П Р О Т О К О Л

 

 

27.04.2016  година                                                                               гр. Ямбол

 

Ямболският окръжен съд                                ІV-ти     Наказателен състав

На двадесет и седми април                                                           2016 година

В публично заседание в следния състав:

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛ ПЕТКОВ

                                                                                             

Секретар  М. К.

Прокурор   Ж. И.

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ПЕТКОВ

НОХД № 132 по описа за 2016 година

На именното повикване в 14.00 часа се явиха:

 

 

         Обвиняемият К.Н.К., явява се лично и с адв. Д. ***, редовно упълномощен.

         За Държавното обвинение се явява прокурор И.

 

         ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

         Адв. Д.: Да се даде ход на делото.

 

         Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

 

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

         Снема самоличността на обвиняемия, както следва:

К.Н.К. - роден на *** *** ***, българин, български гражданин, разведен, със средно образование, ***, неосъждан, ЕГН **********.

 

На основание чл. 274 и чл. 275 НПК на страните се разясниха правата им, по повод на което искания, бележки, възражения и отводи към състава на съда и секретаря не бяха направени.

 

ДОКЛАДВА се споразумението за решаване на делото по реда на чл. 381 от НПК.

 

ПРОКУРОРЪТ: Постигнали сме споразумение със защитата на обвиняемия. Поддържам така внесеното споразумение по чл. 381 от НПК. Моля като прецените, че същото не противоречи на закон и морала, да го одобрите.

 

Адв. Д.: Поддържам споразумението и моля да го одобрите.

 

Обв. К.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам споразумението и последиците от него. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

На основание чл. 382 ал. 6 НПК, ВПИСВА СЕ окончателното споразумение:

 

Обвиняемият К.Н.К. - роден на *** *** ***, българин, български гражданин, разведен, със средно образование, ***, неосъждан, ЕГН **********

СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН в това, че на 14.04.2011 г. и 31.05.2011 г., в гр. Б. пред Общинска служба „Земеделие” гр. Болярово и ДФ „Земеделие” Областна Разплащателна Агенция - гр. Ямбол, в качеството на *** на „***” ЕООД с ЕИК по БУЛСТАТ ***, е представил неверни сведения в Заявление по чл.32, ал.1, чл.41, ал.2 и чл.46, ал.1 от Закона за подпомагане на земеделските производители /ЗПЗП/ с УИН *** и УРН ***, в приложената към него таблица за идентификация на използваните през 2011 г. парцели и в приложените по чл.32, ал.2 от ЗПЗП карти на блокове на земеделски стопанства /БЗС/, в нарушение на задължението си да представи такива по ЗПЗП и Наредба № 5/27.02.2009 г. на Министъра на земеделието и храните, а именно:

Посочил като постоянно затревени площи през 2011 г. без реално да ги използва и стопанисва:

- блок на земеделско стопанство /БЗС/ № ***, съставляващ парцел № ***, в землището на с. *** с площ от 21.99 ха /двадесет и един хектара и деветдесет и девет/, за да получи директни плащания по схема за единно плащане на площ /СЕПП/ в размер на 4 926.20 лв. /четири хиляди деветстотин двадесет и шест лева и 20 стотинки/ и HP2 в размер на 3 010.56 лв. /три хиляди и десет лева и 56 ст./;

- блок на земеделско стопанство /БЗС/ № ***, съставляващ парцел № ***, в землището на с. *** с площ от 7,47 ха /седем хектара и четиридесет и седем/, за да получи директни плащания по схема за единно плащане на площ /СЕПП/ в размер на 1 673,43 лв. /хиляда шестстотин седемдесет и три лв. и 43 ст./ и НР2 в размер на 1 022.69 лв. /хиляда двадесет и два лв. и 69 ст./;

Всички парцели с обща необработена площ от 29.46 ха /двадесет и девет хектара и четиридесет и шест/, за да получи за тях директни плащания по схема за единно плащане на площ /СЕПП/ в размер на 6 599,63 лв. /шест хиляди петстотин деветдесет и девет лева и шестдесет и три ст./, съставляващи средства, предоставени от Европейския съюз на българската държава от Европейски фонд за гарантиране на земеделието /ЕФГЗ/, за да получи за тях плащания за природни ограничения на земеделски стопани в райони, различни от планинските /НР2/ в размер на 4 033,25 лв. /четири хиляди тридесет и три лв. и 25 ст./, предоставени от Европейския съюз на българската държава от Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони /ЕЗФРСР/, всичко средства в общ размер на 10 632.88 лв. /десет хиляди шестстотин тридесет и два лв. и 88 ст./, поради което и на основание чл. 248а ал. 3 вр. ал. 2, вр. ал. 1 вр. чл. 55 ал. 1 т. 1 от НК, МУ СЕ ОПРЕДЕЛЯ наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА.

На основание чл. 66 ал. 1 от НК изпълнението на така определеното наказание СЕ ОТЛАГА за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

На основание чл. 55 ал. 3 от НК на обвиняемия К. не се налага по-лекото наказание Глоба, предвидено в посочената разпоредба заедно с наказанието Лишаване от свобода.

 

Направените по делото разноски по делото в размер на 185 лева за възнаграждение на вещото лице, изготвило агротехническата експертиза, се възлагат за сметка на обвиняемия К..

Имуществени щети по делото в резултат на извършеното престъпление не са налице.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

 

ОБВИНЯЕМ:

                      /К. К./

                                                        ПРОКУРОР:

                                                                                 /Ж. И./

 

ЗАЩИТНИК:

                      /Адв. Д. Д./

 

 

Съдът счита, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала, поради което на основание чл. 382 ал. 7 от НПК

 

О П Р Е Д Е Л И: № 36/27.04.2016 г.

 

ОДОБРЯВА споразумението за решаване на НОХД № 132/2016 г., постигнато между адв. Д. Д. от ЯАК - защитник на обвиняемия К.Н.К. ***.

ОСЪЖДА обвиняемия К.Н.К. да заплати направените по делото разноски в размер на 185 лв. в приход на Съдебната власт по сметката на ЯОС.

ОТМЕНЯ мярката за неотклонение взета в ДП, по отношение на обвиняемия К.Н.К., а именно „Подписка”.

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД №132/2016 г. по описа на ЯОС.

Определението е ОКОНЧАТЕЛНО.

 

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 14.20 ч.

 

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                               СЕКРЕТАР: