О   П     Р     Е      Д     Е    Л    Е    Н    И    Е

 

                                           Ямбол  18.04.2016 г.

 

    Ямболският окръжен съд,Гражданска колегия,в закрито съдебно заседание на 18.04.2016 г/две хиляди и шестнадесета година/ в състав:

 

                                 ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:Ж.Бозукова

 

При  секретаря  Л.Р. и в присъствие на  прокурора.............

.....................................като разгледа докладваното от  съдия.................

.................................................................... гр. д № 162 по описа

за 2016г

    За да се произнесе съдът взе предвид следното:

 

    Производството пред ЯОС е образувано  по ИМ, вх №2595/18.04.16г депозирА.от „Териториална организация на НТС-Ямбол” с управител А.А.,от С. С.К.,З. Сл.К.,Т. Ив.К.,Я.П.,М.Т.,А.П.,М.С.,С.П.,Р.С.,К.П.,И.П.,Р.Й.,Д.Й., Д.Л.,М. В.А. А., М.А.,В.С.,П.С.,С.С.,М.А. и Д.А. против А. Р. и  К.Р., с искове по чл 59 ЗЗД, с обща цена на исковете-45000лв, като всеки един от 30-те искове е  с цена-1500лв.

 И т к една от абсолютните процесуални предпоставки, за които съдът следи служебно е родовата подсъдност на спора, то ЯОС намира, че в  случая са предявени  30 субективно кумулативно съединени иска, всеки с цена от по 1500лв, поради което и на осн. чл 104 т.4 ГПК, вр. с чл.103 ГПК,следва да се приеме, че т к отделните искове са с цена под 25000лв-всеки, същите са родово подсъдни на РС като първа инстанция, независимо, че се търсят общо като сума  45 000лв.

И т к съгл. чл 118 ГПК, всеки съд сам решава дали започнатото пред него дело му е подсъдно и ако прецени, че не му е подсъдно изпраща делото на компетентния съд, то в случая ЯОС намира,  че съгл. правилата за определяне на родова подсъдност,  делото следва да се изпрати на компетентния да разгледа спора- ЯРС, а образуваното производство пред наст. инстанция, предмет на гр д №162/16г, следва да бъде прекратено.

Водим от горното,ЯОС

                                 О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

Изпраща делото по подсъдност за разглеждане от компетентния съд-ЯРС.

Прекратява производството по гр д №162/16г по описа на ЯОС.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Апелативен съд гр Бургас, в едноседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                   ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: