Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е № 69

гр. Ямбол,  28 .04. 2016 г.

В  ИМЕТО НА  НАРОДА

                      

                               Ямболският окръжен съд, Фирмено отделение в открито заседание на  ..........                                 .. двадесет и осми     април   през две хиляди и шестнадесета година, като разгледа докладваното фирмено дело  17 по описа за 2016 г. от        

                                                                       ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: Н. ИВАНОВ

за да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е образувано е по заявление от Ц.К.И. ***, в качеството й на изпълнителен директор на фондация “Бейли”, със седалище село Търнава, с което се иска вписването й в регистъра за юридически лица с нестопанска цел при ЯОС.

            Приложени са следните документи: Учредителен акт на фондацията -нотар. заверен; Документ - вн. бележка за направено дарение за учредяване на фондацията; Свидетелство за съдимост на изпълнителния директор; Образец от подписа на представляващия с нот. заверка; Уведомително писмо от “ИО”–АД, Клон гр. Ямбол за резервирано наименование на Фондацията; Квитанция за внесена държавна такса за вписване на фондацията.

            Предвид горното и с оглед на представените изискуеми от закона документи, съдът счита, че искането следва да бъде уважено.

            На основание с чл. 18, ал. 1 и чл. 34, ал. 1 от ЗЮЛНЦ и чл. 595 и сл. от ГПК , ЯОС

Р    Е    Ш    И :

ВПИСВА в регистъра за юридически лица с нестопанска цел при Ямболския окръжен съд ФОНДАЦИЯ с наименование БЕЙЛИ". Наименованието може да бъде допълнително изписвано на английски език по следния начин: „Baileys Foundation”.

СЕДАЛИЩЕ и адрес на управление – село Търнава, ул. „Граф Игнатиев" № 18, общ. Тунджа,  обл. Ямболска.

 Фондацията е създадена за неопределен срок, за осъществяване на общественополезна дейност.

Фондацията е учредена с дарение в размер на 1000 (хиляда) лв. от нейния учредител Ц.К.И. –Б.

Фондация „Бейли" има следните цели: Социална адаптация и грижа за възрастни лица; Насърчаване на социалната ангажираност и отговорност на гражданското общество; Стимулиране въвеждането на нови   методи и ресурси за развитие социалния капитал и знания; Подкрепа на местно, регионално и национално ниво на социални инициативи, насочени към граждански просперитет и развитие.

За постигане на горепосочените цели Фондация „Бейли” използва следните средства: Изграждане на социален комплекс за възрастни лица.; Извършване на проучвания и анализи свързани с целите на Фондацията; Създаване, разпространение и мултиплициране на ефективни модели в областта на социалната дейност; Привличане на експерти, специалисти, партньори и доброволци за подпомагане дейността на Фондацията; Разработване и издава информационни и рекламни материали на всякакви носители, за да подпомага, развива и популяризира дейността си; Организиране и провеждане на семинари, конференции и други; Осъществяване на различни изследователски програми, проекти и инициативи; Осъществяване на експертна и консултантска дейност; Участване при разработване и реализацията на проекти на партньорски организации; Осъществяване на контакти със сродни организации в страната и чужбина; Разработване и изпълнение на проекти, свързани с целите на Фондацията.

За постигане на своите цели Фондацията може да извършва допълнителна стопанска дейност, като приходите се използват само за постигането на целите на фондацията. Предметът на стопанска допълнителната стопанска дейност може да бъде извършването на експертни, консултантски, образователни, информационни и социални дейности и услуги, в т.ч. разработване на планове, проекти и програми, извършване на проучвания и анализи, организиране и провеждане на изложения, пленери, обучения и семинари; технически услуги и издателска дейност - обучителни материали, доклади, рекламно-информационни материали, свързани с популяризиране дейността на фондацията. Фондацията не разпределя печалба.

Имуществото на Фондацията се състои от: Учредителното дарение; Последващи дарения и завещания от български и чуждестранни физически и юридически лица на всякакъв вид имущество; Приходи от собствена дейност,  осъществявана  по законоустановения ред; субсидии, помощи, спонсорство и други доходи, получени в съответствие със закона;  Право на собственост и ограничени вещни права, парични средства, ценни книжа, вземания и други имуществени права, придобити по реда, определен от закона.

Органите на Фондацията са: Съвет на Фондацията и Изпълнителен директор на фондацията.

В органите на Фондацията може да бъде избрано всяко дееспособно физическо лице, което приема и ще работи за постигане на целите на Фондацията.

Изпълнителният директор на фондацията е по право член на Съвета на фондацията.

Членовете на Съвета на фондацията отпадат от състава при напускане по собствено желание, както и при освобождаването им по решение на Съвета на фондацията, взето с обикновено мнозинство от членовете, като освобождаваният член не гласува, както и при трайна невъзможност да участват в работата на съответния орган.

Първият Изпълнителен директор на фондацията и първият състав на Съвета на фондацията се назначават от Учредителя на Фондацията за срок от 5 (пет) години.

Съветът на фондацията е колективен върховен орган по смисъла на чл.39 ал.1 от ЗЮНЛЦ и се състои от трима членове, които имат право на глас. Учредителят избира измежду членовете на Съвета на фондацията първият Председател на Съвета. След назначаване на първия Съвет на фондацията промените в него се извършват от членовете на Съвета на фондацията.

След изтичане на първия мандат, Съветът на фондацията избира измежду своите членове Председателя на Съвета.

Членството в Съвета на фондацията е доброволно и безвъзмездно.

Учредителят на Фондацията, ако не е член на Съвета на фондацията, може винаги да участва в заседанията на Съвета на фондацията.

Съветът на фондацията се свиква на заседание от Председателя на Съвета най-малко веднъж годишно, както и по искане отправено до Председателя от Изпълнителния директор.

Съвета на фондацията се свиква с писмена покана до всеки от членовете на Съвета, която съдържа дневния ред, датата, часа и мястото на провеждане на заседанието и по чия инициатива се свиква, изпратена най-малко 3 (три) работни дни преди насрочения ден.

Съветът на фондацията: Управлява и контролира програмите и дейностите на Фондацията в съответствие с учредителния акт и българското законодателство; Избира Изпълнителния директор на Фондацията; Определя реда и организира извършването на дейността на Фондацията; Утвърждава организационната структура и щатния състав на Фондацията и определя общия размер на всички възнаграждения; Взема решение за разпореждане с имуществото на Фондацията при спазване на разпоредбите на чл.41 от ЗЮЛНЦ; Взема решение за участие на Фондацията в други организации; Приема годишен бюджет на Фондацията; Приема годишен отчет за дейността на Фондацията; Приема годишен отчет за дейността на Изпълнителния директор; Взема решение за откриване и закриване на клонове; Приема годишния финансов отчет след заверка от експерт-счетоводител, ако такава
се изисква по закон; Приема и променя Правилата и редът за извършване на общественополезната дейност и разходване на имуществото на Фондацията.

Изпълнителният директор на фондацията е неин управителен орган и представителен орган и се избира от Съвета на фондацията. Първият Изпълнителен директор е учредителя на Фондацията и е с мандат 5 години.

Изпълнителният директор на фондацията: Управлява програмната и финансовата дейност на Фондацията съобразно Учредителния акт, правилата за работа и решенията на Съвета на фондацията; Представлява Фондацията в отношенията й с държавни органи, обществени организации и трети лица; Предлага вътрешните правила за работа на Фондацията и промени в тях; Сключва сделки от името на Фондацията; Изготвя и представя на Съвета на фондацията годишен отчет за дейността и годишен финансов отчет на Фондацията; Одобрява текущите разходи за дейността на Фондацията; Оказва съдействие на организациите, извършващи преглед на дейността на Фондацията; Веднъж годишно осигурява извършването на проверка на годишния финансов отчет, когато Фондацията подлежи на независим финансов одит; Взема решения по всички въпроси, които по закон или съгласно Учредителния акт не спадат към правомощията на Съвета на фондацията; Предлага на Съвета на фондацията за утвърждаване организационната структура и щатното разписание на служителите, сътрудниците и другите помощни органи и лица на Фондацията; Назначава и освобождава щатния състав и определя възнагражденията им;

Когато Изпълнителният директор на фондацията отсъства или е налице обективна невъзможност да изпълнява задълженията си, последните се изпълняват от  Председателя на Съвета на фондацията. Заместникът на Изпълнителния директор няма собствени правомощия, извън писмено посочените му от Изпълнителния директор.

ЗАПАЗЕНИ ПРАВА

За себе си учредителят запазва правото: Да изменя и допълва учредителния акт на Фондацията; Да се запознава с годишните отчети за работата на Фондацията; По всяко време да изисква информация за финансовото състояние на Фондацията, работата по проектите и заетостта на персонала; Да предлага промени в органите на Фондацията; Да предлага нови насоки за работата на Фондацията; Да участва в заседанията на Съвета на фондацията; Да членува в Съвета на фондацията и да бъде избиран за Изпълнителен директор на фондацията без ограничение в броя на мандатите; Да взема решение за прекратяване на Фондацията; В случай на прекратяване на Фондацията, действа като ликвидатор.

В случай, че учредителят почине, бъде обявен за отсъстващ или поставен под запрещение, то запазените права по предходните алинеи преминават върху определено от него трето лице или ако такова не е определено - върху съответния орган на фондацията.

Представителството пред трети физически и юридически лица, пред държавни, обществени и международни организации се осъществява от Изпълнителния директор на фондацията.

Фондацията се прекратява: с решение на Учредителя; при обявяването й в несъстоятелност; с решение на Окръжния съд по седалището на Фондацията в определените от ЗЮЛНЦ случаи.

При прекратяване на Фондацията се извършва ликвидация. Ликвидацията се извършва от Учредителя  на Фондацията. Ликвидаторът е длъжен по възможност да удовлетвори кредиторите на Фондацията от наличните парични средства, а ако  това е невъзможно-чрез осребряване първо на движимото, а след това на недвижимото имущество  на Фондацията.

ВПИСВА за ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР на Фондацията: Ц.К.И. -Б, ЕГН **********,***.

   Фондация „Бейли” се представлява от изпълнителния директор: Ц.К.И. -Б, ЕГН **********.

            Решението не подлежи на обжалване.

 

 

                                                                            ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: