О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

       104                                                 30.03.2016г.                                 гр.Ямбол

 

Ямболският окръжен съд                               І-ви въззивен   наказателен състав

На 30 март                                                                                               2016година

В закрито  заседание  в следния състав:

                                                Председател: Диана фарфарова

                                                                              Членове:ПетрА.Жекова

                                                                                               Иван Иванов

 

Секретар

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдия Жекова

ВЧНД №  89 по описа за 2016г. за да се произнесе взе предвид следното:

              Производството е по реда на глава ХХІІ НПК.

              Образувано е по частен протест на Ямболската районна прокуратура против разпореждане № 236/ 7.03.2016г.постановено по анд № 250/16г.по описа на ЯРС.

 С процесното разпореждане е прекратено производството по анд № 250/2016г.по описа на ЯРС и делото е върнато на ЯРП за изпълнение на дадените указания в обстоятелствената част  на разпореждането.

В частния протест се излагат доводи за неправилност на разпореждането като се сочи, че в производството по глава ХХVІІІ от НПК съда следи единствено за допуснати нарушения по прилагането на разпоредбата на чл.78а НК. На това основание се счита, че изводите на съдия- докладчика за допуснати процесуални нарушения ограничаващи правото на защита на обвиняемата са неоснователни и излизащи извън компетентността на съда. Сочи се и, че при провеждането на задочно производство не са нарушени правата на обвиняемата , тъй като по отношение на същата са проведени две съдебни поръчки с цел нейното призоваване в Белгия. На това основание се иска въззивната инстанция да отмени разпореждането и даде указание на районния съд да разгледа делото по същество.

Въззивният съд след като обсъди доводите в протеста и доказателствата по делото намира следното:

Частния протест е процесуално допустим, тъй като е подаден в установения от закона срок, а разгледан по същество същия е неоснователен по следните съображения:

С  постановление от 23.02.2016г. РП –Ямбол внася ДП 27/2013г.по описа на ОСлО в ОП- Ямбол, водено срещу А М.А. за престъпление по чл.179 ал.1 НК, с искане да се образува производство и същата да бъде освободена от наказателна отговорност и да й бъде наложено административно наказание по чл.78а НК.

По ДП няма данни обвиняемата да е уведомена за воденото срещу нея наказателно производство.  А. е с двойно гражданство – българско и белгийско, като живее от дълги години в гр.Брюксел, Белгия.  Има данни за адресната й регистрация и настоящ адрес в гр.Брюксел.  Действително има изпратени две съдебни поръчки за призоваването на А., но и по двете има отказ от изпълнение с оглед късното им получаване, след датата на която същата следва да се яви в ОСлО в ОП Ямбол.

Установявайки същите фактически обстоятелства правилно решаващия съд е стигнал до извод, че по отношение на обвиняемата не е налице  нито едно от основанията посочени в чл. 269 ал.3 НПК за провеждане на задочно досъдебно производство.  От делото е видно, че А. е била обявявана за общо държавно издирване в Р България, издирвана е в арестите и затворите на страна, при положение, че още при образуването на делото е имало достатъчно данни, че същата живее в гр.Брюксел  с известен адрес. При това положение е следвало да се приложи Европейската конвенция за взаимопомощ по наказателни въпроси , в сила от 11.01.2005г., като същата се призове, чрез международна съдебна поръчка, която обаче да бъде изпълнена съгласно разпоредбите на Конвенцията и разпоредбите на чл. 471 и сл.от НПК.

Не се споделят доводите във въззивния протест, че в производството по глава ХХVІІІ от НПК съда няма право да следи за допуснати процесуални нарушения свързани с нарушено право на защита на обвиняемата по ДП. Съдът следи служебно за правата на обвиняемия при всяко положение на делото и при констатиране на нарушение следва да върне делото на инстанцията допуснала нарушението, тъй като това процесуално нарушение е съществено.

По тези съображения въззивният съд в настоящия съдебен състав счита, че обжалваното разпореждане следва да бъде потвърдено,  тъй като не са налице основания за неговата отмяна.

Водим от горното и на  осн.чл.345 НПК, Окръжен съд- Ямбол

 

                   О  П  Р   Е   Д  Е   Л  И   :

 

               ПОТВЪРЖДАВА разпореждане № № 236/ 7.03.2016г.постановено по анд № 250/16г.по описа на ЯРС.

Определението не подлежи на обжалване  и протестиране.

 

 

 

 

              Председател:                    Членове:1.                       2.