Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

 

42                                                05.04.2016г.                гр.Ямбол

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 Ямболският Окръжен съд                                              I-ви наказателен  състав

 На 09 март 2016 година,

 В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                            

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИАНА ФАРФАРОВА

                                                          ЧЛЕНОВЕ: ПЕТРАНКА ЖЕКОВА

                                                                                ИВАН ИВАНОВ     

                                                                                      

 

                                                             

 Секретар: Ив.З.

 Прокурор: Д.Л. Сложи на разглеждане докладваното  от съдия И.Иванов

 ВНОХД № 39 по описа за 2016 год.

 И   ЗА   ДА    СЕ  ПРОИЗНЕСЕ  ВЗЕ  ПРЕДВИД СЛЕДНОТО:

Производството е по реда на глава XXI от НПК.

           С Присъда № 128/28.10.2015г. , постановена по НОХД № 460/2015г. по описа на Ямболски районен съд е ПРИЗНАЛ подсъдимата В.М.З. -родена на *** г. в гр. Панагюрище, живуща ***, б., б.г., в.о., о., м. проучване на пазара при ЕТ „Георги Захариев" гр. Пазарджик, н., ЕГН **********

ЗА ВИНОВНА в това, че на 11.08.2013 г., около 19:10 ч., на автомагистрала „Тракия", км 279+400, в близост до с. Дражево, обл. Ямбол, при управление на МПС - лек автомобил марка „Мерцедес Вито" с per.PA 1438 ВН, собственост на Г.З.З. от гр. Пазарджик, е нарушила правилата за движение но пътищата, визирани в разпоредбите на Закона за движение по пътищата /ЗДвП/, а именно:

Чл.5 ал. 1 т.1 от ЗДвП: „Всеки участник в движението по пътищата с поведението си не трябва да създава опасности и пречки за движението, не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществени вреди";

Чл.20 ал.1 от ЗДвП: „Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват.";

Чл.20 ал. 2 от ЗДвП: „Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението.";

Чл.42 ал.2 т.1 от ЗДвП: „Водач, който изпреварва, е длъжен по време на изпреварването да осигури достатъчно странично разстояние между своето и изпреварваното пътно превозно средство", вследствие на което при извършване на изпреварване, е предизвикала ПТП с лек автомобил марка „Хюндай И 30" с per. № СА **** MP, при което по непредпазливост е причинила, телесна повреда на повече от едно лице, както следва:

-   на С.П.Б. *** - средна телесна повреда, изразяваща се в контузия на левия бял дроб с левостранния пневмоторакс и множество травматични увреждания, довели до изпадането й в състояние на травматичен шок, причинили разстройство на здравето временно опасно за живота, като опасността за живота е съществувала в първите няколко дни, без тенденция да настъпи отново;

-   на Н.И.Б. *** - средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на двете рамене на дясната срамна кост и счупване на дясната част на кръстеца, довело до трайно затрудняване движенията на долните крайници за срок около 4-5 месеца при правилно протичане на оздравителните процеси;

-   на А.П.Г. *** - средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на лявата ключица, довело до трайно затрудняване движенията на левия горен крайник за срок около 2 месеца при обичаен ход на оздравителните процеси;

-   на Т.А. *** - средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на ключицата и изкълчване на раменната става, което е причинило трайно затрудняване на движенията на горния крайник за срок около 2,5 - 3 месеца при обичаен ход на оздравителните процеси, както и по непредпазливост е причинила значителни имуществени вреди на лек автомобил марка „Хюндай И 30", с per. № СА **** MP, собственост на „Х.Л." ЕАД гр. София, представлявано от Т.Г.Г. от гр. София, на стойност 10050 /десет хиляди и петдесет/ лева - престъпление по чл.343 ал.З б.„а" вр. ал.1 б.„б" вр. чл.342 ал.1 от ПК, поради което и на основание чл.58а ал.1 вр. чл.54 и чл.2 ал.2 от НК и е НАЛОЖИЛ наказание Лишаване от свобода за срок от ЕДНА ГОДИНА и ЧЕТИРИ МЕСЕЦА.

На основание чл.66 ал.1 от НК е ОТЛОЖИЛ изпълнението на така наложеното наказание за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ и ШЕСТ МЕСЕЦА, считано от датата на влизане на присъдата в сила.

На основание чл.343г вр. чл.37 ал.1 т.7 от НК е  ЛИШИЛ подсъдимата В.М.З. от право да управлява МПС за срок от ДВЕ ГОДИНИ, считано от датата на влизане на присъдата в сила.

ОСЪДИЛ е подсъдимата В.М.З. да заплати на гражданския ищец Т.А.Д., ЕГН ********** *** сума в размер на 12 000 лв., представляваща обезщетение за причинените й неимуществени вреди от престъплението, ведно със законната лихва, считано от датата на увреждането - 11.08.2013 г. до окончателното изплащане на сумата. Искът за разликата над уважения размер от 12 000 лв.до предявения такъв от 78 000 лв., отхвърлил като неоснователен и недоказан.

ОТХВЪРЛИЛ е предявеният от гражданския ищец Т.А.Д., ЕГН ********** *** срещу подсъдимата В.М.З. граждански иск за причинени имуществени вреди в размер на 2 000 лв., ведно със законната лихва, считано от датата на увреждането - 11.08.2013 г., като неоснователен и недоказан.

ОСЪДИЛ е подсъдимата В.М.З. да заплати направените по делото разноски, от които 610 лв. в приход на републиканския бюджет, по сметката на ОДМВР Ямбол и 165 лв. в приход на бюджета на съдебната власт, по сметката на ЯРС, както и сума в размер на 480 лв., съставляваща държавна такса върху уважения размер на гражданския иск.

          Срещу Присъдата в законоустановения срок е постъпила въззивна жалба от подсъдимата З. чрез защитника си – адвокат В.М. ***.В Жалбата се сочи , че присъдата е явно несправедлива.Сочи се ,че щетите по автомобила са възстановени още през 2014г., поради което са налице всички условия за приложението на чл.78а от НК.Настоява се да бъде отменена присъдата и се постанови нова такава с която да се приложи чл.78а от НК.

Срещу Присъдата на ЯРС е постъпила и въззивна жалба от адвокат В.А. *** , повереник на частния обвинител и граждански ищец Т.А.Д..Сочи се , че присъдата на ЯРС е постановена при допуснати съществени нарушения на процесуалните правила и незаконосъобразна, не са взети предвид отегчаващи отговорността обстоятелства касаещи подсъдимата З..Присъденото обезщетение е занижено и несправедливо т.к. се касае за множество увреждания причинени на Д. средни телесни повреди и леки телесни повреди, за трайно затрудняване не само на горен крайник , но и за временно разстройство на здравето , опасно за живота и сравнително дълъг и болезнен оздравителен процес.Настоява се да бъде изменена присъдата на ЯРС , като бъде завишено наказанието на подсъдимата З. около средния законоустановен за престъплението размер , а предявения граждански иск да бъде уважен изцяло.   

Въззивникът В.М.З. редовно призована се явява лично и със защитник адвокат М..Подържа жалбата на основанията изложени в нея.Настоява се да бъде приложена разпоредбата на чл.78а от НК  алтернативно да бъде намалено наложеното наказание на подсъдимата.

Въззивникът Т.А.Д. , редовно призована не се явява , за нея повереника и – адвокат А..Поддържа се жалбата на основанията изложени в нея.Настоява се да бъде увеличено наказанието на подсъдимата З. , а предявения граждански иск за неимуществени вреди да бъде уважен в пълен размер.Не са налице основанията за прилагане на разпоредбата на чл.78а от НК както се твърди в жалбата на подсъдимата З..

В съдебно заседание представителя на ЯОП счита , че въззивните жалби са неоснователни.Присъдата на ЯРС е правилна и законосъобразна , както в наказателната , така и в гражданската част и следва да бъде потвърдена.

Въззивният съд, наказателно отделение, като се запозна с изложеното в жалбата и доводите на страните, обсъди доказателствата по делото поотделно и в тяхната съвкупност, и извърши цялостна проверка на атакувания съдебен акт в пределите по 313 и сл. от НПК , установи следното:

Жалбата на подсъдимата З. е допустима, подадена в процесуалните срокове, а разгледана по същество се явява неоснователна.

Жалбата на частния обвинител и граждански ищец Д. е частично основателна по следните съображения:

Производството по делото пред първоинстанционния съд е протекло по реда на глава XXVII от НПК.

Допуснато е отстранимо съществено процесуално нарушение още на досъдебното производство , пренесено в Присъдата на ЯРС и мотивите към нея, което нарушава правото на защита на подсъдимата З. – чл.348 ал.3 т.1 от НПК.

На досъдебното производство при изготвяне на съдебномедицинската експертиза не става ясно с какви медицински данни е разполагал съдебния медик /освен свидетелските показания на Д./ за да даде заключение за медикобиологичната характеристика на причинените телесни увреждания на пострадалата Т.Д.. В заключението на СМЕ се сочи , че е налице счупване на ключицата и изкълчване на раменната става.Счупването на ключицата и изкълчване на  раменната става на Д. са и причинили трайно затрудняване на движенията на горния крайник.НЕ Е ПОСОЧЕНО ЗА ЛЯВ ИЛИ ДЕСЕН КРАЙНИК СТАВА ВЪПРОС.

Това заключение е пренесено дословно в Постановление за привличане в качеството на обвиняем на В.З. от 30.07.2014г.на досъдебното производство и в обвинителния акт. По същият начин тези обстоятелства са възприети от първоинстанционния съд без да се установи по безспорен начин за ляв или десен крайник става въпрос.Това е посочено в присъдата № 128/28.10.2015г. на ЯРС  , а също и в мотивите към нея.

Предвид изложеното присъдата на ЯРС следва да бъде отменена а делото следва да се върне на Районна прокуратура гр.Ямбол за отстраняване на допуснатото съществено нарушение на процесуалните правила.

Ето защо и на основание чл.335 ал.1 т.1  от НПК,Ямболският окръжен съд,            

 

           

Р    Е    Ш    И  :

 

 

             ОТМЕНЯ Присъда № 128/28.10.2015г., постановена по НОХД № 460/2015г. по описа на Ямболски районен съд.

             ВРЪЩА делото на Районна прокуратура – Ямбол за отстраняване на допуснатото съществено процесуално нарушение.

             Решението не подлежи на обжалване и протестиране.

 

 

 

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:…………………

 

 

                                                                     ЧЛЕНОВЕ:1. …………………..

 

 

                                                                                              2. ………………….