кореспондират със събраните по делото   гласни и писмени доказателства  , в условията на съкратено съдебно следствие по чл.372 т.2 от НПК. Направеното от въззивника подсъдим самопризнание се подкрепя в пълнота от събраните в хода на досъдебното производство доказателства , а именно показанията на свид.В.В и Ж.Г и приложените по делото писмени доказателства – АУАН №............................ г., НП № .................................. г. издадено от Началник секрот ПП при  ОД МВР Сливен, справка от сектор КАТ  за  въззивника П., справка за съдимост. Всички доказателства са съответни едни спрямо други  и сочат на  едни и същи  обстоятелства.

Безспорно установено от доказателствата по делото е обстоятелството , че  въззивника  П. е правоспособен водач на МПС , като притежава свидетелство за управление на МПС № .................................... г. категории  В, С,М, АМ, ТКТ, В1 и С1, наказван е двадесет пъти за  нарушаване правилата за движение по пътищата по административен ред – десет пъти с фиш и десет пъти с НП .

Безспорно установено от доказателствата по делото е и обстоятелството , че  въззивника  П. не притежава  свидетелство за управление на МПС валидно  за категория „D”, както и   , че  с НП № .....................................  издадено от Началника на сектор ПП при ОД МВР Сливен , влязло в сила на  07.08.2015 г.  същият е наказан по административен ред  за управление на МПС без  да притежава свидетелство за управление на МПС валидно за  категория „D” , като на осн. чл.177 ал.1 т.2 ЗДП му е наложено административно наказание глоба в размер на 100 лв.

Безспорно установено от доказателствата по делото е и обстоятелството , че  на 31.08.2015 г.  отново  предприел управление на МПС – автобус „..............................................ва свидетелство за управление на такова-валидно за категория „D” и преди да е изтекла една година от наказването му по административен ред за същото нарушение.Управлението  въззивника П. осъществявал  по път ІІ-53, около км.137+800, до пътен възел на АМ”Тракия”- с.Хаджидимитрово, обл.Ямбол. При това  въззивника П. бил спрян за проверка от автопатрулен екип на  РУ – Ямбол.При проверката се установило, че въззивника П. не  притежава  свидетелство за управление на МПС, валидно за управляваното от него МПС.На въззивника П. бил съставен .............................../на ..............................  за осъщественото нарушение, който същият подписал без възражение.

Безспорно правилно от правна страна първоинстанционния съд е приел , че е налице осъществяване от обективна страна на престъпния състав на чл.343 в ал.2 вр. с ал.1 от НК.С факта на управление на МПС автобус „................................... – такова по смисъла на  § 6 т.12 б.в вр. с т.11 от ДР на ЗДП и по смисъла на  чл.150а ал.2 т.14 от ЗДП  е от категория D,  без  да е притежавал  СУМПС валидно за управляваното МПС, на посоченото време и място   , в едногодишен срок от наказването му  по административен ред  с визираното НП  въззивника П. е осъществил  състава на визираното престъпно деяние.Правилно решаващият съд е приел  , че въззивника е осъществил деянието  и от субективна страна , тъй като е съзнавал , че предприема управление на МПС без СУМПС валидно за управлението му и то преди изтичането на едногодишен срок от наказването му за същото нарушение.

Настоящия състав на въззивния съд намира, че правилно  и обосновано решаващия съд е освободил  въззивника подсъдим  П. от  наказателна отговорност на осн. чл.78А от НК и му е наложил административно наказание глоба в размер на 1500 лева, а и  на осн. ал.4 на чл.78А  вр. с чл.343г от НК го е лишил от право на управление на МПС за срок от десет месеца. При определяне на наказанието   съда е влез предвид сравнително невисоката  степен на обществена опасност на личността на обвиняемия предвид чистото му съдебно минало, оказаното съдействие в хода на ДП за установяване на обективната истина, а и критичността към поведението си.    

По същество жалбата на въззивника подсъдим касае  само и единствено наложеното наказание на осн. чл.78А ал.4 вр. с чл.343 г от НК, като в останалата и част присъдата е влязла в сила. Настоящия състав на въззивния съд намира, че и в тази и част присъдата е  обоснована и законосъобразна. За да определи  лишаването от правоуправление на МПС на подсъдимия в размер от десет месеца съда е взел предвид  смекчаващите отговорността обстоятелства по отношение на подсъдимия,  сравнително високата динамика  на обществената опасност на осъщественото, предвид високата динамика на този вид деяния, а и  многократните нарушения на въззивника на правилата на ЗДП. По делото е налице справка на нарушител /водач от която се установява многократното наказване на  въззивника за  осъществени нарушения на ЗДП с издадени  наказателни постановления и  фишове, което обстоятелство сочи на  системност  на поведението му на пътя в тази насока. Едновременно с това  въззивника  е осъществил настоящето деяние  по малко от месец след влизане в сила  на  НП №...................................... влязло в сила на 07.08.2015 г. , а именно на 31.08.2015 г., при това за идентично нарушение. За това и настоящия състав на въззивния съд намира, че определеното по размер лишаване от правоуправление на МПС е съответно на тежестта на установеното престъпно деяние и се явява  справедливо такова. Що се касае до възражението , че решаващия съд не е взел предвид  обстоятелството  , че  въззивника полага грижи за две деца и съпругата му е безработна, при определяне на наказанието по размер,  то съда констатира , че в доказателствата по делото  липсват такива  сочещи на твърдяните от въззивника факти.  А обстоятелството, че работи като  шофьор  би следвало да са го мотивирали    в още по-голяма степен  към спазване на  правилата  за движение.

По изложените съображения и в съответствие с чл.338 от НПК ЯОС

 

 

Р      Е      Ш      И      :

 

ПОТВЪРЖДАВА Присъда №16/09.02.2016 г. постановена по НОХД №54/2016 г. по описа на ЯРС.

Решението не  подлежи на обжалване и протестиране.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                  ЧЛЕНОВЕ: 1.                            2.