О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

 

78                                              14.03.2016 г.                                     гр.Ямбол

Ямболски окръжен съд                                          І-ви   наказателен състав

На 14 март                                                                                      2016 година

В закрито заседание в следния състав

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Д.Фарфарова

 

           ЧЛЕНОВЕ : П.Жекова

                                Ив.И.

                              

 

При секретаря

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдия Фарфарова

ВЧНД №78 по описа за 2016 година

 За да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.341 ал.2 от НПК.

Образувано е по протест на  Районна прокуратура Ямбол против  Разпореждане  № 1453/09.12.2015 г.  постановено по НОХД № 1237/2015 г. с което на осн. чл.249  ал.2 вр. с чл.248 ал.1 т.3 от НПК съдебното производство по делото  е прекратено и същото върнато  на  ЯРП за отстраняване  на констатирани от съда отстраними съществени процесуални нарушения, допуснати в хода на  досъдебното производство.

В протеста  се навеждат доводи за незаконосъобразност и необоснованост на протестираното разпореждане на решаващия съд .Излагат се съображения , че обвинителния акт  не страда от пороците визирани  в разпореждането на съда. Сочи се, че  не е налице противоречие между  обстоятелствена и   заключителна част на обвинителния акт, тъй като и в двете е посочено, че владението на правно основание обвиняемия е осъществявал до  31.05.2009 г., както и, че поради неплащане на  дължимата съобразно предварителния договор  сума на датата на изтичане на  установения с договора  за това срок, а именно 01.06.2009 г. е налице осъществено от него съставомерно по чл.206 ал.1 от НК деяние.За това и извода  на  съда, че не е посочено, че след визираната дата – 31.05.2009 г. не става ясно, че  обвиняемия е продължил да владее вещта, респективно не е възможно осъществяване на визираното престъпно деяние при  липсата на установено владение на същата е неправилен. Оспорва се и извода на решаващия съд сочещ на нарушаване на правата на пострадалата в производството И., тъй като е установено, че е напуснала страната както от  свидетелските показания на бившия и съпруг, така и от приложена по делото справка.Прави се искане за отмяна на   разпореждането на съда и връщане на делото за продължаване на съдопроизводствените действия от  ЯРС.

 

 

Настоящия състав на въззивния съд след запознаване  с доказателствата по делото  , становищата на страните и атакувания съдебен акт  намира   протеста за допустим  , като подаден от страна имаща право и интерес от това  и в установения от закона срок , но неоснователен по същество по следните съображения и доводи :

Съгласно разпоредбата на чл.249 ал.2 вр. с  чл.248 ал.2 т.3 от НПК съдията докладчик следва да прекрати  съдебното производство  , като върне делото на прокурора , когато в хода на досъдебното производство  е допуснато отстранимо съществено  нарушение на процесуални правила , което е довело до ограничаване на процесуалните права  на обвиняемия или неговия защитник, на пострадалия или на неговите наследници.

За да приеме , че е налице съществено нарушение на процесуални правила  довело до ограничаване на правото на защита на обвиняемия   съда е посочил , че фактически е налице  противоречие между обстоятелствената част и заключителната част на обвинителния акт  относно обстоятелството владеел ли е  обвиняемия автомобила предмет на  обсебване  към визираната дата, а именно 01.06.2009 г., без каквото владеене не е възможно и осъществяване на престъпно по смисъла на  чл.206 ал.1 от НК деяние. Формулировката  възприета в постановлението за привличане на обвиняем, възпроизведена и в  заключителната част на обвинителния акт, решаващия съд е посочил и като  неясна по отношение на фактическото обвинение.

При прегледа на  обвинителния акт се установява, че в обстоятелствената част на същия е отразено, че  на 23.04.2009 г. между И.С.И. и С.К. И. в качеството им на продавачи и  обв.Р.  Т.Р.  в качеството му на купувач е бил сключен предварителен договор за  покупко – продажба на МПС, съгласно който продавачите продават на  купувача МПС – лек автомобил  марка „БМВ модел  524 ТD , с ДК№ У ***** за сумата от 3000 лв., която сума   купувача ще заплати на продавачите  в срок до 31.05.2009 г., като след изплащане на  цялата сума, продавачите се задължавали да прехвърлят собствеността върху описания автомобил.В последователност са изложени обстоятелства за заплащане на сума в размер на 700 лв. от купувача на продавачите на датата на сключване на предварителния договор и предаване на  владението на автомобила на купувача, съгласно т.2 от договора, каквото същия осъществявал до  31.05.2009 г.В  обстоятелствената част на обвинителния акт са изложени и обстоятелства, че  независимо, че  до 31.05.2009 г. обвиняемия не изплатил на продавачите останалата договорена сума от 2300 лв.,  в какъвто размер им нанесъл и имотна вреда  обвиняемия присвоил същия на 01.06.2009 г., като продължил да го ползва и да го държи при себе си. В заключителната част на обвинителния акт  е възведено обвинение на обвиняемия по чл.206 ал.1 от НК за това,че на 01.06.2009 г. в гр.Ямбол противозаконно присвоил визирания лек автомобил, собственост на Ив.И. и С. И., която до 31.05.2009 г. владеел на основание сключен на 23.04.2009 г. предварителен договор за покупко продажба на МПС, със задължение до 31.05.2009 г. да заплати договорената  между тях цена, с което причинил на собствениците имотна вреда в размер на 2300 лв.Никъде в заключителната част на обвинителния акт не се сочи на 01.06.2009 г. владеел ли е  обвиняемия визирания автомобил.Такова се сочи до 31.05.2009 г. – т.е. преди посочената дата на осъществяване на деянието. За това и извода на решаващия съд, че е налице  противоречие между обстоятелствена и заключителна част на обвинителния акт е безспорно правилен и обоснован. До колкото съставомерно обстоятелство  за престъплението по чл.206 ал.1 от НК , визирано в текста е присвояването на  чужда движима вещ, която обвиняемия владее или пази, то със  заключителната част на обвинителния акт и постановлението за привличане в качеството на обвиняем са нарушени и разпоредбите на чл.219 ал.3 т.3 и чл.246 ал.3 от НПК

Настоящия състав на въззивния съд намира  ,че  извода на решаващия съд  за  допуснато съществено отстранимо   нарушение на процесуални правила  в хода на ДП , при изготвяне на обвинителния акт от прокурора, предвид наличието на противоречие между обстоятелствена и диспозитивна част на внесения обвинителен акт  от ЯРП , по същество довело до ограничаване на правото на защита на обвиняемия  е правилен и обоснован.

Настоящия състав на въззивния съд намира за правилен и обоснован и извода на решаващия съд за допуснато отстранимо съществено процесуално нарушение в хода на  досъдебното производство, а именно нарушаване на правото на защита  на пострадалата  С.К. И.. По делото липсват данни  И. да е била уведомена за правата си по чл.75 от НПК. Не е налице и призоваване на И. за предявяване на разследването , съобразно разпоредбата на ал.2 на чл.227 от НПК. Позоваването на ал.3 на чл.227 от НПК, а именно призоваване на посочените по делото адреси за призоваване в страната се явява неоснователно.На И. по никакъв начин не и е било известно обстоятелството на образуване и водене на производството, не е била уведомена за правата си  съобразно разпоредбата на чл.75 от  НПК , респективно няма посочен адрес за призоваване в страната. Видно от докладна записка  от 05.11.2015 г. на  мл.инспектор Г.Ч. се установява, че при посещение за връчване на призовка на ул.”В.” №8 / адрес фигуриращ в предварителния договор за покупко продажба/  в гр.Ямбол от съсед    - Р.Р.  живущ *** е установил, че от приблизително пет години- т.е. преди датата на образуване на ДП И. не пребивава на този адрес. От показанията на  пострадалия И. И., призован на този адрес, се установява, че И. е негова бивша съпруга и не живее на адреса. От писмо рег.№ ***** / 07.04.2015 г. на МВР ОД Ямбол се установява, че  последното преминаване през границата на  Р България  на И. е излизане от страната на  18.07.2009 г. При тези налични данни по делото , а именно, че  значително време преди образуване на  ДП , около пет години, И. е напуснала адреса на който живее бившият и съпруг и  получени такива  на 07.04.2015 г. от МВР  за преминаване на границите на страната – седем месеца преди датата на приключване на ДП , обвинението не е направило необходимото  за установяване на  постоянен и настоящ адрес  на пострадалата, респективно не е изискала и актуални данни  към датата на приключване на ДП  за преминаване на границата на страната.      

Предвид на  изложеното  настоящия състав на  проверяващия съд  намира , че  атакувания съдебен акт  следва да бъде потвърден  като законосъобразен  и обоснован.

По изложените съображения   и на осн. чл.345 вр. с чл.249 ал.3 от НПК   ЯОС

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

Потвърждава  Разпореждане №1453/09.12.2015 г. постановено по НОХД № 1237/2015 г. на ЯРС .

Определението  не подлежи  на обжалване и протестиране.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                      ЧЛЕНОВЕ: 1.                          2.