Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

57                                        30.04.2016г.                                   гр.Ямбол

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 Ямболският Окръжен съд                                                I-ви наказателен  състав

 На 30 март 2016 година,

 В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                            

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛ ПЕТКОВ

                                                          ЧЛЕНОВЕ: ДИАНА ФАРФАРОВА

                                                                                И. ИВАНОВ

                                                                                     

 

                                                             

 Секретар: Ив.З.

 Прокурор: Ж.И.

 Сложи на разглеждане докладваното  от съдия И.Иванов

 ВНОХД № 68 по описа за 2016 год.

 И   ЗА   ДА    СЕ  ПРОИЗНЕСЕ  ВЗЕ  ПРЕДВИД СЛЕДНОТО:

Производството е по реда на глава XXI от НПК.

С Присъда № 9/25.01.2016г. , постановена по НОХД № 769/2015г. Ямболският районен съд е признал подсъдимия И.А.П. с ЕГН **********, за виновен в това ,че на 20.06.2013г. в местността „Х.М.” в землището на с.Б. , обл.Ямбол , посредством свидетеля Г. С. *** – водач на комбайн клас „Мега 208”, собственост на „К. 2004” ООД , представлявано от управителя И.А.П. *** е осъществил самоволно, не по установения от закона ред , оспорвано от Б.С.Б. *** , свое право на ползване върху недвижим имот , находящ се в землището на с.Б. , ЕКАТТЕ *****, представляващ нива в местността „Х.М.” с площ 4,1ха и № на БЗС *****-***** , като събрал реколтата – ожънал 15060кг. от засятата от Б.Б. в имота пшеница на стойност 4 367,40лв., като случаят е немаловажен – престъпление по чл.323 ал.1 от НК, като след предупреждение от съответния държавен орган , незабавно е възстановил първоначалното фактическо положение , поради което и на основание чл.323 ал.3 от НК не го е наказал.

Признал е подсъдимия И.А.П. за невиновен  през месец декември 2012г. в местността „Х.М.” , в землището на с.Б. обл.Ямбол да е осъществил самоволно, не по установения от закона ред , оспорвано от Б.С.Б. свое предполагаемо право на ползване върху недвижим имот находящ се в землището на с.Б., ЕКАТТЕ *****, представляващ нива в местността „Х.М.” с площ 4,1 ха и № на БЗС *****-*****, като го оградил с колове , препятствайки достъпа на Б.Б. до имота и възможността да го обработва ,като случаят е немаловажен , както и да е действал в условията на продължавано престъпление по смисъла на чл.26 ал.1 от НК , поради което и на основание чл.304 от НПК го е оправдал по така предявеното му обвинение.

Със същата присъда е осъдил подсъдимия да заплати на гражданския ищец Б.Б. сумата от 4 367,40лв. представляваща , причинени от деянието имуществени вреди , ведно със законната лихва , считано от датата на деянието , като иска за разликата над присъдената сума до предявената такава от 6 777лн. Отхвърлил като неоснователен и недоказан.

Със същата присъда и осъдил подсъдимия да заплати на гражданския ищец Б.Б. направените разноски по делото в размер на 1000лева.

Със същата  присъда е осъдил подсъдимия да заплати направените от ОД на МВР гр.Ямбол разноски по делото в размер на 300лева в приход на Републиканския бюджет , направените разноски за вещи лица в размер на **4 лева в приход на бюджета на съдебната власт по сметка на ЯРС , както и държавна такса върху уважения размер на гражданския иск в размер на 174,70лева в приход на бюджета на съдебната власт по сметка на ЯРС.

          Срещу Присъдата в законоустановения срок е постъпила въззивна жалба от адвокат С. от ЯАК в качеството си на упълномощен защитник на подсъдимия И.А.П. .Твърди се , че присъдата на ЯРС е постановена в нарушение на закона¸правните изводи на съда са в пълно противоречие със събраните по делото доказателства , което прави присъдата необоснована , а признаването на подсъдимия за виновен , въпреки освобождаването му от наказание е явно несправедливо.Сочи е че е имало споразумение между подсъдимия и Б. за обработване на земеделските земи и конкретно за нивата от 4,1ха в местността „Х.М..Освен това не е имало действителен спор между подсъдимия и Б..Обвинението не е доказано по несъмнен начин поради което се настоява да бъде отменена присъдата в наказателната и част и подсъдимия бъде признат за невиновен по предявеното му обвинение.Настоява се да бъде отменена присъдата и в гражданската и част като предявения граждански иск бъде отхвърлен като неоснователен и недоказан предвид липсата на деликт , причинна връзка и увреждане на гражданския ищец.

          Срещу присъдата в законния срок е постъпила въззивна жалба от граждански ищец и частен обвинител Б.С.Б. , чрез повереника си – адвокат Т.Х. от САК.Твърди се , че не следва да се прилага нормата на ал.3 на чл.323 от НК , тъй като не са налице предпоставките на същата , а относно второто обвинение по което подсъдимия оправдан , същото е доказано и следва П. да бъде признат за виновен и по това обвинение.Настоява се по първото обвинение да бъде наложено наказание на подсъдимия П. по чл.323 ал.1 от НК , а по второто обвинение да бъде признат за виновен по предявеното му обвинение и му бъде наложено съответно наказание.

    Въззивникът И.А.П. се явява лично в съдебно заседание  и със защитници – адвокат Н. и адвокат С. ***.Поддържа се въззивната жалба по съображенията изложени в нея.В пледоарията си адвокат Н. сочи имена на свидетели , които според него доказват наличното споразумение между подсъдимия П. и гр.ищец и частен обвинител Б. по отношение ползването на нивата от 41,1ха в местността „Х.М.” в землището на с.Б..Защитника на подсъдимия твърди , че действително между подсъдимия и Б. е възникнал в един момент спорно гражданско-имуществено правоотношение но то е било вече решено.Точно обратното се твърди в пледоарията на адвокат С. а именно , че е имало  договоренност между подсъдимия и Б. , че не имало действителен спор между двамата касателно процесната нива в местността „Х.М..Настоява се да бъде отменена присъдата в наказателната и част и подсъдимия бъде оправдан по предявеното му обвинение.Настоява се да бъде отменена присъдата и в гражданската и част като предявения граждански иск бъде отхвърлен като неоснователен и недоказан.

    Въззиникът  Б.С.Б. се явява лично в съдебно заседание и със защитник – адвокат Т.Х. от САК.Поддържа се въззивната жалба и подаденото възражение по съображенията изложени в тях.Настоява да бъде изменена присъдата на ЯРС като по първото обвинение на подсъдимия П. бъде наложено наказание по ч.323 ал.1 от НК , а по второто обвинение бъде признат за виновен по предявеното му обвинение и му бъде наложено съответно наказание.

    В съдебно заседание представителят на ЯОП ,намира атакуваната присъда на ЯРС за правилна и законосъобразна и настоява да бъде потвърдена изцяло като правилна , законосъобразна и справедлива.

Въззивният съд, наказателно отделение, като се запозна с изложеното в   жалбите и доводите на страните, обсъди доказателствата по делото поотделно и в тяхната съвкупност, и извърши цялостна проверка на атакувания съдебен акт в пределите по 313 и сл. от НПК , установи следното:

          Жалбата на въззивника П. е допустима, подадена в процесуалните срокове, а разгледана по същество се явява неоснователна.

          Жалбата на въззивника Б. е допустима , подадена в процесуалните срокове , а разгледана по същество се явява неоснователна.

Съдът като прецени събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, приема за установена следната фактическа обстановка:

          Подсъдимият И.А.П. бил управител заедно и поотделно със съпругата си С. П. на „К. 2004” ООД гр.Ямбол  и чрез фирмата си обработвал земеделска земя в землищата на няколко села на територията на община Тунджа в т.ч. и в с.Б. обл.Ямбол. Свидетелят Б.С.Б. като регистриран земеделски производител също обработвал земеделска земя в землището на с.Б..Няколко поредни години Б. стопанисвал БЗС № *****-*****, находящ се в местността „Х.М.”, който редовно декларирал за ползване в ОС „Земеделие”-Тунджа – Ямбол.През месец март 2012г. Б. отново заявил пред ОС „Земеделие” – Тунджа-Ямбол използването на този БЗС за участие в схемите за директни плащания а през месец юли 2012г. подал и декларация по чл.70 ал.2 ППЗСПЗЗ за стопанската 2012г.-2013г.

          През този период между собствениците и ползватели на земеделски земи нямало постигнато споразумение по чл.37в от ЗСПЗЗ, а комасираното обработване на земята се извършвало въз основа на устна уговорка между тях.В тази връзка в началото на месец септември 2012г. по инициатива на част от земеделските производители се провели няколко срещи.Поради непостигане на конкретни устни и писмени договорености и появилите се претенции и съмнения у някои от земеделски производители за неправомерно ползване на земеделска земя се взело решение да се извърши измерване на използваните от всеки производител площи с джипиес система от свидетеля Д..Измерването се извършвало в присъствие на собственика или ползвателя на земята , като конкретно масивите обработвани от подсъдимия П. и свидетеля Б. били измерени на 13.09.2012г. в тяхно присъствие.Данните се докладвали от свидетеля Д. на свидетеля Ст.С. ¸който ги вписвал в бланка „сборна ведомост”.След приключването на замерването се провела нова среща на земеделските производители, на която присъствали свидетеля Б. и съпругата на подсъдимия – свидетелката П..Било установено че свидетелят Б. обработвал с 90 дка в повече земеделска земя от тази за която разполагал с документи, докато подсъдимия П. обработвал с 42 дка по-малко от действително притежаваната.Обработваните от двамата общи масиви имали обща граница в местността „Х.М.” , където се намирал БЗС № *****-***** , поради което свидетеля С. предложил на свидетеля Б. да отстъпи в граничния участък 42 дка, още повече че част от нея била собственост на подсъдимия и съпругата му, а за другата част имали сключени договори за аренда.На срещата свидетеля Б. изразил принципно съгласие за постигане на споразумение за ползването на земята , но тъй като в последствие не се постигнала конкретна договореност между тях в началото на месец октомври 2012г. свидетелят Б. засял процесния масив с пшеница сорт „Енола”.Земеделска земя Б. описал в подадения на 27.11.2012г. пред ОД „Земеделие” анкетен формуляр.

          Подсъдимият П. не се отказал от намерението си да ползва масива и заедно със свидетеля П. поставили три дървени колчета с цел очертаване на границите му.Същевременно виждайки , че земята е засята подсъдимия П. посетил дома на свидетеля Б. и го уведомил за намерението си да обработва 42 дка намиращи се в КВС № **.Тъй като масива бил вече засят , свидетеля Б. категорично се противопоставил на намеренията му.

          През следващите няколко месеца и подсъдимия П. и свидетеля Б. , извършвали агротехнически мероприятия в спорния БЗС , като при едно от тях свидетеля Б. забелязал поставените от подсъдимия колчета.

На 22.02.2013г. свидетеля Б. подал жалба до ЯРП , с която искал да бъде направена проверка дали действията които П. извършва в стопанисваната от заявителя земя не съставляват престъпление по чл.323 от НК.По повод на подадената жалба в РУ „Тунджа” била образувана преписка № *************. , като в хода на проверката са били снети обяснения от подсъдимия П..

Въпреки , че не било постигнато споразумение и при ясно изразеното несъгласие на свидетеля Б. , подсъдимия П. да обработва земеделския блок в местността „Х.М.” на 20.06.2013г. той наредил на свидетеля Г. да ожъне процесните 41 дка.На същата дата свидетеля Б. отишъл до имота и установил , че е започнала жътвата , като заварил комбайни и товарен автомобил , с който се извозвало зърното.Свидетелят Б. веднага сигнализирал на тел.112 и на място били изпратени свидетеля К. и свидетеля С. и след тяхната намеса жътвата била прекратена.Пожънатото зърно било претеглено и се установило , че същото възлиза на 15060кг.Същото с протокол било оставено за отговорно пазене на подсъдимия П..

Според заключението на изготвената по делото съдебно техническа експертиза част от процесната нива с площ 4,1ха находяща се в местността „Х.М.” е собственост на съпругата на подсъдимия , а друга наета под аренда от „К. 2004” ООД , като за стопанската 2012-2013г. в землището на с.Б. е нямало регистрирано споразумение за комасиране на земеделските земи.

От заключението на комплексната техническа експертиза се установява че измерването на ппроцесния масив с джипиес система е  извършено на 13.09.2013г.

Според заключението на изготвената на ДП оценителна експертиза стойността на ожънатите 15060кг пшеница е 6777лв.

Съгласно заключението на повторната оценителна експертиза пшеницата сорт „Енола” е на стойност 4367,40лв..

Видно от представената по делото Справка за съдимост подсъдимия И.А.П. е неосъждан.

Приетата и от настоящия състав на ЯОС фактическа обстановка се установява по безспорен и категоричен начин частично от обясненията на подсъдимия П. , частично от показанията на свидетелката П. и Б.Б., от показанията на свидетелите Л., С., И. , П., Ст.Б.,Б.,  К., Ст.С. , Г., Д.С., Г., Ел.С., П. и Д. както и от приложените и приобщени писмени доказателства.

Правилно и законосъобразно решаващият съд е кредитирал като безпротиворечиви и относими към предмета на делото показанията на свидетелите Л., С. , И. , П. , СТ.Б., Б., К., Ст.С., Г., Д.С., Г., Ел.С., П. и Д. ,дадени в хода на съдебното следствие по настоящото дело.Правилно решаващият съд е кредитирал и показанията на свидетеля Л., С. , Ст.Б., Г. и С. , дадени от тях в хода на досъдебното производство и прочетени по съответния процесуален ред.Показанията на тези свидетели са относими към предмета на делото и се подкрепят от събраните по делото писмени и гласни доказателства.

Правилно и законосъобразно решаващият съд не е кредитирал показанията на свидетеля Б.Б. в частта относно това , че е не е присъствал на срещи на земеделските производители , че не е присъствал на извършеното замерване и не е бил запознат с резултатите от него , както и че е обработвал 90 дка в повече земеделска земя от тази за която разполагал с документи.В тази насока показанията му не се подкрепят от показаният на свидетелите Л., С., ,Д. , Д.С., Ел.С. които са незаинтересувани от изхода на делото и които сочат , както периода и мястото на проведени срещи на земеделските производители ¸така и участието в тях на свидетеля Б..

Правилно и законосъобразно решаващият съд не е кредитирал обясненията на подсъдимия П. и показанията на свидетелката П. относно следните обстоятелства- че постигната конкретна договореност със свидетеля Б. , подсъдимия да обработва спорния имот , и че ще му бъдат възстановени разходите свързани със засяването на пшеницата.Версията на подсъдимия П. и свидетелката П. , че правния спор със свидетеля Б. е бил решен не се подкрепя от показанията на разпитаните по делото свидетели и най вече  от показанията на свидетеля С..Този свидетел е бил в течение на възникналия спор между двамата , включително и участвал в разрешаването му, като е предложил решение в тази насока.Видно от показанията му свидетеля С. не твърди в негово присъствие свидетеля Б. изрично да е дал съгласие подсъдимия да ползва процесния имот , а думите му били „да ние ще се оправим”, т.е заявил е намерение да разрешат спора , но не и че са постигнали конкретна договореност.В тази връзка настоящият състав счита , че не следва да бъдат кредитирани показанията на свидетеля Л. в тази насока, тъй като същите са изолирани и не се подкрепят от останалите писмени и гласни доказателства.Твърдението на свидетеля С. , че в периода м.февруари м.март 2013г. подсъдимия П. и свидетеля Б. са отишли при него , спорейки каква земеделска земя всеки един от двамата има право да обработва , обстоятелството че към този момент не е съставен протокол , както и факта , че на 22.02.2013г. Б. е подал жалба в ЯРП сочат на липса на такава уговорка.Именно и поради изложеното правилно решаващия съд не е приел версията на подсъдимия П. и свидетелката П. , че за стопанската 2012г. – 2013г. за ползването на земеделската земя в местността „Х.М.” е било постигнато споразумение със свидетеля П..

Правилно и законосъобразно решаващият съд е кредитирал заключението на повторната оценителна експертиза , техническата експертиза и комплексната техническа експертиза , които са пълни и ясни ¸изготвени от ВЛ притежаващи необходимите знания и са неоспорени от страните по делото.

При така установената фактическа обстановка правилно и законосъобразно ЯРС е приел, че подсъдимият И.А.П. е осъществил както от обективна така и от субективна страна състава на престъплението по чл.323 ал.1 от НК ¸тъй като на 20.06.2013г. в местността „Х.М.” в землището на с.Б. , обл.Ямбол , посредством свидетеля Г. С. *** – водач на комбайн клас „Мега 208”, собственост на „К. 2004” ООД , представлявано от управителя И.А.П. *** е осъществил самоволно, не по установения от закона ред , оспорвано от Б.С.Б. *** , свое право на ползване върху недвижим имот , находящ се в землището на с.Б. , ЕКАТТЕ *****, представляващ нива в местността „Х.М.” с площ 4,1ха и № на БЗС *****-***** , като събрал реколтата – ожънал 15060кг. от засятата от Б.Б. в имота пшеница на стойност 4 367,40лв., като случаят е немаловажен.

От обективна страна изпълнителното деяние на престъплението по чл.323 ал.1 от НК се характеризира с наличието на едно претендирано от дееца действително или предполагаемо право , което той осъществява самоволно не по установения от закона ред При самоуправството винаги е налице предшестващо спорно имуществено правоотношение.Субект на престъплението може да бъде само страна по имуществено правоотношение.Между подсъдимия П. свидетеля Б. е възникнало спорно гражданско имуществено правоотношение.Спорното право е било за ползването на земеделска земя – нива площ 4,1ха , находяща се в местността „Х.М.” в землището на с.Б..Въпреки оспорването от свидетеля Б. и при липса на постигнато споразумение за стопанската 2012-2013г. в нарушение на чл.37в ал.2 от ЗСПЗЗ на инкриминираната дата подсъдимия П. е разпоредил на свои служители да за почнат жътвата и е пожънал 15060кг. пшеница.С тези си действия подсъдимия П. е извършил самоуправство.След като е имало оспорване от свидетеля Б. , подсъдимия П. е следвало да реализира своята претенция по общия исков ред пред граждански съд.Подсъдимият обаче, вместо да ангажира гражданския съд сам е реализирал претенцията си в нарушение на установения законов ред.

От субективна страна правилно и законосъобразно решаващият съд е приел , че подсъдимия П. е извършил престъплението при форма на вина „пряк умисъл” по смисъла на чл.11 от НК- същият е съзнавал общественоопасния му характер , предвиждал е настъпването на общественоопасните последици и е желаел настъпването им.Подсъдимият П. е съзнавал , че нарушава установения от закона ред при извършване на промяна на съществуващото фактическо положение , имал е и представа относно липсата на съгласие за това от страна на свидетеля Б..

Правилно и законосъобразно решаващият съд е приложил разпоредбата на чл.323 ал.3 от НК , предвиждащ че дееца не се наказва , ако след предупреждение от съответния държавен орган , незабавно възстанови първоначалното фактическо положение.Правилно решаващият съд е приел , че са налице предпоставките за прилагане на разпоредбата на чл.323 ал.3 от НК поради следното: Самоуправните действия са били осъществени на 20.06.2013г. На тази дата подсъдимия П. е бил устно предупреден от държавен орган – полицейски инспектор при РУ „Тунджа”-Ямбол да не извършва самоуправни действия.След предупреждението подсъдимия П. незабавно е преустановил тези действия в резултат на което свидетеля Б. е довършил жътвата.Освен това подсъдимия стриктно е изпълнил и даденото му разпореждане от полицейския инспектор К. да транспортира зърното за съхранение в складовата си база в с.Златари , за което е бил съставен протокол за отговорно пазене и полагал грижи да не погине.

Правилно и законосъобразно решаващият съд е приел , че през месец декември 2012г. подсъдимия П. не е осъществил състава на престъплението по чл.323 ал.1 от НК.Според обвинението самоуправните действия са се изразили в ограждане с колове на нива в местността „Х.М.” в землището на с.Б. ¸като по този начин е бил възпрепятстван достъпа на свидетеля Б. до имота.От доказателствата по делото , в това число и от показанията на свидетеля Б. се установява , че през стопанската 2012г. – 2013г. той е пръскал и торил процесната нива.т.е. достъпа му до имота по никакъв начин не е бил затруднен в резултат на поставените от подсъдимия колове и това действие не би могло да бъде възприето като съставомерно по чл.323 ал.1 от НК.

Правилно и законосъобразно решаващият съд е уважил предявения граждански иск за имуществени вреди в размер на 4 367,40лв. ¸която сума съобразно повторната оценителна експертиза представлява стойността на 15060кг. пешеница.Налице е деликт и причинна връзка между самоуправните действия /жътвата на 15060кг. пшеница/ и настъпилите вреди за гражданския ищец Б.Б..

Възраженията на защитниците на подсъдимия П. , че е имало конкретна договореност/споразумение/ между подсъдимия П. и свидетеля Б. за ползването на процесната нива , както и , че не е имало спор между двамата по този въпрос , съдът счита същите за неоснователни.

Версията на подсъдимия П. и свидетелката П. , че правния спор със свидетеля Б. е бил решен не се подкрепя от показанията на разпитаните по делото свидетели и най вече  от показанията на свидетеля С..Този свидетел е бил в течение на възникналия спор между двамата , включително и участвал в разрешаването му, като е предложил решение в тази насока.Видно от показанията му свидетеля С. не твърди в негово присъствие свидетеля Б. изрично да е дал съгласие подсъдимия да ползва процесния имот , а думите му били „да ние ще се оправим”, т.е заявил е намерение да разрешат спора , но не и че са постигнали конкретна договореност.В тази връзка настоящият състав счита , че не следва да бъдат кредитирани показанията на свидетеля Л. в тази насока, тъй като същите са изолирани и не се подкрепят от останалите писмени и гласни доказателства.Твърдението на свидетеля С. , че в периода м.февруари м.март 2013г. подсъдимия П. и свидетеля Б. са отишли при него , спорейки каква земеделска земя всеки един от двамата има право да обработва , обстоятелството че към този момент не е съставен протокол , както и факта , че на 22.02.2013г. Б. е подал жалба в ЯРП сочат на липса на такава уговорка.Именно и поради изложеното правилно решаващия съд не е приел версията на подсъдимия П. и свидетелката П. , че за стопанската 2012г. – 2013г. за ползването на земеделската земя в местността „Х.М.” е било постигнато споразумение със свидетеля П..

Предвид изложеното и на основание чл.338 вр. с 334 т.6 от НПК,Ямболският окръжен съд ,

 

 

             

 

 

Р    Е    Ш    И  :

 

             ПОТВЪРЖДВА Присъда № 9/25.01.2016г. , постановена по НОХД № 769/2015г. по описа на Районен съд-Ямбол.

              Осъжда подсъдимия И.А.П. с установена по делото самоличност да заплати на гражданския ищец и частен обвинител Б.С.Б. направените по делото разноски в размер на 800лева.

              Решението не подлежи на обжалване и протестиране. 

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                          ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

 

 

 

                                                                                            2.