О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

       61                                                 1.03.2016г.                                 гр.Ямбол

 

Ямболският окръжен съд                               І-ви въззивен   наказателен състав

На  1 март                                                                                               2016година

В закрито  заседание  в следния състав:

                                                Председател: Диана фарфарова

                                                                              Членове:Петранка Жекова

                                                                                               Иван Иванов

 

Секретар

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдия Жекова

ВЧНД №  70 по описа за 2016г. за да се произнесе взе предвид следното:

              Производството е по реда на глава ХХІІ НПК.

              Образувано е по частен протест на Ямболската районна прокуратура против разпореждане №275/29.01.2016г.постановено по анд № 113/16г.по описа на ЯРС.

 С процесното разпореждане е прекратено производството по анд № 113/2016г.по описа на ЯРС и делото е върнато на ЯРП за изпълнение на дадените указания в обстоятелствената част  на разпореждането.

В частния протест се излагат доводи за неправилност на разпореждането като се сочи, че при изготвянето на постановлението по чл. 375 НПК  не са допуснати посочените от съда процесуални нарушения. На това основание се иска въззивната инстанция да отмени разпореждането и даде указание на районния съд да разгледа делото по същество.

Въззивният съд след като обсъди доводите в протеста и доказателствата по делото намира следното:

Частния протест е процесуално допустим, тъй като е подаден в установения от закона срок, а разгледан по същество същия е неоснователен по следните съображения:

С процесното постановление ЯРП внася ДП 729/2015г.по описа на РУП Ямбол, водено срещу А.Ж.А. за престъпление по чл.191 ал.1 НК с искане да се образува производство и същия да бъде освободен от наказателна отговорност и да му бъде наложено административно наказание по чл.78а НК.  

В обстоятелствената част на постановлението се сочи, че съвместното съжителство на обвиняемия с ненавършилата 16 годишна възраст З.П е  продължило до 18.01.2016г. Престъплението по чл. 191 ал.1 НК е продължено и при неговата индивидуализация следва да се посочи точния период на съжителството. По тези съображения въззивната инстанция напълно споделя изводите на решаващия съд, че  времето на извършване на престъплението е основен реквизит на неговата индивидуализация и непосочването на това обстоятелство представлява съществено процесуално нарушение.

Не се споделят доводите във въззивния протест, че постановлението отговаря на изискванията на закона, тъй като в същото са посочени фактите, които обуславят съставомерността на деянието, а именно мястото на извършване на престъплението и пълни данни за личността на обвиняемия.  Това твърдение не намира опора в разпоредбата на чл. 246 ал.2 НПК, където лимитативно са изброени какво следва да се съдържа в обстоятелствената част на обвинителния акт /тази разпоредба намира приложение и при изготвяне на мотивирано постановление по чл. 375 НПК/ - „престъплението извършено от обвиняемия; времето, мястото и начина на извършването му....”  От изложеното е видно, че времето на извършване на деянието е основен факт обуславящ съставомерността на деянието  и непосочването му винаги представлява съществено процесуално нарушение. 

По тези съображения въззивният съд в настоящия съдебен състав счита, че обжалваното разпореждане следва да бъде потвърдено,  тъй като не са налице основания за неговата отмяна.

Водим от горното и на  осн.чл.345 НПК, Окръжен съд- Ямбол

 

                   О  П  Р   Е   Д  Е   Л  И   :

 

  ПОТВЪРЖДАВА разпореждане № 275/29.01.2016г.постановено по анд № 113/16г.по описа на ЯРС.

Определението не подлежи на обжалване  и протестиране.

 

 

 

 

              Председател:                    Членове:1.                       2.