Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

   

                                       Гр. Ямбол 01.03.2016 г.

 

                                   В ИМЕТО НА НАРОДА

 

   Ямболският окръжен съд гражданска колегия в закрито заседание на 01.03.2016г /две хиляди и  шестнадесета година/ в състав: 

                                       

                                                     Председател: Ж.Бозукова

                                                                          

при секретаря  Л.Р. ............  и в присъствието на прокурора        като разгледа докладваното от съдия Бозукова  тър. дело №117 по описа за 2013 г.

За да се произнесе съдът взе предвид следното:

Производството е по реда на чл 25 ЗТР. Същото е образувано  по жалба от „Каучукожва компания ДС”ООД-гр.Ямбол, представлявано от Д. Г. Ш.-Управител,чрез пълном.адв.Д.Д.-ЯАК против  Отказ № 20131029212512 от 31.10.13г на ДЛ  към АВ, за вписване в ТР по партидата на дружеството, заличаването на С. И. И. като съдружник,поради изключването му.

В жалбата се твърди, че атакуваният отказ е незаконосъобразен, поради което се иска неговата отмяна, като преписката бъде върната на АВ с указания за извършване на исканото вписване.Жалбоподателят излага аргументи, че ДЛ към АВ е постановило отказа си в нарушение на чл 126 ал 3 ТЗ, т к при изключване на съдружник, законът изисква същият да бъде писмено предупреден, но няма изискване за това писмено предупреждение да бъде свикано нарочно ОС,като няма и пречка, предупреждението за изключване  и поканата за свикване на ОС за вземане решение за изключване на  съдружник, да бъдат обективирани в един документ.В този см. е цитирана съд. практика-Решение по т д №472/09г на ІІг.о. ВКС, Р по ч т д №627/09г на АС-Варна и Р по т д №404/11г на ОС-Варна. В тази връзка се навеждат доводи, че в случая е налице надлежно отправено предупреждение за изключване на съдружника С. И. с посочени в предупреждението конкретни действия, извършени от него против интересите на ООД и за неоказване съдействие  за  осъществяване дейността на дружеството, като има до съдружника и отправена покана  за свикване на ОС  за вземане на решение за изключването на съдружника.

С атакувания отказ №20131029212512/31.10.13г на ДЛ  към АВ по заявление  вх №20131029212512/29.10.13г, е отказано вписване заличаването на С. И. И. като съдружник в ООД с мотиви, че по арг. на чл 126 ал 3 ТЗ, следва да бъде изпълнена предвидената в закона процедура  по изключване на съдружника- да са налице две решения на ОС-едното-за констатиране наличие на основание за изключване, с вземане на решение за  отправяне на предупреждение до виновния съдружник и второ решение, с което се прилага предвидената в закона последица-самото изключване, а в случая не са представени доказателства от заявителя за редовно свикване на ОС за отправяне писмено предупреждение  за изключване на съдружника.

От приложеното т д №118/13г на ЯОС е видно, че  с влязло в сила решение  по възз. т д №5 /15 г по описа на Апелативен съд гр Бургас е потвърдено Решение №33/19.11.14г  по търг. д №118/13г на ЯОС в обжалваната му част, с която е отменено като незаконосъобразно  на осн чл 74 ТЗ, решението на Общото събрание на съдружниците на „Каучукова компания ДС”ООД,проведено на 28.10.13г в гр.Ямбол по т.1 от дневния ред-за изключване на съдружника С. И. И. и за поемане на притежаваните от него дружествени дялове от капитала от съдружника Д. Г. Ш.

Предвид изложеното,ЯОС прави следните правни изводи:

Жалбата е допустима –същата е подадена в срок и от правно легитимирана страна, имаща интерес от обжалването, срещу подлежащ на обжалване акт.

По същество, жалбата е неоснователна по следните съображения:

Съгл. разп. на чл 21 ЗТР, обхвата на проверката, която следва да извърши ДЛ по регистрацията е: да провери  дали  заявеното обстоятелство подлежи на вписване и дали заявлението изхожда от оправомощено лице, приложени ли са изискуемите от закона документи и съответно подлежащия на обявяване акт, дали съществуването на  заявените за вписване обстоятелства се установява от представените документи, представена ли е декларация по чл 13 т 5 ЗТР и доказателства за внесена  ДТ.

В конкретният случай с влязло в сила  Решение №33/19.11.14г  по търг. д №118/13г на ЯОС е отменено на осн чл 74 ТЗ като незаконосъобразно, решението взето на ОС на съдружниците на „Каучукова компания ДС”ООД, проведено на 28.10.13г,в гр Ямбол, по т.1 от дневния ред-за изключване на съдружника С. И. И. и за поемане на притежаваните от него от капитала дружеството дялове, от съдружника Д. Г. Ш.

С оглед изложеното, представеният в наст. производство и приложен към заявлението до АВ-протокол от 28.10.13г на Общото събрание на  съдружниците от „Каучукова компания ДС”ООД, в който е обективирано решение за  изключване на съдружника С.И. И. и за поемане на притежаваните от него дружествени дялове от капитала  на дружеството от съдружника Д. Г. Ш.,  не следва да се цени като годно доказателство досежно  исканото вписване със заявление вх №20131029212512/29.10.13г, т.к обективираното в протокола решение по т.1 от дневния ред,касаещо изключването на съдружника И. и поемането на дружествените му дялове от друг съдружник е отменено от съда като незаконосъобразно, с влязло в сила решение .

Ето защо  наст. инстанция намира, че с представените към заявлението документи пред ДЛР към АВ, заявителят не е представил доказателства, установяващи съществуването на заявените за вписване обстоятелства, респ. съответствието им със закона, поради което правилно ДЛ е постановило отказ от вписване  на заявените обстоятелства.

Предвид изложеното, ЯОС намира жалбата за неоснователна и счита, че атакувания отказ като правилен, следва да бъде потвърден.

Водим от горното, ЯОС

                                 Р   Е   Ш   И   :

Потвърждава Отказ № 20131029212512/31.10.13г на ДЛ  към АВ, за вписване в ТР по партидата на „Каучукова компания ДС”ООД-гр.Ямбол,промяна в обстоятелствата,предмет на заявление вх №20131029212512/29.10.13г.

Решението подлежи на обжалване прлед Апелативен съд –Бургас, в 7-дневен срок от съобщението му.

 

                                                             Председател: