П Р И С Ъ Д А

 

№ 19                                    02.03.2016 година                          град Ямбол

 

В   И М Е Т О   Н А     Н А Р О Д А

 

Ямболският окръжен съд                      V-ти           наказателен състав

 

На втори март                                                                          2016  година

В публично заседание в следния състав:

                                             

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИВАН ИВАНОВ

                                 СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ:1. М.Д.

                                                                        2. Г. Янакиев

                               

 

Секретар М. К.

Прокурор Д. Г.

Като разгледа докладваното от съдия ИВАНОВ

НОХД № 27 по описа на  2016    година.

 

                               

П   Р   И   С   Ъ   Д   И  :

 

ПРИЗНАВА подсъдимите:

Г.А.И. – роден на ***г***, б. г., н., с о. о., не работи, н., ЕГН: **********

И А.С.А. – роден на ***г***, б. г., с начално о., н., работи в „С.” ООД гр. Ямбол, н., ЕГН: **********

 

ЗА ВИНОВНИ в това, че  на 01.09.2015г. за времето от 08.22ч. до 08.26ч. в гр. Ямбол от АТМ /банкомат/ с № 01059120 на Прокредит Банк /България/ ЕАД, находящ се на ул. Граф Игнатиев №42, действайки в съучастие като съизвършители при условията на продължавано престъпление на четири пъти са използвали платежен инструмент – дебитна карта с № ***********, издадена от „Обединена Българска Банка” АД на Н.К.Ж. *** и без съгласието на титуляра са изтеглили от банкова сметка *** ***, собственост на Н.К.Ж. ***, сума в общ размер на 1280 лв., като на три пъти са изтеглили суми от по 400 лв. и един път сумата от 80 лв. и деянието не съставлява по-тежко престъпление, поради което на основание чл.249 ал.1 вр. чл.20 ал.2 вр. чл.26 ал.1 вр. чл.55 ал.1 т.1 и ал.3 от НК ГИ ОСЪЖДА както следва:

Г.А.И. на ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

А.С.А. на ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

 

ПРИЗНАВА подсъдимия Г.А.И. ЗА ВИНОВЕН в това, че на 01.09.2015г. в гр. Ямбол, на ул. Граф Игнатиев зад блок 62 е намерил чужди движими вещи – един брой мъжки портфейл на стойност 1 лев с намиращите се в него 1бр. лична карта с № ********, издадена на Н.К.Ж. *** на стойност 18лв., 1бр. свидетелство за управление на МПС с № ******** и контролен талон с № *******, издадени на Н.К.Ж. *** на стойност 25лв., 1бр. дебитна карта № ***********, издадена от „Обединена Българска Банка” АД на Н.К.Ж. *** на стойност 6лв. и 1бр. риболовен билет, издаден на Н.К.Ж. *** на стойност 2лв., всичко на обща стойност 52лв., и в продължение на една седмица до 08.09.2015г. не е съобщил за тях на собственика им Н.К.Ж. ***, или на властта поради което на основание чл.207 ал.1 от НК и чл.54 НК ГО ОСЪЖДА на наказание ГЛОБА в размер на 100 лева.

 

На основание чл.23 ал.1 от НК ОПРЕДЕЛЯ ЕДНО ОБЩО НАКАЗАНИЕ на подсъдимия Г.А.И. – по-голямото от тях – ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА .

 

На основание чл.66 ал.1 от НК ОТЛАГА изтърпяването на наложеното наказание на Г.А.И. за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

 

На основание чл.66 ал.1 от НК ОТЛАГА изтърпяването на наложеното наказание на А.С.А. за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

 

ОСЪЖДА подсъдимите Г.А.И. и А.С.А., с установена по делото самоличност, да заплатят СОЛИДАРНО на гражданския ищец Н.К.Ж. *** за причинените му от престъплението имуществени вреди сума в размер на 1280 лв., ведно със законната лихва, считано от 01.09.2015г. до окончателното изплащане на сумата, както и направените от същия разноски по делото в размер на 400 лв.

 

ОСЪЖДА подсъдимите Г.А.И. и А.С.А., с установена по делото самоличност, да заплатят Държавна такса върху уважения размер на гражданския иск в размер на 51,20 лв. в полза на Държавата и разноски по делото в размер на 120,35 лв. в полза на Републиканския бюджет по сметка на ОД на МВР гр. Ямбол.

 

Вещественото доказателство – 1бр. CD, намиращо се в плик на л.14 по ДП като вещ без стойност да се унищожи след влизане на присъдата в сила.

 

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред Бургаски апелативен съд.

 

 

       ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                                          2.