П Р О Т О К О Л

 

 

28.04.2016  година                                                                            гр. Ямбол

 

Ямболският окръжен съд                            ІІІ-ти     Наказателен състав

На двадесет и осми април                                                         2016 година

В публично заседание в следния състав:

 

                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЕТРАНКА ЖЕКОВА

                                 

 

Секретар  Ив. З.

Прокурор Д. ЛЮЦКАНОВ

Сложи за разглеждане докладваното от  съдия ЖЕКОВА

НОХД № 143 по описа за 2016 година.

На именното повикване в 15.00  часа се явиха :

 

Обвиняемият  Й.М. редовно призован по телефона чрез защитника си – адв. Б. се явява лично и с адв. Б., редовно упълномощен от ДП.

 

Прокурора- Да се даде ход на делото.

Адв. Б.- Да се даде ход на делото.

 

Съдът счита,  че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

СНЕМА СЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ОБВИНЯЕМИЯ:

Й.И.М. – роден на *** ***, български гражданин, живущ *** основно образование ученик в ПГДСТ „Н. Вапцаров” – гр. Ямбол неосъждан, ЕГН **********.

 

На страните се разясниха правата по чл. 274 и чл. 275 от НПК, по повод на което:

Прокурорът - Не правя отводи на състава на съда. Не правя възражения, искания, бележки.

Адв. Б. - Не правя искания, бележки, възражения. Не правя отводи на състава на съда.

 

ДАВА СЕ ДУМАТА НА ПРОКУРОРА ЗА ПРОЧИТАНЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО за решаване на наказателно производство.

 

Обв. Й.М.- Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението.

 

Окончателно споразумение сключено между прокурор от Ямболска окръжна прокуратура Димитър Люцканов и адв. м.Б.- защитник на обвиняемия Й.И.М..

Обвиняемият Й.И.М. - роден на *** ***, български гражданин, неженен, с основно образование, ученик в ПГДСТ „Н. Вапцаров” - гр. Ямбол, неосъждан, ЕГН **********, се признава

ЗА ВИНОВЕН

В това, че на 07.01.2016 г. в гр. Нова Загора, без надлежно разрешително е придобил и държал с цел разпространение до 18,45 часа на 07.01.2016 г. в гр. Ямбол високорисково наркотично вещество -хероин с общо нето тегло 0.909 гр. с концентрация на активно наркотично действащ компонент диацетилморфин 43 % на обща стойност 81,81 лв., от което вещество 0,024 грама нето тегло на 07.01.2016 г., около 17,30 часа в гр. Ямбол е разпространил - продал за сумата от 10 лв. / на А.А.Ш от гр. Ямбол и 0,040 грама нето тегло на 07.01.2016 г. около 18,40 часа в гр. Ямбол е разпространил /продал за сумата от 15 лв./ на К С В - от гр. Ямбол, поради което и на основание чл. 354а, ал. 1, предл. 3, 4 и 5 от НК, във вр. с чл. 55 ал. 1 т. 1 от НК му се определя наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ЕДНА ГОДИНА.

На основание чл. 66 ал. 1 от НК се отлага изтърпяването на н аложеното наказание за срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на споразумението в сила.

На основание чл. 55, ал. 3 от НК на обвиняемия не се налага наказанието „Глоба”.

 

На основание чл. 354а, ал. 6 от НК, предметът на престъплението, приобщен към делото като веществено доказателство - високорисково наркотично вещество - хероин с концентрация на активно действащ компонент диацетилморфин 43 %, общо нето тегло 0.845 грама се отнема в полза на държавата.

На основание чл. 19 от Наредбата за условията и реда за съхраняване и унищожаване на наркотични вещества, растения и прекурсори, както и за вземане на представителни проби от тях /ДВ, бр. 18/28.02.2006 год./, след одобряване на споразумението иззетото по делото и предадено на съхранение в ЦМУ-София, отдел „НОП” с протокол № 41092/01.04.2016 г. наркотично вещество - хероин - с обща маса 0.845 гр. нето, следва да бъде унищожено.

Иззетите по делото като веществени доказателства - 63 броя листчета от бяла хартия на редове с правоъгълна форма, като вещи без стойност, след влизане в сила на споразумението, да бъдат унищожени.

От престъплението няма причинени имуществени вреди, което не налага тяхното възстановяване или обезпечаване.

Разноските по делото в размер на 486.00 лв. за изготвени съдебно-физико-химически експертиза и съдебно-фармакологична експертиза, да бъдат заплатени от обвиняемия в републиканския бюджет по сметка на ОД на МВР- Ямбол.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

ПРОКУРОР:

           Димитър Люцканов

 

 

ЗАЩИТНИК:

            Адв. М.Б.

 

 

ОБВИНЯЕМ:

             Й.И.М.

 

 

 

 

 

 

 

 

СЪДЪТ счита, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала. При извършената служебна проверка на ДП съдът не констатира допуснато процесуално нарушение, като са налице и безспорни доказателства, че обвиняемият е автор на предявеното му обвинение,  както и че същото е съставомерно по чл. 354а ал. 1 предл 3, 4 и 5 от НК. Определеното наказание е справедливо и законосъобразно, тъй като е съобразено със степента на обществена опасност на личността на обвиняемия и с тежестта на престъплението. Произнасянето за веществените доказателства и разноските също е законосъобразно.

По изложените съображения и на основание чл. 382 ал. 7 от НПК съдът

ОПРЕДЕЛИ: №39

 

ОДОБРЯВА сключеното споразумение между прокурора от Ямболска окръжна прокуратура - Димитър Люцканов и адв. М.Б. - защитник на обвиняемият Й.И.М..

ОСЪЖДА Й.И.М. да заплати направените по делото разноски в размер на 486 лв. в приход на републикански бюджет по сметката на ОД на МВР- гр. Ямбол.

 ПРЕКРАТЯВА производството  по НОХД №143/2016 г. по описа на ЯОС.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

Протокола се изготви в съдебно заседание, което приключи в 15.15 ч.

 

 

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                     СЕКРЕТАР: