Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

43                                                05.04.2016г.                гр.Ямбол

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 Ямболският Окръжен съд                                              I-ви наказателен  състав

 На 09 март 2016 година,

 В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                            

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИАНА ФАРФАРОВА

                                                          ЧЛЕНОВЕ: ИВАН И.     

                                                                                ГЕРГАНА КОНДОВА     

 

                                                              

 Секретар: Ив.З.

 Прокурор: Д.Л.

 Сложи на разглеждане докладваното  от съдия И.И.

 ВНОХД № 48 по описа за 2016 год.

 И   ЗА   ДА    СЕ  ПРОИЗНЕСЕ  ВЗЕ  ПРЕДВИД СЛЕДНОТО:

Производството е по реда на глава XXI от НПК.

С Присъда № 2/11.01.2016г. , постановена по НОХД № 1272/2015г. Ямболският районен съд е признал подсъдимия К.П.И. с ЕГН ********** за виновен в това , че на 15.09.2015Г., около 15,30 ч. в гр.Ямбол на ул.”Независима България” в близост до № 4 , действайки в условията на „опасен рецидив” е отнел чужди движими вещи на обща стойност 171 лева , от владението на собственика им М.А.В. от гр.Ямбол ¸без нейно съгласие ¸с намерение противозаконно да ги присвои , поради което и на основание чл.196 ал.1 .1 вр. с чл.194 ал.1 вр. с чл.29 ал.1 б”б” и чл.54 го е осъдил на две години и шест месеца „лишаване от свобода

На основание чл.58а ал.1 от НК е намалил така наложеното наказание от две години и шест месеца „лишаване от свобода” на една година и осем месеца „лишаване от свобода” ¸което да изтърпи в затвор при първоначален „строг режим”.

Със същата присъда ЯРС е осъдил подсъдимия К.П.И. да заплати направените по делото разноски в размер на 149,83лв. , вносими в полза на Републиканския бюджет по сметката на ОД МВР Ямбол.

Срещу Присъдата в законоустановения срок е постъпила въззивна жалба от адвокат Д.К. от ЯАК защитник на подсъдимия К.П.И..В Жалбата се сочи , че присъдата е явно несправедлива и определеното наказание не отговаря на многобройните смекчаващи вината обстоятелства които изброява.Настоява се да бъде изменена присъдата на ЯРС , като бъде приложена разпоредбата на чл.58а ал.4 от НК.

Въззивникът К.П.И. , редовно призован  се явява лично и със служебен защитник – адвокат.Поддържа се въззивната жалба  предвид съображенията изложени в нея.Твърди се ,че ЯРС не е съобразил размера на наказанието с наличието на многобройни смекчаващи вината обстоятелства. Настоява да се да бъде приложена разпоредбата на чл.58а ал.4 от НК и се тнамали размера на наказанието на подсъдимия И..

В съдебно заседание представителя на ЯОП счита , че въззивната жалба е неоснователна и следва да се остави без уважение , а атакуваната присъда на ЯРС като правилна и справедлива следва да бъде потвърдена.

Въззивният съд, наказателно отделение, като се запозна с изложеното в жалбата и доводите на страните, обсъди доказателствата по делото поотделно и в тяхната съвкупност, и извърши цялостна проверка на атакувания съдебен акт в пределите по 313 и сл. от НПК , установи следното:

Жалбата е допустима, подадена в процесуалните срокове, а разгледана по същество се явява неоснователна.

Производството по делото пред първоинстанционния съд е протекло по реда на глава XXVII от НПК.

Фактическата обстановка е изяснена безспорно , направен е подробен и задълбочен анализ на доказателствата и изводите върху тях.Същата се подкрепя изцяло от обясненията на подсъдимия К.П.И. , показанията на свидетелката М.А.В. , както и от всички приобщени по делото писмени  доказателства.

 Направеното от подсъдимия признание на фактическите обстоятелства , съдържащи се в обстоятелствената част на обвинителния акт , напълно се подкрепя от посочените по-горе гласни и писмени доказателства.

Фактическите положения, приети за установени от първата инстанция са правилни , подкрепят се напълно от събраните по делото доказателства и въз основа на тях са направени законосъобразни и правилни изводи.В съответствие с тях Ямболският районен съд законосъобразно и обосновано  е приел , че подсъдимият К.П.И. е осъществил както от обективна така и от субективна страна състава на престъплението по чл.196 ал.1 т.1 вр. с чл.194 ал.1 вр. с чл.29 ал.1 б”б” от НК тъй като на 15.09.2015Г., около 15,30 ч. в гр..Ямбол на ул.”Независима България” в близост до № 4 , действайки в условията на „опасен рецидив” е отнел чужди движими вещи на обща стойност 171 лева , от владението на собственика им М.А.В. от гр.Ямбол без нейно съгласие ¸с намерение противозаконно да ги присвои.

От обективна страна авторството на деянието е безспорно установено както от самопризнанието на подсъдимия , което се подкрепя в пълна степен от събраните на ДП писмени и гласни доказателства.Предмет на извършеното престъпление са чужди движими вещи ¸които към момента на отнемането им са притежавали определена парична стойност.Фактическата власт върху конкретните вещи се е упражнявала от техния собственик – св.В..Подсъдимият е прекъснал упражняваната от собственика фактическа власт и е установил своя такава.Липсвала о е съгласие от страна на В. за извършване на това своене.

От субективна страна престъплението е извършено при пряк умисъл.Подсъдимият е съзнавал , че лишава от фактическа власт досегашния собственик на вещите .Предвиждал е преминаването им в негова фактическа власт и пряко е целял настъпването на този противоправен резултат.Налице е и предвидената в закона користна цел , тъй като непосредствено след извършване на деянието подсъдимият се е разпоредил с вещите , изхвърляйки част от тях и употребявайки паричните средства за лични нужди.

Относно вида и размера на наложеното наказание на  подсъдимия К.П.И. , ЯРС от една страна правилно и законосъобразно е съобразил висотата обществена опасност на извършеното деяние , както и обстоятелството че пострадала от престъплението е възрастна трудноподвижна жена , факта че подсъдимия е извършил престъплението докато и помага да се придвижи до дома си.Налице е и висока обществена опасност на личността на подсъдимия И. , тъй като е многократно осъждан.От друга страна ЯРС е взел предвид като смекчаващи вината обстоятелства – невисоката стойност на отнетото имущество, направените самопризнания на ДП, , с които е способствал за разкриване на обективната истина.Именно и поради това ЯРС правилно и законосъобразно е определил наказание от две години и шест месеца „лишаване от свобода” при превес на смекчаващите вината обстоятелства.

Правилно и законосъобразно ЯРС не е приложил разпоредбата на чл.55 от НК , тъй като посочените смекчаващи вината обстоятелства не са нито изключителни , нито многобройни и същевременно и най – лекото предвидено в закона наказание от три месеца „лишаване от свобода” не е несъразмерно тежко.

Правилно ЯРС на основание чл.58а ал.1 от НК е намалил с 1/3 наложеното наказание , а именно две години и шест месеца „лишаване от свобода” на една година  и осем месеца „лишаване от свобода” , което да изтърпи в затвор при първоначален „строг режим”.

Настоящия състав на въззивният съд намира , че присъдата на ЯРС е справедлива тъй като ЯРС е взел предвид обществената опасност на деянието и дееца , съдебно му минало и като такава ще постигне целите на чл.36 от НК – на специалната и генералната превенция.

Ето защо и на основание чл.338 вр. с 334 т.6 от НПК,Ямболският окръжен съд,            

           

Р    Е    Ш    И  :

 

 

             ПОТВЪРЖДАВА Присъда № 2/11.01.2016г., постановена по НОХД № 1272/2015г. по описа на Ямболски районен съд.

             Решението не подлежи на обжалване и протестиране.

 

 

 

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:…………………

 

 

                                                                     ЧЛЕНОВЕ:1. …………………..

 

 

                                                                                              2. ………………….